Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Σκληρή επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στον εθνικιστή πρωθυπουργό της FYROM

Επίθεση εναντίον του εθνικιστή προέδρου των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεφσκι, εξαπέλυσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου, η οποία το τελευταίο διάστημα πραγματοποιεί στοχευμένες..τοποθετήσεις για τα εθνικά θέματα.



Η δήλωση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού των Σκοπίων, ακολουθεί:


«Οι νέες προκλητικές δηλώσεις του Νίκολα Γκρούεφσκι κατά της Ελλάδας, επιβεβαιώνουν ότι στο θέμα της ονομασίας, η μόνη αμοιβαία αποδεκτή λύση στο πλαίσιο ΟΗΕ, εκείνη της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση, θα υπάρξει μόνο όταν πάψουν να υφίστανται αλυτρωτικές τάσεις, εκφραστής των οποίων γίνεται συστηματικά ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ. Η τακτική καλλιέργεια εθνικιστικών τάσεων εκ μέρους της ηγεσίας της ΠΓΔΜ υπονομεύει τις προϋποθέσεις της καλής γειτονίας και ναρκοθετεί τις ίδιες τις σχέσεις της χώρας με τη διεθνή κοινότητα στη βάση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του ΟΗΕ.


Εθνικισμοί και αλυτρωτισμοί βρίσκονται στον αντίποδα της συνεργασίας σε ισότιμη βάση των χωρών της περιοχής και της προώθησης μιας ατζέντας που πρέπει να εγγράφεται στο πλαίσιο της Διαβαλκανικής συνεργασίας και όχι σε εκείνο της τεχνητής έντασης, που λειτουργεί σε βάρος των λαών. Μια διαπίστωση που οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τους όλοι οι παράγοντες της περιοχής».




ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΣΚΟΠΙΑΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ


Ο Νίκολα Γκρούεφσκι ισχυρίστηκε ότι η οικονομική κρίση βολεύει την Ελλάδα, καθώς τη χρησιμοποιεί, ώστε να μην επιλυθεί το πρόβλημα της ονομασίας.


«Η οικονομική κρίση βολεύει τον νότιο γείτονα μας, καθώς τη χρησιμοποιεί, ώστε να μην επιλυθεί το πρόβλημα της ονομασίας» δήλωσε ο κ. Γκρούεφσκι το βράδυ της Παρασκευής, σε ομιλία του στην πόλη Στιπ.


Αναφέρθηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησής του να ενταχθεί η χώρα στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, και όπως υποστήριξε, κατά την περίοδο 2007-2009, εκπλήρωσε όλες τις προϋποθέσεις προς την κατεύθυνση αυτή και πέρασε σχετικούς νόμους που απαιτούνται από τις Βρυξέλλες.


«Επιδείξαμε μεγάλη διάθεση, ώστε να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., όμως είναι εξαιρετικά σημαντικό το πώς θα επιλυθεί το ζήτημα του ονόματος. Θα παλέψουμε για την επίλυση του προβλήματος αυτού, χωρίς να ξεπουλήσουμε τα εθνικά συμφέροντα μας και πάντοτε με τα μάτια ανοιχτά. Στο τέλος, ο λαός θα είναι αυτός που θα αποφασίσει» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, εγείροντας εμμέσως πλην σαφώς την προοπτική δημοψηφίσματος.


Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της χώρας, αρμόδιος για ζητήματα ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης, Φατμίρ Μπεσίμι, μετά την επίσκεψη εργασίας που πραγματοποίησε στις Βρυξέλλες, εκτίμησε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συναίνεση στην Ε.Ε., ώστε να χορηγηθεί στην πΓΔΜ ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.


«Δεν θέλουμε να διαμορφώσουμε προσδοκίες που δεν είναι αντικειμενικές όσον αφορά το αν η ‘Μακεδονία’ θα λάβει ημερομηνία από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής.


«Αντικειμενικά, δεδομένου του γεγονότος ότι δεν έχει ακόμα επιλυθεί το θέμα της ονομασίας με την Ελλάδα και τα ανοιχτά ζητήματα με τη Βουλγαρία, δεν υπάρχει συναίνεση από τα μέλη της Ένωσης για καθορισμό ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας με την ΕΕ» δήλωσε.


http://mignatiou.com/?p=17823#ixzz2neQIj810

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Free Blog Counter