Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Στον Άκτωρα η αποκομιδή-επεξεργασία απορριμμάτων της Αγ. Πετρούπολης

τοαυτονοητο: Από δω και πέρα όταν θα πληρώνουμε διόδια στον Μπόμπολα, θα νιώθουμε λίγο πιο κοσμοπολίτες.....

Το έργο θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια και θα έχει τη δυνατότητα επεξεργασίας των σκουπιδιών σε βάθος έως 80% και όχι λιγότερο από 350 χιλ. τόνους το χρόνο


Υπεγράφη, στην έδρα του κυβερνείου της Αγίας Πετρούπολης, το μνημόνιο συνεργασίας για την υλοποίηση της συμφωνίας αποκομιδής των απορριμμάτων, μεταξύ του ρωσικού τραπεζικού κολοσσού, VTB Capital και του ελληνικού Ομίλου Άκτωρ.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως συνέχεια της επιτυχούς, για τον ελληνικό όμιλο, έκβασης του κρατικού διαγωνισμού που έγινε το Μάρτιο του 2010. Ο Άκτωρ κέρδισε προτείνοντας την πιο ολοκληρωμένη -οικονομικά, τεχνολογικά, οικολογικά- λύση για ένα πρόβλημα που αποτελεί σοβαρό "πονοκέφαλο", για τις αρχές της ρωσικής μεγαλούπολης.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του αντικυβερνήτη της πόλης, Βλαντίμιρ Λάβλεντσεφ, το έργο θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια και θα έχει τη δυνατότητα επεξεργασίας των σκουπιδιών σε βάθος έως 80% και όχι λιγότερο από 350 χιλ. τόνους το χρόνο. Η ποσότητα αυτή αποτελεί το 1/3 του όγκου σκουπιδιών της πόλης. Το έργο θα λειτουργήσει ως πιλοτικό και από την επιτυχία του θα καθοριστεί κατά πόσο η συνεργασία θα διευρυνθεί στη συνέχεια.

''Πριν από τέσσερα χρόνια πήραμε μέρος στο διαγωνισμό, ανάμεσα σε εταιρείες, ηχηρά ονόματα στο χώρο της αποκομιδής, τότε λίγοι από τον Όμιλο πίστευαν ότι μπορούμε να πετύχουμε. Ήταν ένα στοίχημα... Το κερδίσαμε και τώρα πρέπει να αποδείξουμε ότι το αξίζουμε'', ανέφερε σε δηλώσεις του ο διευθυντής του ρωσικού τμήματος του ομίλου Άκτωρ, Σίμος Παναγιωτίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για τον Άκτωρ είναι μια καινούργια εμπειρία στο χώρο της Ρωσίας, μία κρατικο-ιδιωτική συνεργασία που στηρίζεται πάνω στις γερές οικονομικά, πλάτες της παγκόσμια γνωστής ρωσικής τράπεζας εξωτερικού εμπορίου( VTB). Το αρχικό κεφάλαιο που θα δαπανηθεί για την υλοποίηση του έργου ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ, στην ολοκλήρωσή του θα πλησιάσει τα 500 εκατ. Η επιτυχία του, εκτιμάται ότι θα φέρει νέες συμφωνίες συνολικού ύψους 1,2 δις ευρώ, για τον Άκτωρα.

Η υπογραφή της συμφωνίας έρχεται τη στιγμή που οι ρωσικές αρχές -μετά το διάταγμα Πούτιν για την αποκατάσταση των λαών που εκτοπίστηκαν από την Κριμαία το 1944- επιχειρούν να προσελκύσουν στην ανοικοδόμηση της χερσονήσου, εταιρείες και οργανισμούς από τις χώρες που προέρχονται οι εκτοπισμένοι λαοί. Οι εταιρίες από την Ελλάδα, σε αυτή τη διαδικασία μπορεί να έχουν ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα. Για την κατασκευή έργων υποδομών, γεφυρών, κτιρίων, αεροδρομίου, λιμανιών κ.ά. -σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρωσικής κυβέρνησης- θα δαπανηθούν τα επόμενα 5-8 χρόνια περί τα 2 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Free Blog Counter