Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Στουρνάρας: «Δεν έχουν αντιληφθεί τα επιτεύγματά μας»

ΤΟΑΥΤΟΝΟΗΤΟ: Βρήκαμε τελικά το πρόβλημα μας......Δεν μας καταλαβαίνει κανείς....Είμαστε παρεξηγημένοι!




European Commission
Oι δανειστές επέστρεψαν... δριμύτεροι, ασκώντας ασφυκτική πίεση στο Έλληνα υπουργό να υλοποιήσει τα συμφωνημένα, ωστόσο ο Γιάννης Στουρνάρας παρουσιάστηκε αισιόδοξος ότι η Τρόικα θα επιστρέψει σύντομα και η συμφωνία θα επιτευχθεί έως και το επόμενο Eurogroup
Της ανταποκρίτριας του TPP στις Βρυξέλλες, Χριστίνας Βασιλάκη

Στο καθιερωμένο μπρίφινγκ των δημοσιογράφων μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι «η επόμενη δόση των δανείων αναμένεται να εκταμιευθεί μετά από την έγκριση του Eurogroup της 10ης Μαρτίου», προσδοκώντας «καταρχήν» συμφωνία με την τρόικα, πριν από το επόμενο προγραμματισμένο Eurogroup, στις 17 Φεβρουαρίου.
«Είμαι στη δυσάρεστη θέση να πω ότι η αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί. Θα ξανασυζητήσουμε την Ελλάδα εδώ μόνο αφού ολοκληρωθεί θετικά η αξιολόγηση,» ήταν τα λόγια του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάιζελμπλουμ σχετικά με την πορεία του Ελληνικού προγράμματος.




Πιέζοντας την ελληνική πλευρά να προχωρήσει δραστικά στις μεταρρυθμίσεις που έχει συμφωνήσει, επανέλαβε πως «δε θα αποδεσμευτεί κανένα ποσό, εάν δεν κλείσει η αξιολόγηση από την Τρόικα». Ερωτηθείς για το αν λαμβάνονται υπόψη στις αποφάσεις οι επερχόμενες ευρωεκλογές και η άνοδος του ευρωσκεπτικισμού, ο επικεφαλής του Eurogroup, αστειεύτηκε λέγοντας ότι «και σε άλλες χώρες υπαρχουν Ευρωεκλογές και ευρωσκεπτικισμός,» ενώ σχετικά με τον κίνδυνο αποπληθωρισμού, είπε ότι «είναι αναμενόμενο αποτέλεσμα από τη λήψη δημοσιονομικών μέτρων, αλλά θα γίνει ουσιαστικό πρόβλημα όταν θα παραμείνει για πολύ καιρό».
Από την πλευρά του ο Όλι Ρεν, αρμόδιος επίτροπος για θέματα Οικονομικών, είπε ότι οι συζητήσεις μεταξύ των Ελληνικών αρχών και των δανειστών δεν περιορίζονται στο δημοσιονομικό κενό αλλά περιλαμβάνουν και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και το γενικότερο χρηματοοικονομικό τομέα.
Ο Έλληνας υπουργός υποστήριξε ότι η Τρόικα «δεν έχει αντιληφθεί ακόμα τα επιτεύγματα (κατά λέξη: overperformance) που πέτυχε την περασμένη χρονιά η χώρα». Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο προβλέπει να είναι μεγαλύτερο από 800 εκατ. αλλά και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που «είναι θετικό, πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια».
Όπως είπε, «το αποτέλεσμα αυτό δεν έχει προέλθει μόνο από μείωση δαπανών και εισαγωγών αλλά και από αύξηση εσόδων και εξαγωγών».
Παραδέχτηκε επίσης ότι υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις με την τρόικα σε ορισμένα ζητήματα, όμως επέμεινε ότι η ελληνική πλευρά παρουσιάζει εναλλακτικές προτάσεις. «Με την τρόικα υπάρχει απόκλιση σχετικά με το δημοσιονομικό κενό του 2014. Εμείς όμως έχουμε προτείνει μέτρα που δεν είναι μέτρα λιτότητας, αλλά διοικητικές μεταρρυθμίσεις που επιφέρουν μεγάλη αύξηση εσόδων». Υποστήριξε μάλιστα ότι στη συζήτηση που είχε με τους εκπροσώπους της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της Κομισιόν, ξεκαθάρισε ότι η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ θα εφαρμοστεί μόνο κατά 80%, ενώ για το υπόλοιπό 20% θα προταθούν εναλλακτικές λύσεις. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην απελευθέρωση των τιμών των μη συνταγογραφημένων φαρμάκων προς τα κάτω, αντί για τη διάθεσή τους σε σούπερ μάρκετ. Για τις ομαδικές απολύσεις, μετέφερε ότι έχει προτείνει στην τρόικα να γίνει «με τρόπο διοικητικό, που στην ουσία να φέρνει το ίδιο αποτέλεσμα».
«Για το 2015, δεν είμαστε υποχρεωμένοι να δηλώσουμε συγκεκριμένα μέτρα αλλά να επισημάνουμε τους τομείς από τους οποίους αναμένουμε εξοικονόμηση, δηλαδή στη συγκεκριμένη περίπτωση την αναδιάρθρωση του ευρύτερου δημόσιου τομέα».
Σχετικά με το χρηματοδοτικό κενό, είπε ότι θα συζητηθεί μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ενώ για την αναδιάρθωση του χρέους είπε ότι η συζήτηση θα ξεκινήσει αμέσως μετά την πιστοποίηση από τη Eurostat του πρωτογενούς πλεονάσματος, με «άγνωστο το πότε θα ολοκληρωθεί».
Ερωτηθείς για το ύψος των ισοδύναμων μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις συντάξεις των ενστόλων, ο υπουργός είπε πώς δεν υπάρχει υπολογισμός, γιατί δεν υπάρχει απόφαση. «Αυτή την στιγμή υπάρχουν μόνο διαρροές», ανέφερε.
Χριστίνα Βασιλάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Free Blog Counter