Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Η… Φίλια Αριστερά

".....Η εμμονή του (Φίλη) στο θέμα της Εκκλησίας. Ο χωρισμός κράτους και Εκκλησίας είναι από τα προσφιλή θέματα της Αριστεράς στην οποία ανήκει ο κ. Φίλης. Ορισμένα ζητήματα πρέπει να διευθετηθούν, δεν υπάρχει αντίρρηση. Αλλά η αντίληψη της Αριστεράς στο θέμα αυτό είναι εισαγόμενη από τη Δύση. Η πορεία της Δύσης και της καθ’ ημάς Ανατολής είναι διαφορετικές....."
 (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων ήρθε δεύτερος στις προτιμήσεις των συντρόφων του για την Κεντρική Επιτροπή. Την πρώτη θέση κατέλαβε ο κ. Τσακαλώτος. Είθισται μετά από τα αποτελέσματα ενός συνεδρίου, οι πολιτικοί σχολιαστές να καταλήγουν σε συμπεράσματα.

Ποια είναι αυτά με πρώτη ματιά;

Παρά το γεγονός ότι ο πρωτο-ΣΥΡΙΖΑ στη σύνθεση του σημερινού κόμματος είναι περίπου το 2%, η προτίμηση των συνέδρων ανέδειξε

τους κύριους ιδεολογικούς εκφραστές του. Ο κ. Φίλης είναι ένας από αυτούς. Θα έλεγα, μάλιστα, πως ο κ. Φίλης έχει μια ιδεολογική συνέπεια από τότε που ήταν φοιτητής. Πάντα τα ίδια έλεγε.

Τι τον χαρακτηρίζει:
Πρώτον, ότι δεν πιστεύει στην αναγκαιότητα της εκπαίδευσης. Αμφισβητεί την… «αστική γνώση». Το πανεπιστήμιο δεν το εγκατέλειψε επειδή δεν μπορούσε να το τελειώσει. Είναι και ευφυής και διαβασμένος. Το εγκατέλειψε επειδή δεν πιστεύει στο ρόλο του από ιδεολογικής απόψεως. Ο κ. Φίλης είναι υπουργός Παιδείας.
Δεύτερον: Η εμμονή του στο θέμα της Εκκλησίας. Ο χωρισμός κράτους και Εκκλησίας είναι από τα προσφιλή θέματα της Αριστεράς στην οποία ανήκει ο κ. Φίλης. Ορισμένα ζητήματα πρέπει να διευθετηθούν, δεν υπάρχει αντίρρηση. Αλλά η αντίληψη της Αριστεράς στο θέμα αυτό είναι εισαγόμενη από τη Δύση. Η πορεία της Δύσης και της καθ’ ημάς Ανατολής είναι διαφορετικές. Οι διαφοροποιήσεις σε κοινωνικό επίπεδο, ουσιαστικές και πολύ ορατές. Όπως θα έλεγαν και θεωρητικοί του μαρξισμού, κάθε φορά το βήμα που πρέπει να γίνεται πρέπει να έχει σχέση με το βαθμό συνειδητοποίησης της κοινής γνώμης για τις απαιτούμενες αλλαγές. Ο κ. Φίλης και οι σύντροφοί του βρίσκονται σε απόσταση από την πλειοψηφία της κοινωνίας στο θέμα αυτό. Ο κ. Φίλης είναι υπουργός Θρησκευμάτων.


Τρίτον: Ο κ. Φίλης και οι σύμβουλοί του διακατέχονται από μια αποδομητική αντίληψη για το έθνος-κράτος, σε μια εποχή που ο προβληματισμός για την αναγκαιότητά του επανέρχεται, τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Και κάτι για τον κ. Τσακαλώτο. Αν τα όσα λέει και τα όσα πράττει δεν είναι ο απόλυτος οπορτουνισμός, τότε τι είναι; Ο κ. Τσακαλώτος ως υπουργός Οικονομίας διαπραγματεύεται όλα τα οικονομικά μέτρα που έχουν φέρει σε απόγνωση τον ελληνικό λαό και στη συνέχεια τα καταγγέλλει.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Μήπως οι σύντροφοί του θυμούνται πώς αποκαλούσαν αυτήν τη συμπεριφορά στα πολλά χρόνια που μάχονταν από το μετερίζι των λαϊκών αγώνων την εξουσία; Ή η άσκηση κυβερνητικής εξουσίας μεταλλάσει τους ανθρώπους όπως η Κίρκη;

Οι σύνεδροι του ΣΥΡΙΖΑ μίλησαν και ψήφισαν. Το λόγο έχει τώρα η κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Free Blog Counter