Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Deutsche Welle- Ακατανόητη από οικονομικής πλευράς η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές - Αδιευκρίνιστο τι θα κάνει το δάνειο η Ελλάδα



Το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο



Ακατανόητη από οικονομικής πλευράς χαρακτηρίζει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές σε σημερινό της δημοσίευμα η DeutscheWelle, η οποία κάνει λόγο για κίνηση με έντονο πολιτικό συμβολισμό.
Η Deutsche Welle, επικαλούμενη δηλώσεις του Σπ.Παρασκευόπουλου ομότιμου καθηγητή Μακροοικονομίας στο πανεπιστήμιο Λειψίας, υπογραμμίζει ότι είναι ακατανόητο από οικονομικής άποψης το εγχείρημα της εξόδου στις κεφαλαιαγορές, επικρίνοντας τόσο το υψηλό επιτόκιο του δανεισμού όσο και το ότι η κυβέρνηση δεν έχει εξηγήσει τι θα κάνει το δάνειο που έλαβε.
«Άλλωστε, η κυβέρνηση δεν είπε τι θα το κάνει το δάνειο. Το χρειάζεται; Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα δάνεια του παρελθόντος έφεραν την Ελλάδα στη σημερινή οικτρή κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Αυτό το κακό δεν επιτρέπεται να συνεχιστεί. Γι’ αυτό δεν συμφωνώ καθόλου με αυτή την κίνηση», τονίζει ο κ.Παρασκευόπουλος, σημειώνοντας πως η ελληνική κυβέρνηση με την κίνηση αυτή επιδιώκει να δώσει ένα μήνυμα πολιτικού συμβολισμού περί της αναθέρμανσης της ελληνικής οικονομίας.
«Το ποσό που αντλήθηκε είναι για τα μέτρα των διεθνών χρηματαγορών μηδαμινό. Δεν αποκλείεται το μέγεθος του προτεινόμενου δανείου να θεωρηθεί είτε ως ένδειξη ότι και η ίδια η κυβέρνηση δεν πιστεύει στις «επιτυχίες» της, είτε -το χειρότερο- ως προσπάθεια εκ μέρους της Αθήνας να δοκιμάσει τη διαχρονική συνέπεια των κριτηρίων, με τα οποία αποτιμούνται διεθνώς οι πιστωτικοί κίνδυνοι», αναφέρει ο κ.Παρασκευόπουλος, παραπέμποντας στο υψηλό δημόσιο χρέος της Ελλάδας, το οποίο, όπως υποστηρίζει, δεν μπορεί να θεωρείται βιώσιμο.
Όπως αναφέρει ο κ.Παρασκευόπουλος, για να εξυπηρετηθεί το υπάρχον δημόσιο χρέος της Ελλάδας (περίπου 325 δισ. €) απαιτούνται κατά μέσο όρο 10 δισ. € ετησίως.
Από αυτά, όπως λέει, περίπου τα μισά είναι τόκοι.
«Αν η κυβέρνηση επιδιώκει να μην επιτρέψει την περαιτέρω διόγκωση του χρέους, τότε θα πρέπει να εξοικονομεί κάθε χρόνο, δηλαδή να έχει στον ετήσιο προϋπολογισμό της 5 δισ. € πρωτογενές πλεόνασμα. Αν αυτό δεν το εισπράξει από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, από πωλήσεις δημόσιας ιδιοκτησίας ή δεν αυξήσει ακόμη περισσότερο τους φόρους, τότε η ελληνική οικονομία θα πρέπει να έχει μία μέση ετήσια αύξηση του ΑΕΠ τουλάχιστον κατά 8%. Όπως πολύ εύκολα μπορεί να καταλάβει ο καθένας μας, κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να συμβεί στο άμεσο μέλλον. Άρα βγαίνει το απλό συμπέρασμα, ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ.Παρασκευόπουλος.
Κατά τον κ.Παρασκευόπουλο, για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό δημόσιο χρέος, απαιτείται η απομείωση του, γεγονός πάντως που είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί την παρούσα φάση, μια και οι δανειστές δεν φαίνονται διατεθειμένοι για τέτοιου είδους παραχωρήσεις.
«Η εύκολη απάντηση είναι το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, αυτό όμως είναι μάλλον αδύνατο να περάσει από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια των δανειστών. Η άλλη λύση είναι να γίνει σημαντική επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων με παράλληλη μείωση των επιτοκίων. Μια τέτοια εξέλιξη προϋποθέτει μεγάλη εμπιστοσύνη των δανειστών έναντι των Ελλήνων πολιτικών. Η μέχρι τώρα συμπεριφορά των κυβερνώντων στο πεδίο της υλοποίησης των συμφωνηθέντων και οι απειλές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν δεσμεύεται σε τίποτα, δεν προσφέρονται για τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης» καταλήγει ο κ.Παρασκευόπουλος.


www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Free Blog Counter