Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Μέρκελ προς Ρωσία: Ο Ψυχρός Πόλεμος τελείωσε




Υπενθυμίζοντας ότι «ο Ψυχρός Πόλεμος τελείωσε» η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ επέκρινε τη Ρωσία για τις πιέσεις που άσκησε στην Ουκρανία προκειμένου να απορρίψει την υπογραφή συμφωνίας σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Θα πρέπει να ξεπεράσουμε τα τελευταία λείψανα του Ψυχρού Πολέμου και ευχαρίστως θα συμμετάσχω σ” αυτήν τη διαδικασία», είπε η κ. Μέρκελ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο, μία ημέρα προτού να αναχωρήσει για το Βίλνιους της Λιθουανίας για τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την απόρριψη εκ μέρους της Ουκρανίας της συμφωνίας σύνδεσης, η καγκελάριος τόνισε ότι θα συνεχίσει να καλεί το Κίεβο να προχωρήσει στην υπογραφή της. Να σημειωθεί ότι την Πέμπτη η κ. Μέρκελ θα συναντηθεί στη Λιθουανία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

«Έχουμε ένα θεμελιώδες πρόβλημα: η προσέγγιση με την Ευρώπη εξακολουθεί να θεωρείται από τη Ρωσία ως απομάκρυνση από τη Ρωσία. Πρέπει να ξεπεράσουμε αυτήν την αντίληψη του «είτε το ένα, είτε το άλλο»», προειδοποίησε.

Την περασμένη εβδομάδα η Ουκρανία απέρριψε την ιστορική συμφωνία με την Ε.Ε. επικαλούμενη «αποκλειστικά οικονομικούς λόγους» και υποστηρίζοντας ότι η απόφασή της δεν θέτει σε αμφισβήτηση τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας.

Την Τρίτη, ωστόσο, ο πρωθυπουργός Μίκολα Αζάροφ παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι το Κίεβο «μεταπείστηκε» από τη Ρωσία.

Η Μόσχα πιέζει την Ουκρανία να ενταχθεί στην τελωνειακή ένωση που έχει συγκροτήσει η Ρωσία μαζί με άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Free Blog Counter