Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

ΝΕΑ «ΒΟΜΒΑ» ΑΠΟ ΤΗΝ GUARDIAN ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΩΝ: «Χορηγός» της NSA και η Microsoft

Το εύρος του σκανδάλου των ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων από την αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας αλλά και της εμπλοκής του κολοσσού του διαδικτύου Microsoft αποκάλυψε η βρετανική εφημερίδα «Guardian».

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν με τη Σάρα Χάρισον (αριστερά), τη βρετανίδα συνεργάτιδα του WikiLeaks, η οποία συνόδευσε τον Σνόουντεν κατά το ταξίδι του από το Χονγκ Κονγκ στη Μόσχα, ενημερώνουν εκπροσώπους ανθρωπιστικών οργανώσεων για την «απειλητική και παράνομη» συμπεριφορά των ΗΠΑ προκειμένου να εμποδιστεί ο ίδιος να λάβει άσυλο

Σύμφωνα με άκρως απόρρητα έγγραφα που έδωσε στη βρετανική εφημερίδα το «βαθύ λαρύγγι» της NSA Εντουαρντ Σνόουντεν, στο πλαίσιο του περίφημου προγράμματος PRISM, η Υπηρεσία είχε πρόσβαση ακόμα και στην κωδικοποίηση της Microsoft για το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και την επικοινωνία σε ζωντανό χρόνο, ενώ υπήρχε συστηματική συνεργασία με το FBI και τη CIA.
Συγκεκριμένα, η Microsoft βοήθησε την NSA να παρακάμψει την κρυπτογράφηση σε επικοινωνίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (Hotmail), στις ζωντανές συνομιλίες (web chat στον ιστότοπο Outlook.com), ακόμα και στο δημοφιλές πρόγραμμα βιντεοσυνομιλίας Skype (663 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως).
Μάλιστα, σε ένα από τα έγγραφα του Ιουλίου του 2012, εννέα μήνες μετά την εξαγορά του Skype από τη Microsoft, η NSA υπερηφανευόταν για το ότι είχε τριπλασιάσει τον αριθμό βιντεοκλήσεων που συγκέντρωνε μέσω του προγράμματος PRISM.

Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για την έκταση του «Μεγάλου Αδελφού» στο διαδίκτυο
Επίσης, κατά το τρέχον έτος η Microsoft συνεργαζόταν με το FBI για να επιτρέψει στην NSA ευκολότερη πρόσβαση στην υπηρεσία της cloud αποθήκευσης, το Skydrive, που αριθμεί περισσότερους από 250 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως, αλλά και για να μπορέσει το FBI να «αντιμετωπίζει» εφαρμογές των υπηρεσιών mail που έδιναν τη δυνατότητα παραγωγής εικονικών ηλεκτρονικών διευθύνσεων. Και όλο το υλικό που συγκέντρωνε η NSA μέσω του προγράμματος το μοιραζόταν συστηματικά με το FBI και τη CIA, χαρακτηρίζοντας σε ένα έγγραφο το PRISM ως «ομαδικό άθλημα».
Οι τελευταίες αυτές αποκαλύψεις εκθέτουν ακόμα περισσότερο την ένταση που επικρατεί στις σχέσεις Σίλικον Βάλεϊ και της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα.
Από τη μία πλευρά οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας πιέζουν την κυβέρνηση να τους επιτρέψει να αποκαλύψουν τη φύση της μεταξύ τους συνεργασίας για να κατευνάσουν τις ανησυχίες των πελατών τους, ενώ, από την άλλη, τα στελέχη των εταιρειών αυτών προσπαθούν να αποστασιοποιηθούν από τους ισχυρισμούς για συνεργασία με την NSA, επιμένοντας ότι ήταν νομικά υποχρεωμένοι να παραχωρήσουν πληροφορίες στην Υπηρεσία. Η Microsoft, η οποία είχε διαψεύσει ότι επέτρεπε την πρόσβαση της NSA στους λογαριασμούς των χρηστών της, αντέδρασε με νέα της ανακοίνωση στις χθεσινές αποκαλύψεις της «Guardian».
Η εταιρεία
Η αναβάθμιση προϊόντων «δεν μας απαλλάσσει από την υποχρέωση να τηρούμε τρέχοντα ή μελλοντικά νόμιμα αιτήματα», εξήγησε η εταιρεία-κολοσσός και επανέλαβε ότι η παράδοση στοιχείων γίνεται «μόνο ως απάντηση σε κυβερνητικά αιτήματα και σε συμμόρφωση μόνο με διαταγές για συγκεκριμένους λογαριασμούς ή ταυτοποιήσεις».
«Υπάρχουν πλευρές αυτής της συζήτησης τις οποίες θα θέλαμε να μπορούμε να συζητήσουμε πιο ελεύθερα», ανέφερε τονίζοντας ότι «γι' αυτό και τασσόμαστε υπέρ μεγαλύτερης διαφάνειας που θα βοηθήσει τον καθένα να καταλάβει και να εξετάσει αυτά τα σημαντικά ζητήματα».
Εκτός από τη Micro-soft και το Skype, άλλοι γίγαντες του διαδικτύου που συνεργάζονταν με την NSA στο πλαίσιο του PRISM, σύμφωνα με της αποκαλύψεις των εφημερίδων «Guardian» και «Washin-gton Post» του περασμένου μήνα, ήταν η Apple, η Google, το Facebook και το Yahoo.

ΖΗΤΗΣΕ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ ΑΣΥΛΟ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΗ Λ. ΑΜΕΡΙΚΗ|
Εκκληση Σνόουντεν από το αεροδρόμιο
Προσωρινό άσυλο από τη Ρωσία ζητάει ο πρώην σύμβουλος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Εντουαρντ Σνόουντεν, μέχρι να μπορέσει να ταξιδέψει με ασφάλεια στη Λατινική Αμερική.
Αυτό αναφέρεται σε δήλωσή του που ανάρτησε χτες ο ιστότοπος WikiLeaks, λίγο πριν από τη συνάντηση που είχε ο Σνόουντεν με στελέχη μη κυβερνητικών οργανώσεων στο τερματικό Φ του διεθνούς αεροδρομίου Σερεμέτιεβα της Μόσχας, τη βοήθεια από τα οποία ζήτησε ώστε να μπορέσει να μεταβεί στις χώρες της Λατινικής Αμερικής που δήλωναν έτοιμες να τον δεχθούν και του χορηγήσουν πολιτικό άσυλο. Σύμφωνα με τον Σνόουντεν, οι χώρες αυτές είναι η Βενεζουέλα, η Νικαράγουα, η Βολιβία και ο Ισημερινός.
Θα μπορούσε να μείνει στη Ρωσία ο Σνόουντεν, αν σταματήσει να επιδίδεται σε οποιαδήποτε δραστηριότητα πλήττει τις ΗΠΑ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, επαναλαμβάνοντας τους όρους που είχε θέσει ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Εξάλλου, ο πρόεδρος της Δούμας -της Κάτω Βουλής της Ρωσικής Ομοσπονδίας- Σεργκέι Ναρίσκιν εξέφρασε την άποψη πως η Ρωσία πρέπει να χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον Σνόουντεν, τονίζοντας πως τον θεωρεί «υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Ο 30χρονος άνδρας είχε καλέσει οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικηγόρους για να τους εκθέσει την «απειλητική και παράνομη» συμπεριφορά των αρχών των ΗΠΑ προκειμένου να εμποδιστεί ο ίδιος να λάβει άσυλο. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του αεροδρομίου, δεκατρία άτομα παραβρέθηκαν στη συνάντηση.
Ο Σνόουντεν τόνισε επίσης πως οι ΗΠΑ παραβίασαν διεθνείς νόμους ασκώντας πίεση σε άλλες χώρες να μην τον δεχτούν, ενώ δεν είχε στόχο να πλουτίσει αποκαλύπτοντας το πρόγραμμα παρακολούθησης και ξεκαθάρισε πως δεν «συνεργάστηκε» με ξένες κυβερνήσεις προκειμένου να εξασφαλίσει τη ζωή του.
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ
Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Free Blog Counter