Ένα ενδιαφέρον άρθρο που επισημαίνει το ενεργειακό και οικονομικό αδιέξοδο των ΑΠΕ, και ειδικά των πολλών ΑΠΕ της Γερμανίας, που εκτίναξαν και θα συνεχίζουν να ακριβαίνουν το κόστος του ρεύματος, χωρίς να έχουν μειώσει εκπομπές CO2 (και πώς να το κάνουν εξ άλλου, αφού όλες οι ενδείξεις είναι ότι οι ΑΠΕ "παράγουν" χωρίς όμως να υποκαθιστούν, συνολικά, συμβατικά καύσιμα). Και επειδή αυτή η συνειδητοποίηση είναι πλέον σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο επισημαίνει την πιθανότητα απότομης κατάρρευσης του κλάδου των ΑΠΕ. Και την αποδαιμονοποίηση του CO2, αφού μόνο οι ανθρακικές μονάδες μπορούν να υποκαταστήσουν τις πυρηνικές.
Το παρακάτω κείμενο είναι "ελεύθερη" μετάφραση, και παρακαλώ τους Γερμανομαθείς να διορθώσουν τυχόν λάθη στην απόδοση...
Όχι μόνο οι Γερμανοί, αλλά και όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι αρχίζουν να επαναστατούν στην δήθεν "σωτηρία του Κλίματος" που δεν είναι παρά μεταμφιεσμένη ληστεία μέσω ηλεκτροδότησης. Ο ίδιος ο Υπουργός Περιβάλλοντος της Γερμανίας ανέφερε ότι η περιβόητη "Ενεργειακή Μεταλλαγή" (πολλές ΑΠΕ αντί για πυρηνικά -- κάτι πρακτικά ανέφικτο) θα κόστιζε πάνω από ένα τρις ευρώ. Θα υπάρξουν δραματικές αλλαγές στις συζητήσεις για το CO2.
Οι διακυρήξεις του Al Gore ή διάφορων κλιματολάγνων καταστροφολόγων επιμένουν ότι το αυξανόμενο CO2 θα έχει καταστροφικές συνέπειες θερμοκηπίου, και ότι οι άνθρωποι φταίνε για φυσικές καταστροφές και ακραία καιρικά φαινόμενα. Κάποιος καθηγητής στην Αυστρία έφτασε στο επίπεδο να ζητάει την ...θανατική ποινή για όσους αμφισβητούν αυτή την Κλιματολαγνεία. Και οι υποστηρικτές αυτών των θεωριών εισέπραξαν πολλά δις από πωλήσεις αιολικών και φωτοβολταϊκών. Αλλά οι ενδείξεις είναι ότι η προσέγγιση σε Ευρωπαϊκές χώρες έχει αρχίσει να αντιστρέφεται.
Η Γερμανία υπήρξε το κέντρο της "Κλιματικής Αλλαγής". Τόσο αριστερο-πράσινες όσο και συντηρητικές Γερμανικές Κυβερνήσεις προώθησαν την "Κλιματική Αλλαγή" σε διεθνές επίπεδο, μέσω του Νόμου EEG (Νόμος Μπιρμπίλη σε εμάς). Μετά το τσουνάμι στην Φουκουσίμα, εντάθηκε η πίεση για κλείσιμο πυρηνικών μονάδων και αύξηση του στόχου για ΑΠΕ, για το 80% της ηλεκτροπαργωγής μέχρι το 2050. με κλείσιμο πυρηνικών που όμως τροφοδοτούν το 30% της ηλεκτρικής ενέργειας (χωρίς εκπομπές CO2).
Η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου όχι από τα άλυτα τεχνικά προβλήματα των πολλών ΑΠΕ σαν υποκατάσταση πυρηνικών, αλλά από το κόστος. Ο Νόμος EEG έφερε ένα σωρό ανεξέλεγκτες "επενδύσεις" που επιβαρύνουν τις οικονομίες και τους ίδιες τους "επενδυτές". Ήδη οι Γερμανοί επιβαρύνονται με €371 δις από τον δικό τους Νόμο EEG, και το ποσό προβλέπεται να αυξάνει εκθετικά, αν δεν αλλάξει κάτι.
Το πρόβλημα στην Γερμανία είναι ότι προβλέπονται περισσότερα κλεισίματα πυρηνικών και περισσότερες ΑΠΕ απλά θα εκτινάξουν ακόμα περισσότερο το κόστος χωρίς όμως να μπορούν να υποκαταστήσουν την πυρηνική ηλεκτροδότηση.
Από την εισαγωγή του Νόμου EEG το 2000 και παρά τις υπέρογκες επενδύσεις σε ΑΠΕ, δεν μειώθηκαν οι εκπομπές CO2 στην Γερμανία (και η μόνη ηλεκτροπαραγωγή που μειώνει εκπομπές CO2 δεν είναι οι ΑΠΕ, αλλά τα πυρηνικά, και αυτά προβλέπονται να κλείνουν).
Και δεν αποκλείεται να αλλάξουν οι στόχοι για ΑΠΕ αφού λόγω πολλών ΑΠΕ ήδη τα δίκτυα δεν τις αντέχουν όταν τύχει να φυσάει ή/και να έχει ήλιο. Οι πολλές ΑΠΕ όχι μόνο ζορίζουν και αποσταθεροποιούν τα δίκτυα, αλλά κάνουν ασύμφορες και προβληματικές τις συμβατικές μονάδες (χωρίς βέβαια να τις υποκαθιστούν!). Αυτά, σε μία αναπτυγμένη οικονομία ίσως έχουν καταστροφικές συνέπειες.
Οι σημερινές πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί τόσα λεφτά ξοδεύτηκαν χωρίς οποιαδήποτε επίτευξη του υποτιθέμενου στόχου. Και επειδή θα εξακολουθεί να υπάρχει αντίσταση κατά των πυρηνικών, απλά, θα αυξάνεται η χρήση κάρβουνου. Αυτό θα έχει σαν συνέπεια την προσπάθεια των ΜΜΕ να αποδαιμονοποιήσουν το CO2
Η βιομηχανία των ΑΠΕ ενδέχεται να καταρρεύσει θεαματικά αφού κανείς δεν τις αντέχει οικονομικά, και εκτός από τους επιχειρηματίες των ΑΠΕ, τα θύματα θα περιλαμβάνουν τους εύπιστους πολίτες που πίστεψαν τις αιολικές υποσχέσεις και τις φωτοβολταϊκές στέγες (και όσους φαντάζονται καριέρες σε αυτόν τον χώρο).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου