Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Έκθεση κόλαφος κατά του Ισραήλ για τις επιχειρήσεις στη Γάζα

Για σαφή παραβίαση των κανόνων πολέμου που αφορά στην προστασία των αμάχων κατηγορεί τον ισραηλινό στρατό, με αφορμή τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας που έχουν κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.800 Παλαιστινίους, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).


Για σαφή παραβίαση των κανόνων πολέμου που αφορά στην προστασία των αμάχων κατηγορεί τον ισραηλινό στρατό, με αφορμή τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας που έχουν κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.800 Παλαιστινίους, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγόρησε σήμερα τον ισραηλινό στρατό ότι σκότωνε πολίτες ενώ προσπαθούσαν να φύγουν για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς σε έναν τομέα στη νότια Λωρίδα της Γάζας, γεγονός που σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση συνιστά έγκλημα πολέμου.

Στην έκθεσή του το HRW επικαλείται Παλαιστίνιους που γλίτωσαν, στα τέλη Ιουλίου, από τους βομβαρδισμούς στην κοινότητα Χούζαα, κοντά στο Χαν Γιούνες.

«Οι ισραηλινές δυνάμεις στη Χούζαα, έναν τομέα στη νότια Λωρίδα της Γάζας, άνοιξαν πυρ εναντίον πολιτών και τους σκότωσαν, κάτι που συνιστά σαφή παραβίαση του δικαίου του πολέμου, κατά τη διάρκεια πολλών επεισοδίων μεταξύ 23 και 25 Ιουλίου», επισημαίνει η οργάνωση την έκθεσή της.

Προσθέτει δε πως οι σκόπιμες επιθέσεις εναντίον πολιτών που δεν συμμετέχουν στις μάχες είναι εγκλήματα πολέμου.

Οι πολίτες της Χούζαα βομβαρδίστηκαν κατ' επανάληψη, δεν είχαν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη και έγιναν στόχος επιθέσεων του ισραηλινού στρατού ενώ προσπαθούσαν να φύγουν προς το Χαν Γιούνες.

Ακόμη και αν ο ισραηλινός στρατός είχε προειδοποιήσει τους κατοίκους να φύγουν από την κοινότητα πριν από τις 21 Ιουλίου, το γεγονός ότι κάποιοι δεν συμμορφώθηκαν δεν τους καθιστά νόμιμους στόχους επιθέσεων, υπογράμμισε η Σάρα Λι Ουίτσον, η διευθύντρια του HRW για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, τονίζοντας: «Το να μπαίνουν σκόπιμα στο στόχαστρο οι πολίτες είναι έγκλημα πολέμου».

Νωρίτερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχουν δήλωσε πως οι επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας θα συνεχιστούν βάζοντας τέλος με αυτό τον τρόπο στη επτάωρη μονομερή ανθρωπιστική εκεχειρία που είχε κηρύξει το Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα.

Το Ισραήλ είχε ανακοινώσει εκεχειρία, από τις 10:00 ως τις 17:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, εκτός από τη Ράφα όπου οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους μετά τον θάνατο τριών στρατιωτών την Παρασκευή σε ενέδρα της Χαμάς.

Ωστόσο οι Παλαιστίνιοι κατήγγειλαν ότι ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε έναν καταυλισμό προσφύγων, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα οκτάχρονο κορίτσι και να τραυματιστούν ακόμη 29 άνθρωποι, ενώ το Ισραήλ κατήγγειλε ότι κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας τουλάχιστον τέσσερις ρουκέτες έπληξαν το έδαφός του.

Ο Νετανιάχου σε δηλώσεις του τόνισε ότι το Ισραήλ δεν θα σταματήσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας μέχρι να τερματιστούν οι ρίψεις ρουκετών εναντίον του από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters
http://www.naftemporiki.gr/story/839693/ekthesi-kolafos-kata-tou-israil-gia-tis-epixeiriseis-sti-gaza

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Free Blog Counter