Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

.....KAΛΟΡΙΖΙΚΗ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ!

Ψηφίζεται σήμερα το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια

 Αλβανικής καταγωγής Ελληνόπουλα πλήρως ενταγμένα αυτομάτως μετά την εγραφή τους στα Ελληνικά σχολεία, τιμούν την χώρα ιθαγένειάς τους παίζοντας το "Μια ωραία πεταλούδα" μπροστά στους παίκτες της Εθνικής Σεερβίας..... 

 Απορρίφθηκε το αίτημα για αναβολή της συζήτησης του νομοσχεδίου που ζήτησαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Νέα Δημοκρατία και η Χρυσή Αυγή. Στο ν/σ και η τροπολογία για την αποποινικοποίηση της μεταφοράς προσφύγων για ανθρωπιστικούς λόγους από πολίτες. «Η μάχη της ελληνικής κυβέρνησης ενάντια στις απαιτήσεις των δανειστών, το Όχι και το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια έχουν στενούς δεσμούς μεταξύ τους: είναι ψηφίδες του ίδιου αγώνα για να ανορθωθεί η ελληνική κοινωνία», επισήμανε κατά τη χθεσινή συζήτηση η Βασ. Κατριβάνου ως εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ.

 Το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια συζητήθηκε χτες Τρίτη κατ' άρθρο σήμερα στην Ολομέλεια και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα Τετάρτη 8/7, στη Βουλή. H συνεδρίαση ξεκίνησε με τοποθέτηση της αν. υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου, η οποία μεταξύ άλλων δήλωσε πως θα γίνει δεκτή η τροπολογία για την αποποινικοποίηση της μεταφοράς προσφύγων με ΙΧ από ιδιώτες εφόσον γίνεται για ανθρωπιστικούς λόγους.Ακολούθησε η εισήγηση της Βασ. Κατριβάνου εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ:Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ έκανε εκτενή αναφορά στο προχθεσινίο δημοψήφισμα, που «σαν διαδικασία και γεγονός αποδείχθηκε καταλυτικό, η δυναμική του μας ξεπέρασε όλους, ακόμα και
τους υποστηριχτές του "Όχι"». Επισήμανε ότι «η μάχη της ελληνικής κυβέρνησης (που είναι, σήμερα, η μάχη  του ελληνικού λαού) ενάντια στις απαιτήσεις των δανειστών, το Όχι και το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια έχουν στενούς δεσμούς μεταξύ τους. Το καθένα με τις ιδιαιτερότητές του, είναι  ψηφίδες του ίδιου εγχειρήματος: του αγώνα για να ανορθωθεί η ελληνική κοινωνία, να χαράξουμε μια νέα πορεία ανασυγκρότησης, αξιοπρέπειας και αλληλεγγύης».
Επισήμανε πως «την ίδια στιγμή που διεξάγεται μια από τις πιο κρίσιμες διαπραγματεύσεις, για το  μέλλον της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, δεν είναι καθόλου παράταιρο που ασχολούμαστε με τα παιδιά της δεύτερης γενιάς και  την ένταξη των μεταναστών. Είναι αναγκαίο και επιτακτικό. Τα δικαιώματα δεν είναι πολυτέλειες,  αλλά αδιαπραγμάτευτα αγαθά, και σε τέτοιες στιγμές κρίσης όχι μόνο δεν μπαίνουν σε δεύτερη  μοίρα, αλλά αποκτούν μεγαλύτερη αξία.».
Η Βασ. Κατριβάνου αναφέρθηκε ειδικά στο άρθρο 1Α, το ζήτημα της πρώτης δημοτικού, «ια που αυτό συγκεντρώνει  τις περισσότερες αντιρρήσεις. Για  μας (όπως και πολλές  χώρες, ευρωπαϊκές και μη), η ιθαγένεια δεν είναι ένα επίζηλο έπαθλο που απονέμεται μετά από πολλές δοκιμασίες, ή ακόμα, χειρότερα, μετά από πολλά εμπόδια. Είναι ο νομικός δεσμός που έρχεται να επιβεβαιώσει τον ήδη υπάρχοντα πραγματικό δεσμό που έχουν τα παιδιά αυτά με την κοινωνία. Είναι εργαλείο ένταξης». Επισήμανε πως «η άποψη ότι η ιθαγένεια πρέπει να δίνεται στην έκτη δημοτικού  κρύβει μια αντίληψη της ιθαγένειας σαν «αναγκαίου κακού»: αφού δεν μπορούμε να το αποφύγουμε, ας δώσουμε ιθαγένεια, όσο πιο αργά, στην έκτη δημοτικού, στα δεκαοχτώ,. Είμαστε εντελώς αντίθετοι σε αυτή τη μίζερη λογική. Θεωρούμε την ιθαγένεια ένα αναγκαίο καλό, το οποίο πρέπει να δίνεται από την αρχή».
Κλείνοντας, αναφέρθηκε στη σημαντική τροπολογία  με την οποία καταργούνται οι ποινικές κυρώσεις για τη μεταφορά των πολιτών τρίτων χωρών με δημόσια ή ιδιωτικά μέσα, τονίζοντας πως «μπαίνει τέλος  στην ποινικοποίηση της αλληλεγγύης, στο αίσχος να συλλαμβάνονται αλληλέγγυοι που μετέφεραν κόσμο με τα Ι.Χ. τους, σαν δείγμα ανθρωπιάς στις χιλιάδες προσφύγων που μέσα στο λιοπύρι αναγκάζονταν να περπατήσουν χιλιόμετρα από τις ακτές της Λέσβου έως ότου φτάσουν, στην πρωτεύουσα του νησιού».
Καταλήγοντας η Βασ. Κατιβάνου τόνισε πως «η ελληνική κυβέρνηση, η Βουλή των Ελλήνων, ο ελληνικός λαός στέλνει ένα έμπρακτο μήνυμα ανθρωπιάς, αλληλεγγύης και  ισότητας, σε όλη την Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο: γιατί αυτό σημαίνει η ψήφιση του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια• ένα μήνυμα που βρίσκεται στην καρδιά των ευρωπαϊκών αξιών, των κινημάτων και των αγώνων των λαών της Ευρώπης, από το 1789 μέχρι σήμερα!».
Για το αίτημα αναβολής
 «Υπήρξε μία μεγάλη τομή που συμπυκνώνεται στο ότι ένα μεγάλο ποσοστό του ελληνικού λαού συμμετείχε στις διαδικασίες του δημοψηφίσματος, και υπήρξε μία μεγάλη απόφαση πάνω στο κρίσιμο το «σταυρικό» ζήτημα για την χώρα. Είμαστε σίγουροι ότι για το καλό όλων μας θα υπάρχουν οι άριστες εξελίξεις», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.«Επειδή το νομοσχέδιο είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να δοθεί εκκίνηση στις εργασίες της Βουλής, επιμένουμε», είπε ο υπουργός για το αίτημα αναβολής της επί των άρθρων συζήτηση, υπενθυμίζοντας ότι «το νομοσχέδιο έχει ήδη ψηφιστεί με την δημόσια κατάθεση όλων των απόψεων και την ευρύτατη συζήτηση που έγινε. Δεν είναι κάτι που τίθεται και μέλλει να δημιουργήσει κλίμα αντιπαράθεσης και διχασμού. Στη Βουλή συζητάμε ότι συμφωνίες υπάρχουν, δεν λειτουργούμε επιλεκτικά για ότι μας χωρίζουν και ότι μας ενώνουν. Δεν υπάρχουν ζητήματα τα οποία να χωρίζουν σε βάθος και να διαμορφώνουν στρατόπεδα και να αποφεύγεται η συζήτηση».Για «εμβληματική ημέρα» έκανε λόγο η αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου. «Οι διαφορές μας που είναι ιδεολογικές δεν συνέχονται με την συγκυρία. Οι πολιτικές διαφορές δεν αίρονται από την πολιτική συγκυρία», τόνισε, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν και θέματα που είναι κατεπείγοντα, όπως η διαχειριστική αρχή και η βοήθεια στα νησιά και τις Περιφέρειες. ΑναφερόμενΟ εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκος Μαυραγάνης απηύθυνε παράκληση «δεδομένης της πολιτικής συγκυρίας να επικεντρωθούμε σήμερα σ’ αυτά που μας ενώνουν και όχι σ’ αυτά που μας χωρίζουν και να δώσουμε αναβολή με όποιο διαδικαστικό  τρόπο μπορούμε. Με αγάπη το λέω».
Είναι «οξύμωρο και αντιφατικό ενώ ο λαός έχει αγωνία αν θα τηρηθεί η πρωθυπουργική δέσμευση για λύση εντός 48 ωρών και για το που οδηγείτε την χώρα, να έχουμε αυτή την συζήτηση», υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης συνηγορώντας στο αίτημα.
Σημείωσε ακόμη ότι επί του νομοσχεδίου «έχουμε και ενδοκυβερνητική διαφωνία».
«Συνηγορούμε και συντασσόμαστε με την θέση των Ανεξάρτητων Ελλήνων να αναβληθεί το νομοσχέδιο», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς και πρόσθεσε εμφατικά: «και α ήταν χαρά για μας να μην ξαναεισαχθεί».
«Δεν υπάρχει λόγος αναβολής της συζήτησης. Η προσπάθεια της κυβέρνησης για συμφωνία εντός 48 ωρών έχει την ευχή και την έμπρακτη στήριξη ώστε η κυβέρνηση να σταματήσει τα μπρος πίσω και να έλθει με μία συμφωνία», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης
Το ΚΚΕ δήλωσε ότι δεν έχει πρόβλημα είτε συνεχιστεί είτε όχι η συζήτηση, ενώ ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Θανάσης Παφίλης αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις υπογραμμίζοντας ότι «ο ελληνικός λαός δεν έδωσε εξουσιοδότηση σε κανένα, μα σε κανέναν, να επιστρέψει με ένα μνημόνιο. Εξ όσων μαθαίνουμε αυτό αποτελεί νέο μνημόνιο».
Πηγή: left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Free Blog Counter