Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Οι πιο φιλικές πόλεις για πεζούς

τοαυτονοητο: Πεζοδρόμια Χιονίδη έχουν; Δεν έχουν.....Τι συζητάμε τώρα! Σε ένα πεζοδρόμιο χωράνε όσα έχει μια σύγχρονη πόλη: πεζοί, δέντρα, κάδοι, φώτα, ποδήλατα και φυσικά αυτοκίνητα.....Μαγική λύση.

Τις πόλεις με τις καλύτερες δυνατές υποδομές για ξέγνοιαστους «ποδαρόδρομους», καθώς το περπάτημα μπορεί να αποτελεί ένα πρωτόλειο μεν, αλλά σημαντικότατο «μέσο» για τους ταξιδιώτες. Το περπάτημα είναι ο καλύτερος τρόπος να μπει κανείς στο πνεύμα και στους ρυθμούς μιας πόλης.

Βενετία, Ιταλία

Η Βενετία είναι γνωστή για τα κανάλια της, αλλά γεγονός είναι ότι είναι μια
πόλη εξαιρετικά φιλική για τους πεζούς. Λόγω της μορφολογίας της, λείπει το σημαντικότερο και πιο ενοχλητικό πρόβλημα για τους περιπατητές: τα αυτοκίνητα! Ακόμα και τα ταξί της Βενετίας είναι ως γνωστόν βάρκες, ενώ οι κάτοικοι κάνουν όλες τις δουλειές τους με τα πόδια. Επιπλέον περιπλανώμενοι στους λιγότερο γνωστούς δρόμους και τα στενά της Βενετίας, θα γνωρίσετε οπτικές και γευστικές συγκινήσεις, που οι περισσότεροι τουρίστες δε θα έχουν ποτέ την τύχη να μάθουν!
Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

H Νέα Υόρκη είναι μια πόλη άκρως εξερευνήσιμη με τα πόδια, παρά την εικόνα που έχουν γι’ αυτή όσοι την ξέρουν μονάχα από φωτογραφίες. Σημαντικό ρόλο παίζουν τα δημόσια Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ιδιαίτερα το μυθικό πια μετρό της, που έχει κυριολεκτικά στάσεις σε κάθε γωνιά της πόλης. Η Times Square είναι πια χώρος πεζών, ενώ στο απέραντο Central Park μπορεί κανείς να διανύσει στην κυριολεξία «αποστάσεις», κάνοντας μια απλή βόλτα! Επιπλέον οι καλά οργανωμένες, σύγχρονες διαβάσεις πεζών και η σωστή αρίθμηση των δρόμων σας βοηθά ώστε να μη χαθείτε με τίποτα.
Παρίσι, Γαλλία

Μια από τις πλέον «περπατήσιμες» ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με τις γέφυρες που ενώνουν τις δύο όχθες του Σηκουάνα να αποτελούν θέλγητρο από μόνες τους! Πλακόστρωτα δρομάκια, σε ορισμένες μάλιστα από τις πιο όμορφες και γραφικές γειτονιές της πόλης, όπως στο Marais και στη Μονμάρτη, σας περιμένουν να τα εξερευνήσετε! Τα δε πάρκα και οι κήποι του Παρισιού, είναι πραγματικά ερωτεύσιμα για όσους λατρεύουν αυτού του είδους τις βόλτες – εξορμήσεις. Το δε μετρό του Παρισιού – αντάξιο αυτού της Νέας Υόρκης, το συναντά κανείς, ειδικά στο κέντρο της πόλης, ανά τετράγωνο!
Βαρκελώνη, Ισπανία

Είναι γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές πόλεις σε γενικές γραμμές αποδεικνύονται πιο φιλικές στους πεζούς σε σχέση με τις υπόλοιπες μεγαλουπόλεις του δυτικού κόσμου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί, εκτός των άλλων, η Βαρκελώνη, με την τεράστια λεωφόρο της “La Rambla” να ξεχωρίζει. Πρόκειται για μια μοναδική λεωφόρος πεζών στην κυριολεξία, καθώς τα αυτοκίνητα αποκλείονται, η οποία και αποτελεί το κέντρο της πόλης! Η “La Rambla” συνορεύει με την περίφημη γοτθική συνοικία, “Barrio Gotico”, μια συνοικία γεμάτη εκκλησίες του 15ου αιώνα και πλατείες.

Πολύ καλές επιλογές αποτελούν και η ευρύτερη περιοχή του λιμανιού αλλά και η Plaça de Catalunya, η κεντρική πλατεία της πόλης.
Μελβούρνη, Αυστραλία



Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας μετά το Σύδνεϋ, είναι μία πλούσια πόλη με ισχυρή πολιτιστική ταυτότητα, χαλαρούς ρυθμούς και η οποία διαθέτει ένα εξαιρετικό δίκτυο μέσων μαζικής μεταφοράς. Μια πόλη σχετικά επίπεδη – χωρίς ιδιαίτερους λόφους και ανηφοριές, ιδανική για περιπατητές! Δε θα πρέπει να παραλείψετε να απολαύσετε μια βόλτα στη γέφυρα Webb με θέα τον ποταμό Yarra.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Free Blog Counter