Σάββατο 22 Απριλίου 2017

"Τις εξουσίες που αποζητά να αποκτήσει μέσω θεσμικών προβλέψεων ο Ερντογάν τις διαθέτει ήδη εδώ και πολύ καιρό ο Έλλην απόλυτος μονάρχης πρωθυπουργός...."

από το fb: "Ας προσέξουν λίγο οι εγχώριες μαντάμ Σουσούδες που φαντασιώνονται ότι ζουν σε ευρωπαϊκή χώρα και μιλούν με τόση περιφρόνηση και τέτοια αίσθηση δημοκρατικής ανωτερότητας για την "τριτοκοσμική" Τουρκία και τον "Σουλτάνο" της.
Τις εξουσίες που αποζητά να αποκτήσει μέσω θεσμικών προβλέψεων ο Ερντογάν τις διαθέτει ήδη εδώ και πολύ καιρό ο Έλλην απόλυτος μονάρχης πρωθυπουργός και τις ασκεί αν και όποτε του γουστάρει, ανενδοίαστα και ανερυθρίαστα, μόνον μετά από εισήγηση του εκάστοτε Καρανίκα του. Και την βουλή διαλύει κατά το γούστο του και εκλογές προκηρύσσει κατά τις ανάγκες του και νόμους εκδίδει ελεύθερα μόνος του με διατάγματα κατά την όρεξη του και υπουργούς εν πτήσει προσλαμβάνει και απολύει. Χωρίς κανέναν περιορισμό. Και δεν το κάνει τόσο μέσω σαφών προβλέψεων, όπως θέλει να το κάνει ο Ερντογάν. Όσο μέσω καλά σχεδιασμένης ασάφειας και ακόμη καλύτερα σχεδιασμένης έλλειψης θεσμικών οχυρώσεων. Και φυσικά λόγω της παραδοσιακής δομής των κομμάτων, που στηριζόμενα στην νομή και κατοχή των πόρων του κράτους μπορούν να εξαγοράζουν απεριόριστα τα πάντα και να εξασφαλίζουν την ψοφοδεή στάση και την συνεργασία όλων των υποτιθέμενων θεσμικών αντίβαρων, που υπάρχουν αποκλειστικά για τους τύπους. Βάλτε κοντά σε όλα αυτά την σκανδαλωδώς ανεπαρκή δικαστική εξουσία και τον φαύλο Τύπο και το γλυκό έδεσε. Η αφ' υψηλού κριτική στην Τουρκία μας μάρανε μετά.
Δεν θα ήταν άσχημο πριν κρίνουμε τους άλλους να κοιτάμε τα απερίγραπτα χάλια μας. Τουλάχιστον ο Ερντογάν, που θέλει να γίνει "σουλτάνος", κατάλαβε ότι για να το κάνει πρέπει να διαθέτει μία αυτοκρατορία και λίγο πολύ την έκτισε. Οι δικοί μας αρκούνται να διαφεντεύουν χρεοκοπημένα κοτέτσια. Βασιλιάδες με τενεκεδένιες κορώνες. Άρχοντες, σχεδόν κληρονομικοί, για τους κακομοιριασμένους υπηκόους τους μέσα και επαίτες, φουκαράδες, καρπαζοεισπράκτορες έξω, που υπάρχουν χάρη στην συγκατάβαση των εταίρων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Free Blog Counter