Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Τα 50 καλύτερα εστιατόρια στον κόσμο


τοαυτονοητο: επειδή ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται .....:).  Όμως έξω από την πλάκα, η γαστρονομία και η καλή κουζίνα με χρήση τοπικών προϊόντων, πέρα από δείγμα υψηλού πολιτισμού, πλέον είναι και από τους πιο επικερδείς τομείς του παγκόσμιου τουρισμού. Εκατομμύρια άνθρωποι από όλον τον κόσμο έχουν την διάθεση να ταξιδέψουν και να ξοδέψουν τεράστια ποσά για  να δειπνίσουν σε ένα αξιόλογο εστιατόριο σε συνδυασμό με επισκέψεις σε πολιτιστικούς χώρους. Η Ελλάδα γενικότερα αλλά και η Μακεδονία και η Πιερία ειδικότερα, με την περίφημη μεσογειακή διατροφή και την πανάρχαια και πολύπλοκη γαστριμαργική παράδοση, θα μπορούσε να πρωτοστατεί σε αυτόν τον τομέα, αλλά δυστυχώς είμαστε ακόμα στο στάδιο τζατζίκι, γύρος και σουβλάκι άντε και κάνα εξοχικό......Οι συγκρίσεις με την χώρα των Βάσκων (και όχι με τις μεγάλες πρωτεύουσες) που πρωταγωνιστεί στην παγκόσμια γαστρονομική σκηνή με το San Sebastian του μεγέθους μιας Λάρισας, είναι μάλλον επώδυνες......


27 Απρίλιος 2010
Ο νέος Βασιλιάς των  εστιατορίων για το 2010 είναι το Noma #1 από την Κοπεγχάγη. Στην ετήσια εκδήλωση που διοργάνωσε το s.pellegrino στο Guildhall του Λονδίνου για τη βράβευση των καλύτερων εστιατορίων του κόσμου το Noma , το εστιατόριο του τριαντατριάχρονου Rene Redzepi, κατάφερε να εκθρονίσει τα 2 εστιατόρια που μονοπωλούσαν τις 2 πρώτες θέσεις τα τελευταία χρόνια.

Πρόκειται για το αγγλικό fatduck (πλέον στη θέση #3) και το καταλανικό El Bulli (πλέον στη θέση #2) που μονοπωλούσαν για χρόνια τις 2 πρώτες θέσεις.

Η πολιτική του Noma να επικεντρώσει τη μαγειρική του στα τοπικά προϊόντα επιβραβεύτηκε και με το παραπάνω. Όλο το προσωπικό του, είχε ταξιδέψει μέχρι το Λονδίνο για να παρακολουθήσει από κοντά την εκδήλωση.
Όλο, εκτός από τον καημένο λαντζέρη που δεν είχε τα χαρτιά που χρειαζόταν και δεν του επιτράπηκε να ταξιδέψει. Γι 'αυτό και οι συνάδελφοι του  φόραγαν όλοι μπλουζάκια με το πρόσωπο του.

 
Παρατηρώντας τη λίστα με τα καλύτερα εστιατόρια βλέπουμε ότι:
- Καλύτερο εστιατόριο  στη Γαλλία για το 2010 είναι  πλέον ένα απλό μπιστρό το "Le Chateaubriand" (#11) που άφησε πίσω  του όλα τα βαριά ονόματα  της γαλλικής γαστρονομίας (Pierre Gagnaire,Joel Robuchon, Alain Ducasse)
-Στην Αυστραλία  η πρώτη θέση ανήκει πλέον στο "Quay" (#27) και όχι πια στο "Tetsuya's" (#38)
-Οι Βάσκοι κρατάνε  γερά μιας και το San Sebastian μια  πόλη 200.000 κατοίκων έχει τρία εστιατόρια  στη λίστα με τα 50 καλύτερα (Mugaritz #5, Arzak #9, Martin Berasategui #33)
-Στην Αμερική, ο μαθητής (Grant Achatz) ξεπέρασε τον δάσκαλο (Thomas Keller), φέρνοντας το Alinea #7 στη παγκόσμια κατάταξη και πρώτο στην Αμερική.
Αναλυτικά τα καλύτερα εστιατόρια ανά ήπειρο
Ευρώπη και  παγκοσμίως : Noma
Βόρεια Αμερική : Alinea

Νότια Αμερική : D.O.M.
Αφρική : La Colombe
Ασία : Les Creations de Narisawa
Αυστραλία : Quay

Η λίστα με τα 50 καλύτερα
1. Noma, Copenhagen, Denmark
2. El Bulli, Roses, Spain
3. The Fat Duck, Bray, UK
4. El Celler de Can Roca, Girona, Spain
5. Mugaritz, Errenteria Gipuzkoa, Spain
6. Osteria Francescana, Modena, Italy
7. Alinea, Chicago, USA
8. Daniel, New York, USA
9. Arzak, San Sebastian, Spain
10. Per Se, New York, USA
11. Le Chateaubriand, Paris, France

12. La Colombe, Cape Town, South Africa
13. Pierre Gagnaire, Paris, France
14. Hotel de Ville, Crissier, Switzerland
15. Le Bernardin, New York, USA
16. L'Astrance, Paris, France
17. Hof van Cleve, Kruishoutem, Belgium
18. D.O.M, Sao Paulo, Brazil
19. Oud Sluis, EA Sluis, Netherlands
20. Le Calandre, Padova, Italy
21. Steirereck, Wien, Austria
22. Vendome, Gladbach, Germany
23. Chez Dominique, Helskinki, Finland
24. Les Créations de Narisawa, Tokyo, Japan
25. Mathias Dahlgren, Stockholm, Sweden
26. Momofuku Ssam Bar, New York, USA
27. Quay, Sydney, Australia
28. Iggy's, Singapore
29. L'Atelier de Joel Robuchon, Paris, France
30. Schloss Schauenstein, Graubunden, Switzerland
31. Le Quartier Francais, Franschhoek, South Africa
32. The French Laundry, California, USA
33. Martin Berasategui, San Sebastian, Spain
34. Aqua, Wolfsburg, Germany
35. Combal Zero, Rivoli, Italy
36. Dal Pescatore, Milan, Italy
37. De Librije, Zwolle, Netherlands
38. Tetsuya's, Sydney, Australia
39. Jaan par Andre, Singapore
40. Il Canto, Siena, Italy
41. Alain Ducasse au Plaza Athenee, Paris, France
42. Oaxen Skärgårdskrog, Holo, Sweden
43. St John, London, UK
44. La Maison Troisgros, Roanne, France
45. wd~50, New York, USA
46. Biko, Mexico City, Mexico
47. Die Schwarzwaldstube, Baiersbronn im Schwarzwald, Germany
48. Nihonryori RyuGin, Tokyo, Japan
49. Hibiscus, London, UK
50. Eleven Madison Park, New York, USA
πηγη:http://news247.gr/PrintArticle.htm?sp=l128321

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

PATSA EXOUN?

Free Blog Counter