Κυριακή, 13 Απριλίου 2014

Τουρκία: Μετέτρεψαν σε τουαλέτα το Ιερό Βυζαντινής Εκκλησίας στην Πόλη!Θύμα της «ελληνοτουρκικής φιλίας» ο ιερός ναός των Αγίων Θεοδώρων της Πόλης
Ο ναός είναι ανάμεσα στα κτίρια που η UNESCO έχει κηρύξει ως μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς
Διαμαρτύρονται και ντρέπονται οι τούρκοι, αλλά η πατριωτική κυβέρνηση Σαμαρά υπερήφανη, σωπαίνει…
Γράφει ο Μανώλης Κωστίδης


Μεγάλες αντιδράσεις προκαλεί στην Τουρκία η βεβήλωση του ιστορικού Βυζαντινού ναού των Αγίων Θεοδώρων, που σήμερα είναι τζαμί.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Aksam, «μέσα στο ιστορικό αυτό κτίριο των 800 ετών χτίστηκε τουαλέτα στον χώρο που αποκαλούνταν «το κελί των παπάδων» (το Ιερό). Παράλληλα, μία πύλη που είχε απομείνει από την εποχή που το κτίριο ήταν εκκλησία, καλύφθηκε με μπετόν».


Στον χώρο που θεωρητικά είναι ανάμεσα στα κτίρια που η UNESCO έχει κηρύξει ως πολιτιστική κληρονομιά, οι γείτονές μας έχτισαν ένα αυθαίρετο κτίσμα στην είσοδο, όπως και πολλά μωσαϊκά καλύφθηκαν με μπογιά. Όλα αυτά προστατεύονταν, ακόμα και όταν λειτουργούσε ως τζαμί. Η καταστροφή έλαβε χώρα τους τελευταίους μήνες.


Η διεύθυνση Βακουφίων της Τουρκίας το 2010 είχε ανακοινώσει πως το τζαμί Μολά Γκιουρανί (έτσι ονομάζεται ο ναός των Αγίων Θεοδώρων μετά τη μετατροπή του σε τζαμί) θα προστατευθεί και θα αναπαλαιωθεί άμεσα. Όμως, σύμφωνα με την εφημερίδα Chumhurryiet, η κατάσταση έχει χειροτερεύσει και αν δεν υπάρξει άμεση παρέμβαση, τότε η καταστροφή θα είναι ολοκληρωτική.


Ο καθηγητής ιστορίας Ιλμπέρ Ορταγλί αντιδρά έντονα στην κατάσταση και αναφέρει πως:
«μέσα στο ναό υπάρχουν σημαντικά μωσαϊκά. Στους τοίχους έχουν τοποθετήσει βρύσες. Ακόμα και τους πιο απλούς στολισμούς στους τοίχους τους πέρασαν για σταυρούς και τους έβαψαν με μπογιά. Πρέπει να προστατευθεί άμεσα. Κυρίως η είσοδος και ο χώρος του νάρθηκα πρέπει να αναπαλαιωθούν και να μετατραπεί σε μουσείο».
Πάντως, σοκ προκαλεί πως άγνωστοι μετέτρεψαν ακόμη και το γυναικωνίτη του ναού σε κατοικία τους, με ένα αυθαίρετο κτίσμα. Παράλληλα, στον κήπο υπάρχουν προκάτ στα οποία κατοικούν άγνωστοι.


Το ερώτημα είναι γιατί οι τουρκικές αρχές, παρά τις υποσχέσεις τους, δεν προχώρησαν στην αναπαλαίωση και αδιαφόρησαν για την κατάσταση που επικρατεί στον ιστορικό αυτό ναό του Βυζαντίου.


«Εδώ κάλυψαν με μπογιά τις αγιογραφίες τις οποίες είχαν αποκαλύψει πριν από 50 χρόνια. Πρέπει να παρέμβει η Διεύθυνση Ασφάλειας. Το θέμα δεν είναι απλό», αναφέρει ο ιστορικός τέχνης, Σεμαβί Εγίτζε.
Στον τουρκικό Τύπο υπάρχουν εκτενή ρεπορτάζ για την βεβήλωση του ναού, με τίτλους όπως αυτής της Aksam «Ντραπήκαμε» και «Ιστορική ντροπή» κ.λ.π.


Ο ιερός ναός των Αγίων Θεοδώρων χτίστηκε στην περίοδο μεταξύ του 12ου και 14ου αιώνα. Η εκκλησία μετατράπηκε σε οθωμανικό τέμενος μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από το μουλά Γκιουρανί, ο οποίος ήταν ο πρώτος μουφτής της Κωνσταντινούπολης. Ο Γκιουρανί έχτισε νέο τέμενος, το «τέμενος του Γκιουρανί» με το οποίο ένωσε την εκκλησία αυτή.
Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε κάποια επίσημη αντίδραση από τις τουρκικές αρχές…


Πηγή εφημ. «Ελεύθερος Τύπος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Free Blog Counter