Ένταλμα σύλληψης για τον Λεωνίδα Μπόμπολα στην Κύπρο
Σύμφωνα με το κυπριακό ΡΙΚ η οι αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης του Λεωνίδα Μπόμπολα, μέτοχου της ΕΛΑΛΚΤΩΡ και της ΗΛΕΚΤΩΡ, για μίζες στα ΧΥΤΑ της Πάφου. Σε περίπτωση που δεν προσέλθει στην Κύπρο το ένταλμα αυτό θα μετατραπεί σε διεθνές τις επόμενες ημέρες.
Το ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε στο πλαίσιο των ερευνών της κυπριακής αστυνομίας για την υπόθεση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), στην Πάφο, μετά από τις καταγγελίες για λειτουργία κυκλώματος
που υπερχρέωνε τις τοπικές Αρχές με περισσότερους όγκους σκουπιδιών, αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη. Σύμφωνα με μαρτυρία που κατέχει η Αστυνομία, οι Δήμοι και οι κοινότητες πλήρωναν από 28 έως 31 ευρώ, ανά τόνο σκουπιδιών, που εναπόθεταν στον ΧΥΤΑ Πάφου, ενώ το πραγματικό κόστος για την εταιρεία δεν ξεπερνούσε τα 10 ευρώ.
Στην υπόθεση φέρεται να εμπλέκεται και ο τέως δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης 6 χρόνων. Ο τέως δήμαρχος Πάφου εξακολουθεί να αρνείται να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση, που του υποβλήθηκε.
Το ένταλμα σύλληψης σύμφωνα με το ΡΙΚ ήρθε μετά την κατάθεση που έδωσε την Παρασκευή ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της «Helector» Αθανάσιος Κατρής, ο οποίος συνελήφθη στο αεροδρόμιο Λάρνακας για την υπό διερεύνηση υπόθεση που αφορά τη διαχείριση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων (ΧΥΤΑ) Πάφου και του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) Κόσιης.
Ο Αθανάσιος Κατρής, φέρεται να ενεπλάκη στην προκήρυξη των προσφορών, την κατασκευή και τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης και κατονομάστηκε ανάμεσα σε άλλα άτομα, τα οποία τελούν ήδη υπό κράτηση, από τον Ιωάννη Κοκότση ότι παραχωρούσε μίζες για λογαριασμό της εταιρείας «Helector».
Σήμερα, ο Αθανάσιος Κατρής και άλλοι 10 ύποπτοι, μεταξύ των οποίων και ο δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης, των οποίων εκπνέει το διάταγμα πενθήμερης κράτησης, αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου.
Οι μίζες της ΗΛΕΚΤΩΡ
Ο τέως δήμαρχος Πάφου, Σάββας Βέργας, φερόταν να λάμβανε το μεγαλύτερο ποσοστό (έως και 5%). Ο Βέργας καταδικάστηκε σε φυλάκιση για άλλη υπόθεση με μίζες. Από την άλλη, ο δήμαρχος Λάρνακας Αντρέας Λουρουτζιάτης, ο οποίος συνελήφθη, φερόταν να λάμβανε ποσοστό 0,5%.
Σύμφωνα με τη μαρτυρία, κατέληξαν στον Βέργα 646.000 ευρώ και στον Λουρουτζιάτη 138.000 ευρώ. Ο οικονομικός διευθυντής του Δήμου Πάφου Δημήτρης Πατσαλίδης φέρεται να πήρε γύρω στις 217.000. Οικονομικό όφελος είχαν και οι δημόσιοι υπάλληλοι-μέλη της τριμελούς επιτροπής του υπουργείου Εσωτερικών που κατακύρωναν τις προσφορές, σύμφωνα πάντα με την μαρτυρία.
Το ποσό των 160.000 ευρώ περίπου φέρονται να μοιράστηκαν οι Αντώνης Κουρουζίδης, Στέλιος Παπαδόπουλος και Χριστάκης Πέτρου. Σύμφωνα με τη μαρτυρία, ο πρώην λειτουργός του υπουργείου Εσωτερικών Γιώργος Κουλλαπής, εκτός από προμήθειες, κατάφερε να εξασφαλίσει στον γιατρό γιο του Νίκο Κουλλαπή, δεκαετές συμβόλαιο για περίθαλψη των εργαζομένων στην εταιρεία.
Σύμφωνα με τον εξεταστή της υπόθεσης, οι απολαβές του ήταν σχεδόν 5.000 ευρώ μηνιαίως, χωρίς να εμφανιστεί ποτέ στον χώρο εργασίας του. Η μαραθώνια διαδικασία διήρκεσε περίπου επτά ώρες. Το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου εξέδωσε διάταγμα κράτησης οκτώ ημερών εναντίον των οκτώ υπόπτων.
Διαβάστε το πλήρες ρεπορτάζ του koutipandoras.gr για περισσότερες λεπτομέρειες με ένα κλκ εδώ
Ο Μπόμπολας είχε συλληφθεί και στην Ελλάδα
Στις 22 Απριλίου του 2015 ο Λεωνίδας Μπόμπολας είχε συλληφθεί και στην Ελλάδα για φοροδιαφυγή ύψους 4.1 εκατομμυρίων κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας. Ο κύριος Μπόμπολας τότε είχε καταβάλλει εντός ωρών το ποσό που όφειλε, γλιτώνοντας τις προσαυξήσεις και σε λίγες ώρες αφέθηκε ελεύθερος.
Ο Λεωνίδας Μπόμπολας είχε συλληφθεί με βάση στοιχείων που προέκυψαν από τη λίστα Λαγκάρντ και με διασταύρωση των στοιχείων που ακολούθησε από τις αρμόδιες αρχές. Ο ίδιος φέρεται να είχε αγνοήσει τις κλήσεις προκειμένου να πληρώσει το συγκεκριμένο ποσό πριν ασκηθεί η ποινική δίωξη. Ακολούθησε μηνυτήρια αναφορά από το Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και με εντολή του εισαγγελέα ακολουθήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία.
Σύμφωνα με πληροφορίες που είχαν δει τότε το φώς της δημοσιότητας τα αδικήματα που περιγράφονταν στη μηνυτήρια αναφορά αφορούσαν τα αδικήματα της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
http://www.thepressproject.gr/article/91612/Entalma-sullipsis-gia-ton-Leonida-Mpompola-stin-Kupro
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου