Κυριακή, 9 Μαρτίου 2014

Ένας «μονομάχος» από τη Θεσσαλονίκη στην αρένα της παγκόσμιας καινοτομίας


TOAYTONOHTO: Μόνο έτσι θα αλλάξει κάτι.......
Στην παγκόσμια αρένα της καινοτομίας φιλοδοξεί να αγωνιστεί ένας «μονομάχος» από τη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, το ερευνητικό πρόγραμμα «Gladiator» («Μονομάχος»), που χρηματοδοτείται από την ΕΕ, ξεκίνησε στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), με την εγκατάσταση καινοτόμου συστήματος ανάπτυξης γραφενίου.
Το «Gladiator» έχει ως κύριο στόχο την ανάπτυξη γραφενίου για εφαρμογή σε εύκαμπτες οργανικές ηλεκτρονικές διατάξεις. Το τελικό αποτέλεσμα όλης αυτής της ερευνητικής δράσης είναι να δημιουργηθούν τελικά προϊόντα πολύ φθηνότερα από αυτά που κυκλοφορούν στην αγορά.


Το γραφένιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις εύκαμπτες οθόνες και στις συσκευές που τις φέρουν (OLED συστήματα φωτισμού, τηλεοράσεων, οθόνες κινητών) αλλά και σε εύκαμπτους αισθητήρες φωτός.
Το πόσο σημαντικό υλικό είναι αποδεικνύεται από τις πολλαπλές τεχνολογικές εφαρμογές που μπορεί να έχει. Αυτές περιλαμβάνουν: Διαφανές ηλεκτρόδιο σε Οργανικές Ηλεκτρονικές Διατάξεις, μπαταρίες λιθίου, ηλεκτρονικά κυκλώματα, αισθητήρες, φακοί επαφής, αισθητήρες, αεροδιαστημικά υλικά
Στο Ερευνητικό Πρόγραμμα, που έχει τριετή διάρκεια, συμμετέχουν δύο φορείς από την Ελλάδα, το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN και η ΟΕΤ, η νεοφυής (start up) εταιρεία παροχής τεχνογνωσίας στα Οργανικά Ηλεκτρονικά που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Free Blog Counter