Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΟΜΠΟΛΑ Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ!!!!!

 από http://www.imerisia.gr/
ΕΚΛΟΓΕΣ-ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Ιστανμπούλ και Aγκυρα κρίνουν το μέλλον του Ερντογάν

Ο Τ. Ερντογάν δεν είναι υποψήφιος σε αυτές τις εκλογές, όμως το δικό του μέλλον είναι που κρίνεται. Γι' αυτό, έχει αναλάβει όλο το βάρος της προεκλογικής εκστρατείας


Του Γιώργου Παυλόπουλου

Πριν από 20 χρόνια, στην Πόλη των 15 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία ενώνει τις δύο ακτές του Βοσπόρου και αποτελεί τη γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ασία, άρχιζε η εντυπωσιακή πορεία του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν προς την εξουσία.

Η θητεία του ως δημάρχου της Ιστανμπούλ, από το 1994 ως το 1998, του έδωσε την αναγκαία ώθηση για να φτάσει στη θέση του πρωθυπουργού, την οποία κατέχει αδιαλείπτως από τις 14 Μαρτίου του 2003 μέχρι σήμερα. Στα 11 χρόνια που έχουν μεσολαβήσει, είναι ο αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού και έχει καταφέρει να κατατροπώσει όχι μόνο την αντιπολίτευση, αλλά και το πανίσχυρο κατεστημένο του κεμαλικού «βαθέος κράτους» και των στρατηγών, που είχαν ανατρέψει τέσσερις κυβερνήσεις μέσα σε 40 χρόνια.

Αγρια σύγκρουση

Σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις που έχουν διεξαχθεί σε αυτό το διάστημα, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και οι εκλεκτοί του θριάμβευαν, σχεδόν χωρίς αντίπαλο. Αυτή την Κυριακή, όμως, τα πράγματα μοιάζουν να είναι πολύ διαφορετικά. Η άγρια καταστολή των κινητοποιήσεων του περασμένου καλοκαιριού, με αφορμή ένα πάρκο στο Ταξίμ και, κυρίως, η άγρια σύγκρουση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον Ερντογάν και τον πανίσχυρο πρώην σύμμαχό του, αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ιμάμη Φετχουλάχ Γκιουλέν, έχουν προσδώσει στις δημοτικές εκλογές της 30ής Μαρτίου χαρακτήρα δημοψηφίσματος, από το οποίο θα κριθεί, σε μεγάλο βαθμό, το μέλλον του Ερντογάν αλλά και της ίδιας της Τουρκίας.

Δεν είναι λίγοι -και κυρίως οι ορκισμένοι αντίπαλοί του- εκείνοι που πιστεύουν ότι η αρχή του τέλους θα σημάνει στο ίδιο σημείο που δόθηκε το σύνθημα της ανόδου: στην Ιστανμπούλ. Εκεί όπου κονταροχτυπιούνται ο εκλεκτός του ΑΚΡ, Καντίρ Τοπμπάς, με τον Μουσταφά Σαριγκιούλ, έναν γνωστό επιχειρηματία ο οποίος διοικεί εδώ και 15 χρόνια μια από τις πιο πλούσιες συνοικίες της μεγαλούπολης. Όλες οι δημοσκοπήσεις, φέρνουν τον Τοπμπάς να προηγείται καθαρά, χωρίς όμως να συγκεντρώνει την πλειοψηφία από τον πρώτο γύρο. Έτσι, αρκετοί πιστεύουν ότι εάν δεν ξεπεράσει το 40% και οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης ενωθούν στον δεύτερο γύρο, τότε είναι πολύ πιθανό να καταφέρουν ένα καίριο πλήγμα στον Ερντογάν.

Η μάχη της Άγκυρας
Πολύ σημαντική θεωρείται, επίσης, η μάχη της Άγκυρας. Στην πρωτεύουσα των 5 εκατομμυρίων κατοίκων, μάλιστα, η μάχη είναι πολύ πιο αμφίρροπη και διεξάγεται ανάμεσα στον επί 20 χρόνια δήμαρχο και εκλεκτό του πρωθυπουργού Μελίχ Γκιοκτσέκ και τον Μανσούρ Γιαβάς, ο οποίος στις προηγούμενες εκλογές είχε πάρει μόλις 27%, αυτή τη φορά όμως έχει τη στήριξη ολόκληρης σχεδόν της αντιπολίτευσης, πλην των Κούρδων. Οι (αμφίβολης εγκυρότητας) δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι δύο υποψήφιοι είναι σχεδόν ισοδύναμοι και ότι η κούρσα θα κριθεί στο νήμα.

Οι πάντες συμφωνούν, πάντως, ότι το αποτέλεσμα στην Ιστανμπούλ και την Άγκυρα (η Σμύρνη θεωρείται μάλλον χαμένη από χέρι) και όχι το πανεθνικό ποσοστό του ΑΚΡ θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας για τις μετέπειτα εξελίξεις. Ένας θρίαμβος του Ερντογάν θα τον οδηγήσει, πιθανότατα, στην απόφαση να διεκδικήσει την προεδρία το ερχόμενο καλοκαίρι, την πρώτη φορά που ο πρόεδρος θα εκλεγεί απευθείας από τον λαό. Δεν αποκλείεται, επίσης, να επισπεύσει και τις βουλευτικές εκλογές, οι οποίες κανονικά θα διεξαχθούν το 2015, με στόχο να λάβει μια φρέσκια και ισχυρή εντολή και να εξαπολύσει την τελική επίθεση κατά των αντιπάλων του.

Σε περίπτωση ήττας, αντιθέτως, η κατάσταση θα είναι πιο απρόβλεπτη. Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι ο Ερντογάν θα επιχειρήσει να αλλάξει το καταστατικό του κόμματός του, έτσι ώστε να διεκδικήσει μια τέταρτη πρωθυπουργική θητεία. Ακόμη κι αν τα καταφέρει, όμως, είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν το ρήγμα που θα έχει δημιουργηθεί θα μπορέσει να κλείσει. Ειδικά καθώς παραμονεύει η οικονομική κρίση και το σκάσιμο της «φούσκας»...
TWITTER, YOUTUBE ΚΑΙ ΕΠΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ...
Μαίνεται ο πόλεμος στο Διαδίκτυο

Τις τελευταίες εβδομάδες και μετά τις σαρωτικές εκκαθαρίσεις στην Αστυνομία και τη Δικαιοσύνη, το Διαδίκτυο έχει γίνει το σημαντικότερο όπλο στα χέρια των αντιπάλων του Ερντογάν. Ειδικά δε μετά τη διαρροή της άκρως απόρρητης συνομιλίας του Νταβούτογλου με τον αρχηγό της ΜΙΤ και στρατιωτικούς, που αφορούσε το ενδεχόμενο μιας «στημένης» τουρκικής εισβολής στη Συρία -που έδωσε την αφορμή για να φιμωθεί και το YouTube, μετά το Twitter- είναι φανερό ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός έχει να κάνει με ένα σχέδιο που διαθέτει οργάνωση και μέσα τα οποία θα ζήλευαν ακόμη και μυστικές υπηρεσίες. Είναι, άραγε, δυνατό για όλα να ευθύνεται ο ιμάμης Φ. Γκιουλέν;
ΑΛΛΑΓΗ ΣΕΛΙΔΑΣ
«Γέφυρες» προς Ισραήλ και ΗΠΑ

Σε καλό δρόμο βρίσκεται η προσπάθεια αναθέρμανσης των σχέσεων της Άγκυρας με το Τελ Αβίβ, μετά από τρία χρόνια ψυχροπολεμικού κλίματος που ακολούθησε τη σφαγή εννέα Τούρκων οι οποίοι επέβαιναν στο πλοίο Μάβι Μαρμαρά από Ισραηλινούς κομάντος, το 2010. Άλλωστε, το Ισραήλ έχει ζητήσει ήδη συγγνώμη, ενώ πολύ κοντά είναι και ο συμβιβασμός για την αποζημίωση των συγγενών, κάτι που συζητήθηκε στην πρόσφατη συνάντηση του επικεφαλής της ΜΙΤ με τον ειδικό απεσταλμένο του Νετανιάχου. Στην ίδια συνάντηση εξετάστηκε και η κατασκευή ενός αγωγού που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Λεβιάθαν προς την Τουρκία και, από εκεί, στις αγορές της Ευρώπης, με τη συμφωνία να μοιάζει επίσης πολύ πιθανή. Μετά δε και τη χθεσινή απομάκρυση του υφυπουργού Άμυνας, ο οποίος θεωρήθηκε υπεύθυνος για το συμβόλαιο προμήθειας ενός κινεζικού συστήματος αεράμυνας, που είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση των Αμερικανών, το συμπέρασμα είναι ότι ο Ερντογάν έχει ξεκινήσει το «παζάρι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Free Blog Counter