Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Πακέτο επιλεκτικού εκδημοκρατισμού: Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης παραμένει κλειστή

Και ενώ όλα κυλούσαν ομαλά και αισιόδοξα για το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, σαν βόμβα έπεσε η είδηση για την μη συμπερίληψη του θέματος στο “πακέτο εκδημοκρατισμού”. `

Σήμερα το πρωί, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προχώρησε στις ανακοινώσεις μέτρων και ρυθμίσεων που σχετίζονται με τον εκλογικό νόμο, την παιδεία σε γλώσσες εκτός της τουρκικής, την μαντίλα και κάποιες παροχές προς τους Συροχαλδαίους και τους Ρομά, αφήνοντας εκτός το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής. Ήδη εδώ και δύο μήνες είχαν φουντώσει τα δημοσιεύματα για την μη συμπερίληψη του θέματος της Θεολογικής Σχολής με αποκορύφωμα τις δηλώσεις του Αντιπρoέδρου της Κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς στον τηλεοπτικό σταθμό NTV ο οποίος ανέφερε με διπλωματικό τρόπο πως θα πρέπει να δημιουργηθούν κατάλληλες συνθήκες για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως: «Θα λάβουμε τα απαραίτητα βήματα (σ.σ. για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη) όταν ειδικές, τοπικές και διεθνείς συνθήκες δημιουργηθούν», δήλωσε ο κ. Αρίντς συνεχίζοντας έστω και εμμέσως να συσχετίζει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής – που αποτελεί ζήτημα ισονομίας, ίσης μεταχείρισης, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία – με τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών σε άλλες χώρες.

Πρόκειται για μια μεθοδευμένη αρνητική στάση της Τουρκικής κυβέρνησης απέναντι στο φλέγον ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής, το οποίο έχει πάρει οικουμενικές διαστάσεις και έλκει το ενδιαφέρον της Διεθνούς Κοινότητας. Η ατζέντα, η στάση και οι πράξεις της Άγκυρας, συνεχίζουν να περιπαίζουν και να προδίδουν τον Ελληνισμό την Ορθοδοξία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Από την πλευρά του το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν έχει δώσει κάποια επίσημη απάντηση περί του θέματος.

Ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης, Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος έκανε το εξής σχόλιο σε μέσω κοινωνικής δικτύωσης (Facebook):

«Η μή συμπερίληψη του θέματος της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης στο ανακοινωθέν σήμερα «πακέτο εκδημοκρατισμού» μας λύπησε βαθύτατα. Η απογοήτευσή μας είναι μεγάλη. Ως Πατριαρχείο τη φορά αυτή τρέφαμε βάσιμες ελπίδες ότι θα γινόταν. Δεν το περιμέναμε αυτό από την Κυβέρνησή μας. Εμείς θα συνεχίσουμε να πιστεύουμε ότι είναι αναγκαία η επαναλειτουργία της Σχολής μας και δεν θα πάψουμε να την επιδιώκουμε. Παρακαλούμε τον Πρωθυπουργό μας να συνεχίσει προς την ορθή κατεύθυνση την πορεία για την πλήρη άρση της παραβίασης των ανθρωπίνων και των θρησκευτικών δικαιωμάτων των πολιτών του».

Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος,

Ηγούμενος της Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης

Το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Ιεράς Θεολογικής Σχολής, δεν έχει σταματήσει να υπάρχει με την μη συμπερίληψή του στο πακέτο εκδημοκρατισμού. Η Θεολογική Σχολή είναι εγκαθιδρυμένη και υψώνεται στον καταπράσινο λόφο της Ελπίδος, από τον οποίο λόφο γίνεται ευδιάκριτη, και επιβλητικά απαιτεί το άνοιγμά της! Ζει στο πέρασμα των χρόνων….υπομένει…..προσδοκεί….ελπίζει την δικιά της ανάσταση!

Νίκος Κόϊος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Free Blog Counter