Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Υποχρεωτική στράτευση και για τις γυναίκες στη Νορβηγία - Ψηφίστηκε νόμος στη Βουλή

 τοαυτονοητο: Αυτό είναι ισότητα.....
Έπεσε κι αυτό το... ανδρικό κάστρο: Οι γυναίκες της Νορβηγίας θα στρατεύονται υποχρεωτικά εφεξής, μετά από απόφαση του κοινοβουλίου που πέρασε τον σχετικό νόμο. Ο νόμος ως σήμερα όριζε ότι όλοι οι άνδρες 19 ως 44 ετών υποχρεούνται να υπηρετήσουν θητεία έως και 19 μηνών στις ένοπλες δυνάμεις, παρότι η θητεία, τυπικά, είναι 12 μήνες στη σκανδιναβική χώρα.
Έτσι πλέον η Νορβηγία γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ που επεκτείνει εν καιρώ ειρήνης την υποχρεωτική στράτευση για όλους τους πολίτες
της ανεξάρτητα από το φύλο τους. Υποχρεωτική θητεία για τις γυναίκες, εκτός Ευρώπης, ισχύει στο Ισραήλ.
Η πρώτη εκπαιδευτική σειρά στρατεύσιμων γυναικών θα κληθεί το καλοκαίρι του 2016.
Η γυναίκα (φυσικά) υπουργός Άμυνας της Νορβηγίας Ίνε Έρικσεν Σοράιντε, χαρακτήρισε την απόφαση «ιστορική» και υποστήριξε πως θα επιτρέψει στις δυνάμεις της Εθνικής Άμυνας να «στρατολογήσουν το καλύτερο στρατιωτικό προσωπικό με το μεγαλύτερο κίνητρο».
Οι γυναίκες στη Νορβηγία είχαν δικαίωμα να υπηρετούν στον στρατό σε εθελοντική βάση από το 1976. Σήμερα φθάνουν το 10% των στελεχών των νορβηγικών ενόπλων δυνάμεων.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: Υποχρεωτική στράτευση και για τις γυναίκες στη Νορβηγία - Ψηφίστηκε νόμος στη Βουλή | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/174074#ixzz3GHsD2jYC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Free Blog Counter