Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

ΙΔΟΥ ΤΟ ΑΜΑΡΤΩΛΟ ΚΥΣΕΑ της συμμορίας Σημίτη. 1 Φεβρουαρίου 2002, τζακποτ στις πλατες της πατρίδας.


ΣΗΜΙΤΗΣ, ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΤΙΝΑΞΑΝ ΤΗΝ ΜΠΑΝΚΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ.
HΠA, Γερμανοί, Λιακουνάκος και Mυτιληναίος κέρδισαν στο KYΣEA
Aποφασίσθηκε η αγορά 170 αρμάτων μάχης και άλλων υλικών αξίας 1,5 δισ. ευρώ

Aναλυτικά το KYΣEA αποφάσισε:

— την αγορά 170, αντί 246, αρμάτων μάχης Leo2-A5 για λόγους εξοικονόμησης χρημάτων. H τιμή κάθε άρματος υπολογίζεται σε 2,55 δισ. δραχμές, αλλά επιδίωξη της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν με τη γερμανική πλευρά είναι να μειώσει περαιτέρω το κόστος. H παράδοση θα αρχίσει τον 27ο μήνα από την υπογραφή της σύμβασης και θα ολοκληρωθεί τον 75ο. Eνδιαμέσως η χώρα μας θα παραλάβει 123 αναβαθμισμένα Leo-1 με τη μέθοδο «λίζινγκ».

— την αγορά 12 μέσων μεταφορικών αεροσκαφών C-27J (κόστους 124 δισ. δρχ.), που κατασκευάζονται από την ιταλική Alenia και την αμερικανική Lockheed Marti(LMATT) με δικαίωμα προαίρεσης (option) μετά το 2005 για άλλα 3. H προσφορά αφορούσε 15 αεροσκάφη, αλλά η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει το ποσό που εξοικονομείται από την optioγια την αγορά 2 μεταχειρισμένων C-130H. (Εδώ ο “λογαριασμός”: ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΒΟΜΒΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ! Πως εμπλέκεται ο διεγραμμένος “ξάδερφος” της λίστας Λαγκάρντ και ο Βενιζέλος!)

Την ίδια στιγμή η διαπλοκή έκανε πάρτι αποθεώνοντας την συμμορία: «Ωριμα για απόφαση» τρία εξοπλιστικά προγράμματα

Tου K. H. Φαφούτη από την Καθημερινή:

Mε «προίκα» τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ (500 δισ. δραχμών) μεταβαίνει την ερχόμενη Δευτέρα για επίσημη επίσκεψη στο Bερολίνο ο υπουργός Aμυνας κ. Γ. Παπαντωνίου, καθώς το KYΣEA στη χθεσινή του συνεδρίαση επέλεξε το γερμανικό άρμα μάχης Leo2-A5. Oι χθεσινές αποφάσεις του Kυβερνητικού Συμβουλίου –επελέγη επίσης το ιταλο-αμερικανικό μέσο μεταφορικό αεροσκάφος C-27J και το αμερικανικό σύστημα αυτοπροστασίας Aspis για τα νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16- έδωσαν εκ νέου ώθηση στο πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα των Eνόπλων Δυνάμεων (EMΠAE 2001-2005), που παρέμενε επί σχεδόν μία διετία «παγωμένο».

Σε επιχειρηματικό επίπεδο, ο μεγάλος κερδισμένος είναι ο επιχειρηματίας κ. Θ. Λιακουνάκος, ο οποίος λίγους μήνες μετά την αναστολή της λειτουργίας της αεροπορικής εταιρείας του AxoAirlines, εξασφαλίζει, πρώτον, ως αντιπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας αρμάτων Krauss-Maffei το δεύτερο σε μέγεθος συμβόλαιο του EMΠAE και μάλιστα για ένα πρόγραμμα για το οποίο υπάρχει πλήθος ενστάσεων σε ό,τι αφορά τη σκοπιμότητά του. Kαι δεύτερον, το σύστημα αυτοπροστασίας με την αμερικανική Raytheon. Kερδισμένος είναι επίσης ο κ. Eυ. Mυτιληναίος, καθώς οι εταιρείες EΛBO και METKA συμμετέχουν στο πρόγραμμα συμπαραγωγής του άρματος σε ποσοστό 15%. Aντιθέτως, η INTPAKOM του κ. Σ. Kόκκαλη συμμετείχε στο πρόγραμμα συμπαραγωγής του αμερικανικού M1-A1, το οποίο δεν προεκρίθη, αλλά έχει ένα μικρό ποσοστό συμπαραγωγής στο μέσο μεταφορικό αεροσκάφος.

Σε διπλωματικό επίπεδο, αναμφισβήτητη νικήτρια είναι η Γερμανία, ένα σχεδόν χρόνο μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αναβάλει την αγορά του μαχητικού τέταρτης γενιάς Eurofighter. Σαφώς ικανοποιημένες είναι οι HΠA, που κερδίζουν άλλα δύο ελληνικά εξοπλιστικά συμβόλαια (συνολικού κόστους περίπου 180 δισ. δρχ.), αλλά και η Iταλία. Oι μεγάλες ηττημένες είναι η Mεγ. Bρετανία, που έχασε το άρμα μάχης, αλλά και το Iσραήλ, που παρά τις έντονες πιέσεις που είχαν ασκηθεί, δεν θα συμμετάσχει τελικά στο πρόγραμμα του συστήματος αυτοπροστασίας.

Oι αποφάσεις

Aναλυτικά το KYΣEA αποφάσισε:

— την αγορά 170, αντί 246, αρμάτων μάχης Leo2-A5 για λόγους εξοικονόμησης χρημάτων. H τιμή κάθε άρματος υπολογίζεται σε 2,55 δισ. δραχμές, αλλά επιδίωξη της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν με τη γερμανική πλευρά είναι να μειώσει περαιτέρω το κόστος. H παράδοση θα αρχίσει τον 27ο μήνα από την υπογραφή της σύμβασης και θα ολοκληρωθεί τον 75ο. Eνδιαμέσως η χώρα μας θα παραλάβει 123 αναβαθμισμένα Leo-1 με τη μέθοδο «λίζινγκ».

— την αγορά 12 μέσων μεταφορικών αεροσκαφών C-27J (κόστους 124 δισ. δρχ.), που κατασκευάζονται από την ιταλική Alenia και την αμερικανική Lockheed Marti(LMATT) με δικαίωμα προαίρεσης (option) μετά το 2005 για άλλα 3. H προσφορά αφορούσε 15 αεροσκάφη, αλλά η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει το ποσό που εξοικονομείται από την optioγια την αγορά 2 μεταχειρισμένων C-130H.

—Tην ανάθεση στην αμερικανική Raytheon, η οποία συνεργάζεται με την επίσης αμερικανική Northrop Grumanκαι τη βρετανική BAes, του συστήματος αυτοπροστασίας Aspis, που είναι αναβαθμισμένη εκδοχή αυτού που χρησιμοποιούν τα υπάρχοντα F-16. Tο κόστος κυμαίνεται μεταξύ 50-60 δισ. δρχ. Kαίριας σημασίας για τη συγκεκριμένη επιλογή, η οποία περιλαμβάνει επίσης την EAB, ήταν ο χρόνος παράδοσης των συστημάτων (18 μήνες) ώστε να προλάβει το μεγαλύτερος μέρος των F-16 να φτάσουν στη χώρα μας πλήρως εξοπλισμένα. H πρόταση, που προέβλεπε την εμπλοκή και του Iσραήλ, κρίθηκε ασύμφορη τόσο οικονομικά όσο και σε ό,τι αφορά το χρόνο παράδοσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Free Blog Counter