Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Γιατί πρέπει να παίξουμε... καθυστέρηση στο Σκοπιανό



Οι ορθές τοποθετήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ.Παπούλια για το θέμα των Σκοπίων, το ιδεολογικό κατασκεύασμα του "μακεδονισμού" και η τακτική που συμφέρει την ελληνική πλευρά.

Η συνέντευξη του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια στην εφημερίδα του Βελιγραδίου "Politika", κατά την επίσκεψή του στην Σερβία, έδωσε λαβή για νέες ακραίες τοποθετήσεις, αυτή την φορά και από τον Σλάβο πρόεδρο των Σκοπίων, κ. Ιβάνοφ.

Ο κ. Ιβάνοφ -του οποίου τις δηλώσεις δημοσίευσε εχθές η Voria.gr- απάντησε πως είναι ανυποχώρητος στο συνταγματικό όνομα του κράτους, μάλιστα δε erga omnes ("για όλες τις χρήσεις"), ενώ μέχρι τώρα μας έκαναν… την χάρη, να ονομάζεται παντού το κράτος τους "Μακεδονία", αλλά εμείς ας τους αποκαλούμε όπως θέλουμε. Τώρα, ο κ. Ιβάνοφ, απέσυρε και αυτήν την παραχώρηση!

Θυμίζουμε, πως ο κ. Παπούλιας είπε μεταξύ άλλων στην "Politika": «Το ζήτημα του ονόματος παραμένει άλυτο για πολλά χρόνια. Ο ΟΗΕ αποφάσισε να μην αποδεχθεί τη χώρα με το συνταγματικό της όνομα, αναγνωρίζοντας τη νομιμότητα της ελληνικής ένστασης. Ωστόσο, τα Σκόπια, επιμένουν στο ιδεολογικό κατασκεύασμα του "μακεδονισμού" και η πόρτα του ΝΑΤΟ πρέπει να κλείσει καθώς και η διαδικασία ενσωμάτωσης στην ΕΕ να παγώσει. Αναμένουμε από την ΦΥΡΟΜ, να εγκαταλείψει την συνεχιζόμενη αδιαλλαξία της, ώστε να βρεθεί λύση».

Η τοποθέτηση του κ. Παπούλια διαφέρει κατά θετικό τρόπο από ανάλογες δηλώσεις που κατά καιρούς κάνουν, τόσο ο νυν υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Αβραμόπουλος, όσο και οι προκάτοχοί του. Οι οποίοι αρκούνται να τονίζουν μόνον το ζήτημα της ονομασίας του κράτους. Σ’ αυτήν την στήλη όμως, κατ’ επανάληψη τονίζουμε πως εξίσου σημαντικό, αν όχι σημαντικότερο, είναι το ζήτημα της εθνότητας και της γλώσσας.

Στο τελευταίο, οι Βούλγαροι δεν δέχονται συζήτηση -ότι δηλαδή υπάρχει μακεδονική εθνότητα και γλώσσα- με τους δικούς μας να μη αντιλαμβάνονται την σοβαρότητα του ζητήματος. Που δεν έχει μόνον εθνική διάσταση, αλλά και επί μέρους οικονομική, αφού "Μακεδόνες" θα είναι οι ανταγωνιστές επιχειρηματίες. Χρειάζεται να πούμε ποια θα είναι η σύγχυση στην παγκόσμια αγορά;

Ο κ. Κ. Παπούλιας, μιλώντας για "ιδεολογία μακεδονισμού" έδωσε την σωστή διάσταση στο θέμα, γι’ αυτό και ο σλαβικός Τύπος έδωσε μεγάλη έκσταση στην συνέντευξή του. Εμείς όμως, θα επανέλθουμε στην συνήθη πρότασή μας, αφού προέκυψαν νέα -επιβαρυντικά για την ενότητα του κράτους των Σκοπίων- στοιχεία, ότι δηλαδή ας αφήσουμε τον χρόνο να δουλέψει για μας. Στο επιχείρημα, ότι σε λίγο όλα τα κράτη θα αποκαλούν τα Σκόπια "Μακεδονία" άρα ας υποχωρήσουμε, η απάντηση είναι μία: Η δική μας υπογραφή έχει σημασία.

Οι Σλάβοι πολιτικοί αναλυτές, επιχειρούν να πείσουν εαυτούς και αλλήλους, ότι η ένταση που επικρατεί στην Στρούγκα, εδώ και δύο μήνες, μεταξύ Σλάβων και Αλβανών, είναι πολιτικής και όχι εθνοτικής φύσης. Φαίνεται το ανεπιτυχές του επιχειρήματος, από το γεγονός ότι ερίζουν οι δύο εθνότητες, ποιος θα είναι επικεφαλής του Δημοτικού συμβουλίου (αν περάσει τρίμηνο και δεν συμφωνήσουν οι εκλογές επαναλαμβάνονται).

Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει συγκροτηθεί σε σώμα λόγω της απαίτησης από τα σλαβικά κόμματα να βρίσκεται επικεφαλής ένας Σλάβος, καθώς και την άρνηση των αλβανικών κομμάτων να αποδεχθούν αυτή την απαίτηση. Η Στρούγκα έχει μεγάλο αλβανικό πληθυσμό και υπήρξε τόπος έντασης στο παρελθόν. Για να αντιμετωπίσουν τους Αλβανούς τα δύο σλαβικά κόμματα (του κ. Γκρούεφσκι και το σοσιαλιστικό) ένωσαν τις δυνάμεις τους παρά την εχθρότητα στις μεταξύ τους σχέσεις.
Οι εθνοτικές διαμάχες κρατούν αιχμάλωτη την τοπική κυβέρνηση και η πόλη παραμένει οικονομικά στάσιμη, καθώς δεν υλοποιούνται τα απαιτούμενα έργα υπό τη δικαιοδοσία του δήμου.

Σκεφτείτε τώρα, ότι αυτά συμβαίνουν σε πόλη που δεν βρίσκεται στο Τέτοβο, όπου ουσιαστικά έχει αυτονομηθεί. Και σκεφτείτε επίσης, ότι παντού σχεδόν -ακόμη και με αφορμή τους ποδοσφαιρικούς αγώνες- οι συγκρούσεις Αλβανών και Σλάβων είναι συχνές, που φτάνουν μέχρι και στο σημείο δολοφονιών.

Οι Αλβανοί το δήλωσαν: Σε λίγα χρόνια, θα είναι πλειοψηφία. Αν δεν διαλυθεί το κράτος μέχρι τότε, ας κρατήσουμε τα πράγματα ως έχουν, αφού δεν θα υπάρχει πια αντικείμενο διαφωνίας με αλβανική κυβέρνηση και τους Σλάβους σε μειοψηφία. Πέρασαν 20 χρόνια. Η Ελλάδα δεν ζημίωσε, σε αντίθεση με τους Σκοπιανούς. Ας περάσουν και άλλα.

Ο Μακεδών
http://voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=140278

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Free Blog Counter