Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Προχωρά η δεύτερη εργολαβία για το Πολιτιστικό Κέντρο Κατερίνης

τοαυτονοητο: Τώρα δηλαδή τι έγινε; Ο Χιονίδης βρήκε την "νομιμοποίηση" που έψαχνε, για τα 3.500.000 (περίπου) ΕΥΡΩ παραπάνω που θα πάρει η εταιρία του Μπόμπολα, ή έκανε μια τρύπα στο νερό; Νομικά εννοούμε γιατί επικοινωνιακά σε αυτήν την "πόλη" δεν ασχολείται κανείς και με τίποτα.....




Τα πρακτικά της δημοπρασίας θα σταλούν παράλληλα στο Τεχνικό Συμβούλιο Δημοσίων Έργων για να γνωμοδοτήσει

Με πολλές φραστικές διαμάχες και στιγμές έντασης διεξήχθη η έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης το βράδυ της Τετάρτης σχετικά με την έκφραση γνώμης του σώματος για το έργο του Θέατρου και Χώρου Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων.

Μετά από μία πολύωρη συνεδρίαση τελικά
το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την επικύρωση των πρακτικών της δεύτερης δημοπρασίας, ενώ παράλληλα θα στείλει όλα τα πρακτικά για έλεγχο στο Τεχνικό Συμβούλιο Δημοσίων Έργων έτσι ώστε να γνωμοδοτήσει αυτό.

Υπενθυμίζεται πως το θέμα ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο αφού στην τελευταία οικονομική επιτροπή εκφράστηκαν επιφυλάξεις για το ποσοστό της έκπτωσης που έδωσε ο εργολάβος, ενώ παράλληλα ακούστηκαν και απόψεις για το αν η πόλη χρειάζεται ή όχι το έργο.

Ο κ. Χιονίδης

Ανοίγοντας τη συζήτηση ο Δήμαρχος Κατερίνης κ. Σάββας Χιονίδης υπενθύμισε πως ξεκάθαρη θέση της Δημοτικού Συνδυασμού από το 2002 ακόμη ήταν η έμφαση στην παιδεία και τον πολιτισμό.

«Για μας δεν τίθεται ζήτημα αν θέλουμε το έργο ή όχι. Η πολιτική μας άποψη εκφράζεται εδώ και όχι στα καφενεία, με σάλια και υπαινιγμούς. Και ακριβώς επειδή θεωρήσαμε ότι υπάρχει θέμα εκ του μη όντως, έφερα εγώ ο ίδιος το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο» είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Κατερίνης.

Παράλληλα αναφέρθηκε στο ιστορικό του έργου. Όπως είπε, τον Δεκέμβριο του 2011 υπογράφηκε η σύμβαση ενώ τον Ιανουάριο του 2012 ολοκληρώθηκε η περίφραξη. «Από τις αρχές Μαϊου του 2012 είδαμε μία άλλη αντιμετώπιση της εταιρείας. Διαπιστώσαμε πλέον, μετά από πολλές επαφές που είχε η τεχνική υπηρεσία, ότι δεν υπήρχε βούληση από πλευρά της εταιρείας να συνεχίσει το έργο. Εμείς από την πλευρά μας κάναμε ύστατη προσπάθεια να προχωρήσει το έργο, κάτι που δεν κατέστη δυνατό. Έτσι είχαμε να επιλέξουμε, είτε να πάμε δικαστικά με αποτέλεσμα το ΕΣΠΑ να είχε τελειώσει μέχρις ότου βγει η απόφαση, είτε να λυθεί η σύμβαση και να πάμε γρήγορα σε νέα εργολαβία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χιονίδης και πρόσθεσε πως αρχικά η εταιρεία στην αίτηση λύσης της σύμβασης ζητούσε 190.000 Ευρώ, ποσό που τελικά έφτασε στις 60.000 Ευρώ, τεκμηριωμένα, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη λύση αυτή της σύμβασης ως «επ’ ωφελεία του Δήμου».

Συνεχίζοντας ο κ. Δήμαρχος είπε ότι ο νέος διαγωνισμός έγινε στις 22 Ιανουαρίου με τη συμμετοχή 8 εταιρειών ενώ στον πρώτο συμμετείχαν 17 και μόλις τρεις εταιρείες ήταν κοινές και στους δύο διαγωνισμούς.

Κλείνοντας, ο κ. Χιονίδης απάντησε στα όσα του είχε προσάψει ο κ. Μάντζιος σε συνέντευξη τύπου κατηγορώντας τον για λαϊκισμό.

Ο κ. Καραφουλίδης

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Καραφουλίδης σημείωσε πως κανένας δημοτικός σύμβουλος δεν είναι κατά του έργου, ζητώντας παράλληλα να χαμηλώσουν οι τόνοι, έτσι ώστε να μην χαθεί το έργο. Παράλληλα, επέρριψε ευθύνες στη Δημοτική Αρχή και ζήτησε με την απόφαση της πλειοψηφίας στην Οικονομική Επιτροπή να λάβει την ευθύνη που της αναλογεί και να ψηφίσει τα πρακτικά της δημοπράτησης, έτσι ώστε να ξεμπλοκαριστεί το έργο.

Ο κ. Μάντζιος

Για μία αίωλη συνεδρίαση έκανε λόγο ο επικεφαλής κ. Αντώνης Μάντζιος, ενώ απαντώντας στον κ. Χιονίδη είπε πως «άπαντες έχουμε αντιληφθεί πως όσο πιο ψηλός είναι ο τόνος της φωνής, τόσα περισσότερα λάθη κρύβονται από κάτω. Δεν έχετε απέναντί σας ένα 2%, έχετε μία ανάσα που σας καίει. Αλλά γιατί αυτή η τρεμούλα. Μήπως δεν μπορείτε πια να δικαιολογηθείτε;» είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας πως οι απαντήσεις του δημάρχου «είναι για παιδάκια».

Τέλος, ο κ. Μάντζιος τόνισε ότι ο συνδυασμός του καταψηφίζει τα πρακτικά της δεύτερης δημοπρασίας και κάλεσε την δημοτική αρχή να αναλάβει την ευθύνη της για μια πιθανή απένταξη του έργου.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Το λόγο στη συνέχεια πήραν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι οι οποίοι τοποθετήθηκαν επί του θέματος.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Τάκης Λεμονόπουλος υπενθύμισε πως το συγκεκριμένο έργο χάθηκε ήδη δύο φορές από την πόλη της Κατερίνης. «Έχουμε ιστορική ευθύνη. Αυτό το έργο πρέπει να γίνει» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο κ. Μαλτζάρης επανέλαβε πως η διαφορά της έκπτωσης ήταν ιδιαίτερα μεγάλη και προξενεί εντύπωση, παρόλα αυτά είπε πως κανείς δεν θα ήθελε να χαθεί το έργο.

Ο κ. Κυριακίδης ζήτησε από την δημοτική αρχή να ψηφίσει τα πρακτικά του δεύτερου διαγωνισμού με πλειοψηφία και να αναλάβει τις ευθύνες της «Δεν είπα ποτέ ότι δεν θέλω να γίνει το έργο. Ο σκοπός όμως δεν αγιάζει τα μέσα. Θα πρέπει να εξεταστούν όλες οι εναλλακτικές. Όλα τα θέλω, αλλά πρέπει να γίνουν με το σωστό τρόπο», ανέφερε.

Από την πλευρά του ο κ. Γκούνας τόνισε ότι όλοι θα πρέπει να ρθουν προ των ευθυνών τους και κάλεσε το σώμα να εξετάσει το τι θα γίνει από εδώ και πέρα, έτσι ώστε να μην απενταχτεί το έργο.

Υπέρ της έγκρισης της δεύτερης εργολαβίας τάχθηκε ο κ. Καρατζόγλου, υπενθυμίζοντας το τι έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια από την Δημοτική Αρχή για να έρθει το έργο στην πόλη της Κατερίνης. Στην πρόταση αυτή συμφώνησε και ο κ. Παπαζιώγας.

Ο κ. Οφίδης κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι ψάχνει για εξιλαστήρια θύματα για να χρεώσει μία πιθανή απένταξη του έργου, ενώ έκανε λόγο και για εγκληματική αμέλεια από την πλευρά της διοίκησης.

Ο κ. Παπαδημητρίου ζήτησε από το σώμα να μην σταθεί μόνο στο ποσοστό της έκπτωσης αφού όπως είπε 7,5 εκατ. Ευρώ θα «πέσουν» στην αγορά της Κατερίνης. «Θέλουμε συναίνεση για να αγκαλιαστεί ένα τόσο μεγάλο έργο από την τοπική κοινωνία» είπε.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι από τη συνεδρίαση απείχε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Νίκος Μηλιώτης λόγω κωλύματος.
http://temponews.gr/2013/03/07/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%87%CF%89%CF%81%CE%AC-%CE%B7-%CE%B4%CE%B5%CF%8D%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B7-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%BF%CE%BB%CE%B1%CE%B2%CE%AF%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%BF%CE%BB/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Free Blog Counter