Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Στην Ελβετία κάνουν δημοσκόπηση για βασικό μηνιαίο εισόδημα 2.000€

TOAYTONOHTO: AYTO NAI.....ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.
Η Ελβετία θα πραγματοποιήσει ψηφοφορία για το αν θα θεσμοθετήσει ένα βασικό εισόδημα για όλους τους ενήλικες , σε μια περαιτέρω ένδειξη του αυξανόμενου λαϊκού ακτιβισμού λόγω της μισθολογικής ανισότητας εξαιτίας της οικονομική κρίση .


Μια λαϊκή επιτροπή ζητά για όλους τους ενήλικες στην Ελβετία να λαμβάνουν, άνευ όρων, εισόδημα των 2.500 ελβετικά φράγκα, ή 2.000€...
( 2.800 δολάρια ) ανά μήνα από το κράτος , με στόχο την παροχή ενός οικονομικού δίχτυ ασφαλείας για τον πληθυσμό. .


Διοργανωτές υπέβαλαν περισσότερες από τις 100.000 υπογραφές που απαιτούνται για διενέργεια δημοψηφίσματος την Παρασκευή και αιχμή ένα φορτηγό 8 εκατ. πέντε Rappen-κέρματα έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου στη Βέρνη , ένα για κάθε άτομο που ζει στην Ελβετία .


Σύμφωνα με το ελβετικό δίκαιο , οι πολίτες μπορούν να οργανώσουν λαϊκές πρωτοβουλίες που επιτρέπουν τη διοχέτευση της δημόσιας οργής σε άμεση πολιτική δράση . Η χώρα κάνει συνήθως αρκετά δημοψηφίσματα ετησίως .


Τον Μάρτιο , οι Ελβετοί ψηφοφόροι υποστήριξαν έναν από τους πιο αυστηρότερους ελέγχους του κόσμου για αμοιβές των διευθυντικών στελεχών , αναγκάζοντας δημόσιες εταιρείες να δίνουν στους μετόχους την δεσμευτική ενημέρωση για την αποζημίωση .


Μια ξεχωριστή πρόταση για να περιορίσουν τις μηνιαίες αμοιβές των διευθυντικών στελεχών σε όχι περισσότερο από ό, τι κερδίζει το χαμηλότερα αμειβόμενο προσωπικό της εταιρείας σε ένα χρόνο , η λεγόμενη πρωτοβουλία "1-12" , θα κριθεί με λαϊκή ψήφο στις 24 Νοεμβρίου .


Η οργανωτική επιτροπή της πρωτοβουλίας είπε ότι το βασικό εισόδημα θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί εν μέρει μέσω των χρημάτων από τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης στην Ελβετία .


Η χρονική στιγμή της ψηφοφορίας δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί , εν αναμονή της επίσημης απόφασης από την κυβέρνηση .


reuters.com


Σχόλιο Α.Α.: Δεν νομίζω ότι αξίζει να σταθούμε στο ποσό που ζητάνε οι Ελβετοί για ελάχιστο εισόδημα, μιας και το κόστος ζωής, μπορεί και μάλλον είναι πιο υψηλό από ότι εδώ. Αυτό που κάνει ξεχωριστή την περίπτωση της Ελβετίας, είναι η δυνατότητα οι κάτοικοι της, να κάνουν δημοψηφίσματα για κρίσιμα θέματα, δυνατότητα που δίνει προφανώς το Σύνταγμα τους.


Εδώ, στην χώρα που γέννησε την Δημοκρατία, με Προεδρικά Διατάγματα, χωρίς καν ψηφοφορίες στο Κοινοβούλιο, περνάνε μειώσεις μισθών, απολύσεις, κτλ. Και βέβαια, μετά τις εκλογές, δεν μπορεί, ο Ελληνικός λαός, να επιβάλλει προτάσεις του, ακόμα και αν αυτές είχαν αναγγελθεί προεκλογικά από το εκάστοτε κυβερνητικό κόμμα, το οποίο έρχεται και εφαρμόζει μετά τα εντελώς αντίθετα.


Αστική Δημοκρατία εκεί, Αστική Δημοκρατία και εδώ....Αλλά εδ'ω, ούτε αυτή έχουμε. Και πως μπορείς να έχεις δημοκρατίας, όταν η χώρα είναι υπο κατοχή, με χιλιάδες πρόθυμους δοσίλογους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Free Blog Counter