Δευτέρα, 14 Απριλίου 2014

ΤΟΑΥΤΟΝΟΗΤΟ: Η διεθνής διπλωματία και το διεθνές δίκαιο, με τις ενέργειες των ΗΠΑ, επιστρέφουν στον μεσαίωνα......
Οι ΗΠΑ δεν θα εκδώσουν βίζα για τον νέο πρεσβευτή του Ιράν στον ΟΗΕ, Χαμίντ Αμπουταλαμπί, επειδή κρίνουν ότι έπαιξε ρόλο στην ομηρία των Αμερικανών διπλωματών στην πρεσβεία τoυς στην Τεχεράνη το 1979.
Οι ΗΠΑ δεν θα εκδώσουν βίζα για τον νέο πρεσβευτή του Ιράν στον ΟΗΕ, Χαμίντ Αμπουταλαμπί, επειδή κρίνουν ότι έπαιξε ρόλο στην ομηρία των Αμερικανών διπλωματών στην πρεσβεία τoυς στην Τεχεράνη το 1979.

« νημερώσαμε τον ΟΗΕ και το Ιράν ότι δεν θα εκδώσουμε βίζα στον κ. Αμπουταλεμπί» δήλωσε ο Τζέι Κάρνεϊ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Την Τετάρτη ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Μοχαμάντ Γιαβάντ Ζαρίφ χαρακτήρισε «εντελώς απαράδεκτη» την πιθανή απόρριψη της αίτησης για βίζα, υπερασπιζόμενος την υποψηφιότητα του Αμπουταλεμπί, για τον οποίο είπε ότι είναι «ένας από τους πιο έμπειρους και ορθολογιστές διπλωμάτες».

Ο Χαμίντ Αμπουταλαμπί πρώην πρεσβευτής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αυστραλία και την Ιταλία λέει ότι δεν συμμετείχε στην αρχή της κρίσης των ομήρων το Νοέμβριο του 1979, όταν οι φοιτητές που είχαν εκδιώξει τον Σάχη κατέλαβαν την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Όπως έχει πει, εργάστηκε μόνο ως διερμηνέας κατά τη διάρκεια της απελευθέρωσης των γυναικών και των 13 Αφροαμερικανών ομήρων. Άλλοι 52 άνθρωποι παρέμειναν παγιδευμένοι στην πρεσβεία για 444 ημέρες.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν ζητήθηκε η γνώμη των Ηνωμένων Εθνών και η τύχη του Αμπουταλαμπί είναι στα χέρια των Αμερικανών και των Ιρανών.

Το Ιράν πάντως δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να επιλέξει άλλο πρόσωπο για τη θέση. «Δεν έχουμε αντικαταστάτη για τον κ. Αμπουταλαμπί και θα διαχειριστούμε την υπόθεση μέσω των νομικών μηχανισμών που προβλέπονται από τα Ηνωμένα 'Εθνη», δήλωσε ο Αμπάς Αραγκτσί, ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών.

Οι εξελίξεις αυτές συμβαίνουν σε μια περίοδο σχετικής ύφεσης στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών οι οποίες διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις πάνω από 30 χρόνια, στον απόηχο της ισλαμικής επανάστασης του 1979.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο
http://www.naftemporiki.gr/story/794504/ipa-den-tha-xorigithei-biza-ston-neo-presbeuti-tou-iran-ston-oie

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Free Blog Counter