Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

H Google ξοδεύει εκατομμύρια για να ελέγχει πολιτικούς και think tanks




Πώς η Google προσπαθεί να ελέγξει το πολιτικό κέντρο της Washington και να ασκήσει επιρροή σε πολιτικούς και think tanks αυξάνοντας παράλληλα τα κέρδη της
Χρήστος Δεμέτης


Η Google αυξάνει τα έσοδα της όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια.


Όπως φαίνεται, ξοδεύει όλο και περισσότερα στο lobbying, στην "Πολιτική Διαμεσολάβησης", με άλλα λόγια. Σύμφωνα με την Washington Post, ο γίγαντας της τεχνολογίας, ξόδεψε το 2012 18,2 εκατομμύρια δολάρια για αυτό τον σκοπό, περισσότερα δηλαδή χρήματα από όσα διέθεσε κάθε άλλη εταιρεία, προσπαθώντας να αυξήσει την επιρροή της στην κεντρική πολιτική πλατφόρμα των ΗΠΑ.

Αν αναλογιστεί κανείς το γεγονός ότι το 2003 η Google είχε ξοδέψει μόλις 101.000 δολάρια, μπορεί να καταλάβει εύκολα τη διαφορά στην στρατηγική που ακολουθείται τα τελευταία έτη.

Το 2012 η Google "επένδυσε" $ 885.000 σε ομοσπονδιακή χρηματοδότηση των προεκλογικών εκστρατειών. Το 2004, δεν είχε διαθέσει ούτε μισό δολάριο για αντίστοιχο σκοπό σύμφωνα με την Washington Post.

Δεν θα ήταν παράλογο, αν σταδιακά δούμε την Google να μετεξελίσσεται σε έναν κεντρικό και σημαντικό "παίκτη" στη διαμόρφωση πολιτικής στρατηγικής της Ουάσινγκτον μιας και έχει εγκαθιδρύσει τα δίκτυα της στα διαπλεκόμενα των Ηνωμένων Πολιτειών μέσω της χρηματοδότησης φυσικά.


Η εταιρεία έχει γίνει τιτάνας στην παραγωγή νέων τεχνολογιών και κυριαρχεί στο χρηματιστήριο. Την ίδια ώρα παραδέχεται ότι έχει επενδύσει σε αμοιβαία κεφάλαια Δημοκρατικών όπως η Barbara Boxer, Ρεπουμπλικανών όπως ο Greg Walden και ενός ακόμη ανεξάρτητου Γερουσιαστή.

Η Google έχει επίσης κερδίσει την υποστήριξη συντηρητικών ομάδων και οργανισμών όπως το Heritage Foundation, παρά το γεγονός ότι ο εκτελεστικός πρόεδρος της, Eric Schmidt, έχει ισχυρές και φιλικές σχέσεις με τον πρόεδρο Ομπάμα.

Επίσης έχει λάβει ευνοϊκής μεταχείρισης σε ακαδημαϊκές εκδηλώσεις αφού πρώτα έβαλε χρήματα σε εκπαιδευτικά προγράμματα του George Mason University.

Μεταξύ άλλων, έχει οικονομικές δοσοληψίες και με τη Digital 4th, μια ομάδα που αποσκοπεί στο να διασφαλίσει την ανωνυμία στο διαδίκτυο και να πιέσει προς την απαγόρευση των υποκλοπών και των παρακολουθήσεων ιδιωτών στον κυβερνοχώρο σε ότι αφορά τις χρηματοπιστωτικές τους συναλλαγές.

Και βέβαια η Google δεν πάει με τον Σταυρό στο χέρι. Πρόσφατα επένδυσε $480,000 σε Google AdWords για online διαφήμιση του Ινστιτούτου Cato, ενός Φιλελεύθερου think tank.

Και στα παραπάνω έξοδα, δεν συνυπολογίζονται φυσικά εκείνα που διατίθενται για τα Google Drive, Google Compute Engine καθώς και την παραδοσιακή και κλασική μηχανή αναζήτησης της Google. Όσο το lobbying του κολοσσού των τεχνολογιών θα συνεχίζεται, τόσο η παρείσφρηση τους στις κυβερνητικές αποφάσεις των ΗΠΑ και όχι μόνο, θα ενδυναμώνεται χρόνο μα το χρόνο.


Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Eric Schmidt έχει πρόσφατα δηλώσει ότι το νέο μοντέλο ενός δικτάτορα είναι να διεισδύσει και να προσπαθεί να χειραγωγήσει το Internet, κάτι που ήταν προφανές μέχρι στιγμής σε χώρες όπως η Κίνα.

"Επιθυμούμε την ενδυνάμωση των κινητών τηλεφώνων και της συνδεσιμότητας, ειδικά για τους ανθρώπους που δεν τα έχουν. Στο βιβλίο, μπορούμε να πούμε ότι οι επαναστάσεις θα είναι πιο εύκολο να ξεκινήσουν, αλλά πιο δύσκολο να τελειώσουν", δήλωσε ο Schmidt , αναφερόμενος σε ένα βιβλίο που έγραψε μαζί με τον Jared Cohen για τον τρόπο που η νέα ψηφιακή εποχή θα διαμορφώσει το μέλλον.

Φυσικά, δεν έχει κάνει καμία αναφορά στο πώς ο ίδιος προσπαθεί να διαμορφώσει το μέλλον της πολιτικής υπερ της εταιρείας του.

Η Google και ο Eric Schmidt αντέδρασαν σθεναρά μετά το σκάνδαλο της NSA τους τελευταίους μήνες, ζητώντας την αύξηση της διαφάνειας από την πλευρά της κυβέρνησης και την αναβάθμιση της ασφάλειας των δικτύων τους με την χρήση της SSL από προεπιλογή για την προστασία των χρηστών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, συναντήθηκε άλλωστε την Παρασκευή με έξι στελέχη τεχνολογικών εταιριών, μεταξύ των οποίων της Google και του Facebook, προκειμένου να συζητήσουν θέματα που αφορούν στην ασφάλεια στο Διαδίκτυο, μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε σχετικά με τις δραστηριότητες της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA). Ανάμεσα τους και Eric Schmidt.

The following Executives attended:

-Reed Hastings, Co-Founder & CEO, Netflix

-Drew Houston, Founder & CEO, Dropbox

-Dr. Alexander Karp, Founder & CEO, Palantir

-Aaron Levie, Co-Founder & CEO, Box

-Eric Schmidt, Executive Chairman, Google

-Mark Zuckerberg, Founder and CEO, Facebook

Ο Ομπάμα ενημέρωσε τα έξι στελέχη σχετικά με την πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που είχε αναγγείλει τον Ιανουάριο.

(Με πληροφορίες από: Washington Post)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Free Blog Counter