Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Σχεδόν ομόφωνη η συναίνεση για επανασύσταση του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής. Αποχώρησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου


τοαυτονοητο: Μήπως ή άτυπη κόντρα Αντιπεριφερειάρχη - Προέδρου Επιμελητηρίου, έχει αρχίσει να είναι επιζήμια για το καλό του τόπου; Στο βαθμό που τους ενφιαφέρει το κοινό καλό ας θάψουν τις διαφορές τους και ας δουλέψουν μαζί. Εκτός αν δεν είναι στα κοινά για την Πιερία αλλά για άλλους λόγους.


Την συναίνεση των φορέων, πλην μιας αποχωρήσεως από την πλευρά του προέδρου του Επιμελητηρίου Ηλία Χατζηχριστοδούλου, έλαβε η πρόταση της Αντιπεριφέρεια Πιερίας για επανασύσταση του Πιερικού Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής.

Την διαδικασία να ξαναζωντανέψει, με συνεισφορά 40 χιλ. ευρώ στο ταμείο της, μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία για την τουριστική προβολή ξεκίνησε
η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου συγκαλώντας σύσκεψη στο Διοικητήριο το απόγευμα της Τετάρτης. Τουριστικοί φορείς και εκπρόσωποι δήμων δεσμεύτηκαν για συμμετοχή, χαρακτηρίζοντας το ως ένα σημαντικό εργαλείο, αν διαχειριστεί με σύμπνοια.

Η αντιπρόταση του κ. Χατζηχριστοδούλου, προτού αποχωρήσει, ήταν να δημιουργηθεί τουριστική επιτροπή εντός της Πιερικής Αναπτυξιακής, καθώς «έχει αποδείξει ότι μπορεί να φέρνει κονδύλια», θέτοντας θέμα για το κατά πόσο μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τους φορείς μια τέτοια προσπάθεια. Τα ενδιαφέροντα στοιχεία που αναφέρθηκαν είναι ότι η Πιερία είναι μια από τις λίγες τουριστικές αντιπεριφέρειες που δεν έχουν σχετικά ανταποδοτικά τέλη και πως οι προϋπολογισμοί διετίας των αντίστοιχων εταιρειών σε Χαλκιδική και Ρόδο είναι 300 χιλ. και 1,2 εκ. ευρώ.

Την συζήτηση άνοιξε η κα Μαυρίδου μιλώντας για την ανάγκη ενός τουριστικού οργανισμού, «πέρα από τον περιφερειακό σχεδιασμό που έχει ανατρέψει πράγματα στο επίπεδο αυτόνομων ενεργειών». Υπενθύμισε ότι ήταν κάτι που αποτελούσε δέσμευση από την αρχή της διοίκησής της και ζήτησε την έγγραφη συναίνεση των ιδρυτικών φορέων για επανασύσταση του ΠΟΤΑΠ, ώστε στη συνέχεια να μπορούν να ενταχθούν κι άλλοι φορείς.

Ο νομικός σύμβουλος της Αντιπεριφέρειας Ηλίας Παπάζογλου σχολίασε ότι η σύσταση του οργανισμού το 2002 ήταν από τις σπουδαιότερες ενέργειες του πρώην νομάρχη Γιώργου Παπαστεργίου και ότι αν δεν υπήρχε ήδη, ο καλλικρατικός σχεδιασμός θα εμπόδισε την ίδρυσή του «από το μηδέν». Σημείωσε ότι μπορούν να μπουν και ο δήμος Πύδνας-Κολινδρού πέρα από της Κατερίνης και του Δίου-Ολύμπου και πως μετά την αρχική έγγραφη συναίνεση των ιδρυτικών φορέων για επανασύσταση, το καταστατικό του ΠΟΤΑΠ θα μελετηθεί για τις απαραίτητες τροποποιήσεις.

Από μέρους της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας ο Γ. Γραμματέας Γιάννης Χαρίσης είπε ότι ο ΠΟΤΑΠ αποτελεί εργαλείο που πρέπει να δραστηριοποιηθεί για την διεκδίκηση του καλύτερου δυνατού στο χώρο του τουρισμού με μέθοδο, τεχνογνωσία και εμπειρία. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Κάμπινγκ Βαγγέλης Γουλάρας μίλησε θετικά και τόνισε ότι πρέπει να προωθηθεί άμεσα.



Για την Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων, ο πρόεδρος Δημήτρης Πανταλώνας την χαρακτήρισε επιβεβλημένη κίνηση, η οποία έχει καθυστερήσει. Ο Γ. Γραμματέας Πέτρος Κατσιώκαλης ξεκαθάρισε μαζί με τον κ. Παπάζογλου ότι μέλη του Δ.Σ., που από σύστασης είναι εννιαμελές, είναι οι φορείς και όχι τα πρόσωπα. Υπογράμμισε δε ότι δεν μπορεί να βασιστεί ο ΠΟΤΑΠ σε εθελοντικές εισφορές και θα πρέπει να θεσμοθετηθεί εισφορά π.χ. στο 0,1% του τζίρου των επιχειρήσεων μελών των φορέων που συμμετέχουν, όπως έγινε και για άλλους αντίστοιχους οργανισμούς.

Την σύμφωνη γνώμη του εξέφρασε και ο δήμος Κατερίνης, ενώ ο αντιδήμαρχος Δίου-Ολύμπου Γιώργος Φαρμάκης εξέφρασε την αίσθηση ότι αν υπάρχει σύμπνοια μεταξύ των φορέων θα δρομολογηθεί ένας οργανισμός με πολύ θετική δράση. Επιπλέον, η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας δήλωσε πίστη στην δυναμική της Πιερίας και σημείωσε ότι ποτέ στο παρελθόν δεν είχε τεθεί σοβαρά το θέμα της θεμελίωσης της τουριστικής προβολής της Πιερίας.

Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου αναρωτήθηκε αν πρέπει να τροποποιηθεί ριζικά ο ΠΟΤΑΠ και αν θα συγκεντρωθούν τα χρήματα για να σταθεί η προσπάθεια από τους φορείς. Αντέτεινε ως παράδειγμα ότι το Επιμελητήριο δίνει σταθερά 50-60 χιλιάδες για την προβολή της Πιερίας, εκτός από το 2014 όπου εξασφαλίστηκαν 125 χιλ. ευρώ μέσω Πιερικής Αναπτυξιακής και ΕΣΠΑ.

Η αντιπρότασή του ήταν για δημιουργία τουριστικής επιτροπής εντός της Πιερικής Αναπτυξιακής, επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι δεν θα αναφερθεί στους λόγους για τους οποίους το Επιμελητήριο αποσύρθηκε από το Δ.Σ. Κατέληξε λέγοντας ότι το Επιμελητήριο θα συμμετέχει μόνο σε ένα «σχήμα απόδοσης με συγκεκριμένες εισφορές από κάθε φορέα που συμμετέχει». Η Αντιπεριφερειάρχης απάντησε ότι σαφέστατα είναι μεγάλο το έργο της Πιερικής Αναπτυξιακής ΟΤΑ, ωστόσο ο ΠΟΤΑΠ είναι διαφορετικό κομμάτι.



Αλέξανδρος Σωματαρίδης
 http://e-pieria.gr/news-2/economy/4795-touristikosorganismossys

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Free Blog Counter