TOAYTONOHTO:Έτσι εξηγούνται πολλά......
Διεθνές επιστημονικό συνέδριο στο δήμο Βόλβης για τη γιδοτροφία, που αριθμεί 5 εκατομμύρια ζώα στη χώρα μας
του Δημήτρη Κούρου
Πενήντα επιστήμονες από δέκα χώρες συμμετέχουν από αύριο μέχρι το Σάββατο σε διεθνές συνέδριο για την κτηνοτροφία που διοργανώνει ο δήμος Βόλβης και το Εργαστήριο Ζωοτεχνίας της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ.
Οι εργασίες της 3ης ετήσιας συνάντησης του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος SOLID (Sustainable Organic and Low Input Dairying – Βιώσιμη παραγωγή γάλακτος από οικολογικές και εκτροφές χαμηλών εισροών) θα πραγματοποιηθούν στο Σταυρό Θεσσαλονίκης.
Ο δήμαρχος Βόλβης, Δημήτρης Γαλαμάτης, επισήμανε πως στόχος του δήμου είναι να διοργανώνονται στην περιοχή διεθνή συνέδρια, με αντικείμενο αναπτυξιακά ζητήματα, που μπορούν να δώσουν ελπίδα στην περιοχή της Βόλβης για έξοδο από την κρίση, μέσα από την ενδυνάμωση και τον εκσυγχρονισμό της αγροτικής παραγωγής, που αποτελεί μια από τις κύριες δραστηριότητες των κατοίκων.
Οι επιστήμονες που θα συμμετάσχουν στο συνέδριο θα πραγματοποιήσουν το Σάββατο επισκέψεις σε κτηνοτροφικές μονάδες εκτροφής γιδιών και σε οικογενειακά τυροκομεία του δήμου Βόλβης.
Οι συμμετέχοντες εκπροσωπούν επιλεγμένους φορείς από τη γαλακτοβιομηχανία, ακαδημαϊκά ιδρύματα, κτηνοτροφικές επιχειρήσεις, μη κυβερνητικές οργανώσεις, μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις και ομάδες συμβούλων επιχειρήσεων. Οι εργασίες του συνεδρίου εστιάζονται στην εκτροφή μηρυκαστικών, τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, τη μεταποίηση των προϊόντων και τη δημιουργία προϋποθέσεων για τη μελλοντική εξέλιξη των επιμέρους κλάδων.
Ελληνική κυριαρχία
«Η ελληνική συμμετοχή βασίζεται αποκλειστικά στην κυρίαρχη θέση της Ελλάδας στην εκτροφή γιδιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στόχος είναι η αξιοποίηση τους για την παραγωγή υψηλής ποιότητας γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, διασφαλίζοντας την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιοποικιλότητα», επισημαίνουν οι διοργανωτές.
Σύμφωνα με τον επιστημονικό υπεύθυνο του συνεδρίου, επίκουρου καθηγητή και διευθυντή του Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας του ΑΠΘ, Γεώργιο Αρσένο, «οι Ελληνες γιδοτρόφοι αγωνίζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες ως ακρίτες της ελληνικής περιφέρειας διατηρώντας ζωντανή την ελληνική κτηνοτροφική παράδοση και στηρίζοντας την ελληνική οικονομία με την παραγωγή ελληνικών προϊόντων ζωικής προέλευσης. Η στήριξη και η παροχή βοήθειας στους Ελληνες γιδοτρόφους, ιδιαίτερα τους νέους σε ηλικία, είναι εθνικό καθήκον για όλους τους φορείς της ελληνικής πολιτείας αφού αποτελούν δομικούς συντελεστές για τη βιωσιμότητα της ελληνικής περιφέρειας, την εξασφάλιση της αυτάρκειας της χώρας σε προϊόντα ζωικής προέλευσης, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης όπως αυτή που διανύουμε, αλλά και για την διατήρηση της ελληνικής παράδοσης».
Το πόσο σημαντική είναι η γιδοτροφία για τη χώρα γίνεται εμφανές από τα στοιχεία του κ. Αρσένου: «Η Ελλάδα κατέχει την πρωτιά στον τομέα της εκτροφής γιδιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το εθνικό ποίμνιο αριθμεί περίπου 5 εκατομμύρια ζώα και αντιπροσωπεύει το 47,6% των αρμεγόμενων γιδιών της ΕΕ, ενώ το παραγόμενο γάλα ανήλθε σε 406.955 τόνους για το έτος 2010».
Ποιότητα
Όπως τονίζει ο καθηγητής, «τα εγχώρια ελληνικά γίδια είναι όλα του γαλακτοπαραγωγού τύπου. Σήμερα, δεν υπάρχουν δεδομένα για τις φυσικοχημικές ιδιότητες του γίδινου γάλατος που παράγεται κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες εκτροφής. Η έλλειψη αυτής της γνώσης δε δίνει τη δυνατότητα να αναδειχθεί ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η γιδοτροφία στην παραγωγή καινοτόμων και ‘λειτουργικών τροφίμων’. Επιπλέον, ο κλάδος αυτός της κτηνοτροφίας εξελίσσεται με ρυθμούς χελώνας ενώ η ύπαρξη των επιδοτήσεων ουσιαστικά μάλλον αποκλείει κάθε πρωτοβουλία για ουσιαστικές βελτιώσεις με στόχο τη διασφάλιση της υψηλής ποιότητας του παραγόμενου γάλακτος μέσα από την κατάλληλη διατροφή και διαχείριση των ζώων».
Βασικό χαρακτηριστικό του κλάδου, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι ότι η εγχώρια παραγωγή γάλατος και κρέατος δεν έχει να αντιμετωπίσει ανταγωνισμό από ομοειδή εισαγόμενα προϊόντα ενώ απουσιάζει η τυποποίηση των παραγόμενων προϊόντων και η οργανωμένη εμπορία τους, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στο κρέας. Η πλειοψηφία των ποιμνίων είναι μικρού μεγέθους καθιστώντας την εκτροφή τους αντιοικονομική. Η πλειοψηφία των εκτροφέων είναι πλέον γέροντες χωρίς αντικαταστάτες αφού το επάγγελμα του ‘γιδοβοσκού’ αντιμετωπίζεται ως κοινωνική εξορία. Η γιδοτροφία με τη προβατοτροφία αποτελούν παραδοσιακό τον κορμό της ελληνικής κτηνοτροφίας. Ιδιαίτερα η γιδοτροφία αποτελεί τη περισσότερο φιλική για το περιβάλλον κτηνοτροφική δραστηριότητα με μεγάλη οικονομική σημασία (συμμετέχει με ποσοστό περίπου 15% στη συνολική ακαθάριστη αξία των ζωικής παραγωγής).
Το κύριο προϊόν της γιδοτροφίας στην Ελλάδα είναι το γάλα, το οποίο σύμφωνα με τον κ. Αρσένο έχει σημαντική διατροφική αξία, ενώ το παραγόμενο κρέας είναι υψηλής ποιότητας, παρότι η εμπορία του «χαρακτηρίζεται από εποχικές διακυμάνσεις σε επίπεδο παραγωγής και τιμών αλλά και από παντελή απουσία τυποποίησης».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου