Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

«ΤΙΜΩΡΗΤΙΚΟΙ ΟΙ ΟΡΟΙ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ», ΕΙΠΕ Ο ΚΛΑΟΥΣ ΡΕΓΚΛΙΝΓΚ


«Προ τριετίας, στα πρώτα στάδια αρωγής της ευρωζώνης προς τις τρεις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα οικονομικής αποκατάστασης – μεταξύ αυτών και η Ελλάδα -, οι όροι δανεισμού ήταν “τιμωρητικοί“ και “αποτρεπτικοί”» δήλωσε την Τρίτη ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι σήμερα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός επί της ουσίας δανείζει τις τρεις χώρες με τα επιτόκια που ο ίδιος δανείζεται από τις αγορές, συν τα λειτουργικά έξοδα.
«Η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται, αλλά τα θετικά αποτελέσματα αυτής της σταθεροποίησης θα γίνουν αντιληπτά από τα μεγάλα τμήματα του ελληνικού πληθυσμού μεταγενέστερα» πρόσθεσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Τα χαμηλά επιτόκια και η επιμήκυνση των χρόνων ωρίμανσης των δανείων, που στην περίπτωση της Ελλάδας φθάνουν ως και τα τριάντα χρόνια, είναι οι δύο βασικοί παράγοντες που μπορούν να καταστήσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο, επισήμανε ο Κλάους Ρέγκλιγκ, συγκρίνοντας μάλιστα την περίπτωση της Ελλάδας με την περίπτωση της Ιαπωνίας, της οποίας το δημόσιο χρέος επίσης κινείται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.

πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Free Blog Counter