Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΛΥΝΣΗ ΣΤΟΝ ΧΥΤΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ. ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΔΕΙΤΕ ΣΤΑ ΠΙΕΡΙΚΑ ΜΜΕ (πλην της ΑΡΓΩ) ΚΑΙ "ΕΠΙΣΗΜΑ" ΜΠΛΟΓΚΣ. ΜΗΝ ΧΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΔΗ ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ......


ΤΟΑΥΤΟΝΟΗΤΟ: Πέρα από την αποσιώπηση ενός άρθρου μεγάλης πανελλήνιας εφημερίδας που θεωρούμε σημαντικό, εξοργιστική είναι και η απάντηση του Σάββα Χιονίδη, ο οποίος πραγματικά πουλάει τρελίτσα, παρά τα καταλυτικά στοιχεία που αποδεικνύουν την επικίνδυνα μεγάλη μόλυνση. Ο άμεσα υπεύθυνος διευθυντής της ΔΕΥΑΚ κ. Παπαζιωγας, από την άλλη είναι άφαντος.....Ντροπή τους! Δείτε και ΕΔΩ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ.

Στον εισαγγελέα για τη διαρροή τοξικών στον ΧΥΤΑ Κατερίνης

Του ΝΙΚΟΥ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Διαρροή εκατοντάδων κυβικών τοξικών αποβλήτων από το Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Κατερίνης στη Χράνη, προκαλεί αναστάτωση στους πολίτες της Πιερίας, ενώ τίθεται στο μικροσκόπιο του εισαγγελέα Δημήτρη Φερεντίνου.
Πορεία προς τη θάλασσα των τοξικών που «ξέφυγαν» από τον ΧΥΤΑ και απειλούν την Πιερία με μόλυνσηΠορεία προς τη θάλασσα των τοξικών που «ξέφυγαν» από τον ΧΥΤΑ και απειλούν την Πιερία με μόλυνσηΜηνυτήρια αναφορά κατέθεσαν χθες μέλη της εθελοντικής ομάδας Πιερίας, που καταγγέλλουν ως υπαίτιους τους υπευθύνους της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης-Αποχέτευσης (ΔΕΥΑΚ).
Οπως υποστηρίζουν, μέλη της εθελοντικής ομάδας Πιερίας «Ο Τόπος μου» είχαν προειδοποιήσει εγγράφως, μήνες πριν, τόσο τους υπεύθυνους της ΔΕΥΑΚ όσο και τη δημοτική αρχή. Η αλληλογραφία με... «το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου», όπως λένε, παραδόθηκε χθες στον εισαγγελέα της Κατερίνης, σε ογκώδη φάκελο και περιλαμβάνει φωτογραφίες, κείμενα και άλλα στοιχεία για την υπόθεση.
«Ζητάμε την παραδειγματική τιμωρία όσων ευθύνονται για το οικολογικό
έγκλημα στο νομό μας», τονίζει η εθελοντική ομάδα Πιερίας, κατηγορώντας ευθέως ως υπευθύνους, τον δήμαρχο Σάββα Χιονίδη και τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ, Νίκο Παπαζιώγα.
«Στην περιοχή της Χράνης, σε τρεις δεξαμενές του ΧΥΤΑ, έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες κυβικά μέτρα τοξικών αποβλήτων και ο θάνατος. Τα μαύρα στραγγίδιά του ξεχείλισαν και ρέουν ανεξέλεγκτα πλέον προς το ποτάμι κι από εκεί στη θάλασσα και τις ακτές μας», λένε.
«Ζητήσαμε από τον εισαγγελέα να επιληφθεί αυτεπαγγέλτως. Εχουμε εντοπίσει τον κίνδυνο από καιρό, αλλά πάντα οι υπεύθυνοι μας αποστόμωναν, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Να, που το κακό έγινε. Από το χώρο των 25 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων που εναποτίθενται τα σκουπίδια τρέχουν τώρα 500 κυβικά μέτρα τοξικά στραγγίδια, που εμπεριέχουν βαρέα μέταλλα και άλλα επικίνδυνα στοιχεία. Η μονάδα καθαρισμού αδυνατεί να καθαρίσει περισσότερα από 20 κυβικά μέτρα, απειλώντας τις γαλάζιες ακτές της Πιερίας», ανέφερε στην «Ε» ο εκπρόσωπος της εθελοντικής ομάδας, Ηλίας Τσολακίδης, διευθυντής σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού.
Υπηρεσιακή έρευνα δήλωσε ότι έχει παραγγείλει ο δήμαρχος Κατερίνης, Σάββας Χιονίδης, για να ενημερωθεί τι ακριβώς συμβαίνει.
«Εάν το θέμα χρήζει παραπέρα διερεύνησης θα γίνει Ενορκη Διοικητική Εξέταση και θ' ακολουθηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες. Θ' αναζητήσουμε να βρούμε τι αστοχίες είχαμε. Ωστόσο, πρέπει να επισημάνω ότι τις προηγούμενες μέρες αντιμετωπίσαμε ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες, με έντονες βροχοπτώσεις. Πράγματι, υπήρξε αλληλογραφία με τους εθελοντές, αλλά δεν διαπιστώθηκε κάποιο πρόβλημα. Αλλωστε, πριν από λίγους μήνες μάς έλεγξαν επιθεωρητές του υπουργείου Περιβάλλοντος και εκτός από κάποιες μικροπαρατηρήσεις, τα βρήκαν όλα θετικά», κατέληξε ο κ. Χιονίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Free Blog Counter