Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Γιατί οι φασίστες στην Αυστρία τα καταφέρνουν καλύτερα από ότι στην Ελλάδα


Η Αυστρία και η Ελλάδα έχουν τουλάχιστον ένα κοινό πέρα από τη συμμετοχή τους στην ευρωζώνη: και οι δύο αντιμετωπίζουν την ταχεία άνοδο των υπερεθνικιστών κινημάτων. Παραδόξως, στο φτωχό έθνος του Νότου έχει μεγαλύτερη επιτυχία στο να τους κρατά σε απόσταση ασφαλείας, γράφει ο Leonid Bershidsky στο Bloomberg, επιχειρώντας μία σύγκριση της Χρυσής Αυγής με το Κόμμα της Ελευθερίας.

Ο Χάινς- Κρίστιαν Στράχε, ηγέτης
του Κόμματος της Ελευθερίας στην Αυστρία, προσπαθεί να είναι διακριτικός με τις πολιτικές του απόψεις. Όταν μια φωτογραφία του που κυκλοφόρησε ευρέως τον έδειχνε να κάνει έναν ναζιστικό χαιρετισμό, που απαγορεύεται στη Γερμανία αλλά όχι στην Αυστρία, ο Στράχε ισχυρίστηκε ότι ήταν για να παραγγείλει τρεις μπύρες. Οι ψηφοφόροι γνώριζαν ότι η εξήγηση ήταν ανειλικρινής, καθώς ο Στράχε προσπαθεί να απορρίψει τις ενδείξεις που τον συνδέουν με την άκρα δεξιά. Παρόλα αυτά, το κόμμα του κέρδισε το 21,4 τοις εκατό των ψήφων στις πρόσφατες γενικές εκλογές.

Στην Ελλάδα, ο Νικόλαος Μιχαλολιάκος, αρχηγός της Χρυσής Αυγής, έχει κάνει επανειλημμένα και χωρίς να απολογηθεί τον ναζιστικό χαιρετισμό, κάτι που στην χώρα δεν απαγορεύεται. «Τουλάχιστον τα χέρια που χαιρετούν έτσι δεν έχουν κλέψει», είπε κάποτε. Το σύμβολο του κόμματος μοιάζει με σβάστικα. Η Χρυσή Αυγή εκλέχθηκε στο κοινοβούλιο το 2012 με 7 τοις εκατό.

Τόσο ο Στράχε όσο και ο Μιχαλολιάκος μισούν τις διασώσεις των ασθενέστερων χωρών της ευρωζώνης, οι Αυστριακοί επειδή είναι κοστίζουν στους φορολογούμενους της χώρας τους και οι Έλληνες λόγω των συνθηκών λιτότητας που τις ακολουθούν. Και οι δύο πιστεύουν ότι οι χώρες τους έχουν πλημμυρίσει με μετανάστες από ισλαμικά έθνη που δεν ταιριάζουν με την κυρίαρχη κουλτούρα και να βαραίνουν υπερβολικά το κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας.

Τόσο ο Στράχε όσο και ο Μιχαλολιάκος είναι προικισμένα πολιτικά όντα. Ο αυστριακός πολιτικός ηχογραφεί επαγγελματικό hip – hop ενημερώνει συχνά το Facebook, όπου η σελίδα του έχει πάνω από 172.000 οπαδούς. Ο Έλληνας υπερεθνικιστικής είναι ένας παθιασμένος δημόσιος ομιλητής, με μια τσιριχτή φωνή – σήμα κατατεθέν, που σε παρακινεί και σε υπνωτίζει.

Υπάρχουν, βέβαια, κάποιες διαφορές, τόσο επιφανειακές όσο και βαθύτερες. Ο ωραίος και γυμνασμένος Στράχε έδειξε το σώμα του κατά τη διάρκεια της τελευταίας προεκλογικής εκστρατείας. Ο Μιχαλολιάκος είναι μεγαλύτερος, κοντός και ζαρωμένος και μοιάζει σχεδόν κωμικός σε φωτογραφίες όπου εμφανίζεται δίπλα σε μυώδεις χρυσαυγίτες. Ο Στράχε δείχνει στους επισκέπτες ένα μετάλλιο που έλαβε από το δήμαρχο μιας ισραηλινής πόλης, σε μια προφανή προσπάθεια να υπονοήσει ότι δεν είναι αντισημίτης. Ο Μιχαλολιάκος αρνείται ανοιχτά ότι υπήρχαν θάλαμοι αερίων στο Άουσβιτς.

Μόνο μια κρίσιμη διαφορά, όμως, εξηγεί γιατί ο Μιχαλολιάκος είναι τώρα στη φυλακή και κατηγορείται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, ενώ ο Στράχε γιορτάζει μια εκλογική νίκη. Η Χρυσή Αυγή έχει καταφύγει στη βία, επιτίθεται σε αριστερούς και μετανάστες στους δρόμους. Η κόρη του Μιχαλολιάκου, Ουρανία, συνελήφθη μετά από μια επίθεση σε έναν πωλητή κεμπάπ στην Αθήνα. Στις 18 Σεπτεμβρίου, οπαδός της Χρυσής Αυγής μαχαίρωσε τον αριστερό ράπερ Παύλο Φύσσα. Όταν χιλιάδες Έλληνες διαμαρτυρήθηκαν, η κυβέρνηση πάταξε τον Μιχαλολιάκο και τους μπράβους του.
Το Κόμμα της Ελευθερίας, αντίθετα, ήταν προσεκτικό ώστε να αποφύγει μια βίαιη εικόνα. Θέλει να είναι μέρος του ευρωπαϊκού πολιτικού γίγνεσθαι. Κατά κάποιο τρόπο, οι Έλληνες ήταν πιο τυχεροί από τους Αυστριακούς. Χάρη στις ωμότητες της Χρυσής Αυγής, έχουν λάβει ένα «ισχυρό εμβόλιο» κατά του υπερεθνικισμού. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μόνο το 6 τοις εκατό των Ελλήνων υποστηρίζει τους υπερεθνικιστές, πολύ πιο κάτω από το 12 τοις εκατό που ήταν πριν από τα βίαια γεγονότα. Στην ειδυλλιακή Αυστρία, με το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ – μόλις 4,8 τοις εκατό – μια πιο ήπια μορφή της ίδιας νόσου εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Free Blog Counter