Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Που πήγαν τα λεφτά της Ε.Ε. για το Εθνικό μας κτηματολόγιο;



Αν δεν κάνω λάθος, ο αρχικός προγραμματισμός για την κατάρτιση κτηματολογίων έγινε το 1994 (20 χρόνια πριν).


Οι...γοργοί ρυθμοί με τους οποίους προωθήθηκε το έργο, είχαν τα παρακάτω αποτελέσματα:

Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ.Λαλιώτης το 2000 (6 χρόνια μετά)


Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης αναγκάστηκε να μεταβεί ο ίδιος στις Βρυξέλλες προκειμένου να ενημερώσει τους αρμόδιους επιτρόπους σχετικά με το μεγάλο έργο του Εθνικού Κτηματολογίου που γίνεται στη χώρα μας.


Η επίσκεψη Λαλιώτη στις Βρυξέλλες ­ αναφέρουν κυβερνητικές πηγές ­ κατέδειξε τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στην ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου, ενός έργου που καμία κυβέρνηση στο παρελθόν δεν κατάφερε να αρχίσει, αφ' ενός λόγω των τεράστιων δυσκολιών του και αφ' ετέρου λόγω των ισχυρών συμφερόντων που θίγονται.


Δήλωση υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ: διευκρινίζεται ότι ποτέ η Κομισιόν δεν έθεσε θέμα κατασπατάλησης των χρημάτων που προορίζονταν για το Κτηματολόγιο και εκείνο που φαίνεται να την απασχολεί είναι οι καθυστερήσεις του έργου.


Δήλωση ΠΕΧΩΔΕ το 2001 ( 7 χρόνια μετά ): Για το αρμόδιο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ και την κυβέρνηση, το Κτηματολόγιο είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας και από την πλευρά τους αναφέρουν ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια ώστε να λυθούν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει.

Εταιρία Κτηματολόγιο Α.Ε


Τα χρέη της εταιρείας Εθνικό Κτηματολόγιο (έχει την ευθύνη για την υλοποίηση του έργου) σε ιδιώτες μελετητές ξεπερνούν τα 12,5 δισ. δραχμές, ενώ 10.000 εργαζόμενοι σε 341 γραφεία κτηματογράφησης κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλειά.

Δήλωση Νέας Δημοκρατίας ( τότε αντιπολίτευση ) : ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Ν. Λέγκας με ανακοίνωσή του υποστήριξε ότι ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής της Ε. Ε., Μισέλ Μπαρνιέ, με επιστολή του προς την κυβέρνηση «ζήτησε επισήμως την περικοπή των χρηματοδοτήσεων του Κτηματολογίου, τον έλεγχο των δαπανών και την επιστροφή των χρημάτων που δόθηκαν καθ' υπέρβαση των προϋπολογισμών των μελετών».

Απάντηση κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ: "Δεν υπάρχει τέτοια επιστολή."

Η.....πρόοδος του Κτηματολογίου επί ΠΑΣΟΚ: Μέχρι τώρα, το Εθνικό Κτηματολόγιο έχει απορροφήσει περίπου 55 δισεκατομμύρια δραχμές, ποσό που υπερβαίνει κατά 8 δισ. δρχ. την προβλεπόμενη χρηματοδότηση του έργου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά λόγω διαφόρων προβλημάτων, από τα 35 εκατομμύρια στρέμματα που είχε αρχικά προγραμματιστεί ότι θα κτηματολογηθούν, τελικά σήμερα έχουν ενταχθεί στο Εθνικό Κτηματολόγιο μόνο 9.500.000 στρέμματα σε όλη τη χώρα!!.......

Ανακοίνωση της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ στα τέλη του 2002


Το κτηματολόγιο θα είναι η απάντηση στο σημερινό κυκεώνα της γραφειοκρατίας. Με μια απλή βεβαίωση από το κτηματολογικό γραφείο, ο ιδιοκτήτης ακινήτου θα απαλλαγεί από 168 κατηγορίες πράξεων, που αντιστοιχούν σε 19 τύπους εγγράφων, τα οποία εκδίδονται από 20 διαφορετικές υπηρεσίες!

Δήλωση της τότε υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Β.Παπανδρέου: «Το μεγαλύτερο από τα μεγάλα έργα», όπως έχει πολιτογραφηθεί, προχωρεί μετ' εμποδίων, με προοπτική να ολοκληρωθεί το 2010 και να καλύψει 33 εκ. δικαιώματα επί των ακινήτων, με τη διάθεση πόρων της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ, σε τρέχουσες τιμές. Το 75% του ποσού (περίπου 650 δισ.)θα σηκώσουν οι πλάτες των ιδιοκτητών, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν και «κτηματόσημο», χωρίς όμως να απαλλαγούν από τους σημερινούς 30 και πλέον φόρους που βαρύνουν την ιδιοκτησία. Αλλα 185 εκ. ευρώ θα απαιτηθούν για την κάλυψη των πρώτων λειτουργικών εξόδων των κτηματολογικών γραφείων.
( πού πήγε η επιδότηση της Ε.Ε οέο;; )

Πάλι απ'την αρχή....δηλώσεις της υπουργού:

*Από την άνοιξη του 2003 και έως το τέλος του ίδιου χρόνου θα ολοκληρωθούν σταδιακά οι εκδικάσεις των δεύτερων ενστάσεων που έχουν υποβληθεί από ιδιοκτήτες στους 342 δήμους όπου προχώρησε το κτηματολόγιο.

*Μέσα στο 2003 ξεκινά το νέο πρόγραμμα κτηματογραφήσεων σε 61 δήμους της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

*Μέσα στο 2003 θα ξεκινήσει η μετατροπή 103 υποθηκοφυλακείων σε κτηματολογικά γραφεία, από τα οποία τα 38 μέσα στο πρώτο τρίμηνο. *Το 2004 θα ακολουθήσουν άλλοι 69 δήμοι σε πέντε νομούς της χώρας. Το πρόγραμμα αυτό καλύπτει έκταση 4,4 εκ. στρεμμάτων με πληθυσμό 3,2 εκ. άτομα και 4,5 εκ. δικαιώματα, το 14% του συνόλου της χώρας. Το κόστος των μελετών ανέρχεται σε 283 εκ. ευρώ. Το 50% θα εξασφαλιστεί από το Γ' ΚΠΣ. ( το προηγούμενο ΚΠΣ τί απέγινε άραγε?? )

Το καλό το άφησε για το τέλος: Σχετικά με το πρόστιμο που έχει επιβληθεί από την Κομισιόν, η υπουργός είπε ότι παρακρατήθηκε η πρώτη δόση. Μέσα στο 2003 θα έλθουν ελεγκτές για να εξετάσουν την υπόθεση και από το πόρισμά τους θα εξαρτηθεί η καταβολή της δεύτερης δόσης.

(δείτε παραπάνω τί είχε πει ο Λαλιώτης 1 χρόνο πριν! )

Δήλωση Π.Παυλόπουλου 2008 ( 14 χρόνια μετά ): «Το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησε είκοσι χρόνια χωρίς να παραδώσει Εθνικό Κτηματολόγιο. Και όταν ήρθε η Ευρωπαϊκή Ένωση να ελέγξει την πορεία των χρημάτων του Εθνικού Κτηματολογίου έριξε πρόστιμο το οποίο πληρώνει σήμερα η Πολιτεία, ενώ παράλληλα προχωρά το Κτηματολόγιο»

Ωραία και ξεκάθαρη η δήλωση αλλά, μπορεί κανείς να μας πει, ποιοι φάγανε τα λεφτά της Ε.Ε χωρίς τελικά να γίνει τίποτε με το Κτηματολόγιο;

Μπορεί να μας πει κανείς, γιατί όλοι οι Έλληνες πρέπει μια ζωή από τη μια μεριά να πληρώνουμε για αυτά που άλλοι έκλεψαν και από την άλλη, όλοι τους να παραμένουν ατιμώρητοι, εκτός φυλακής και να είναι και Βουλευτές;


logiosermis.net με πληροφορίες απο skandalakommaton

Πηγή: http://www.logiosermis.net/2014/02/blog-post_7769.html#ixzz2tw3LtHXg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Free Blog Counter