Τρίτη 30 Απριλίου 2013

WALL STREET JOURNAL Blog «Τι είναι η εσωτερική υποτίμηση που ανέβασε τιμές & έριξε μισθούς στην Ελλάδα».


Insight and analysis from The Wall Street Journal and Dow Jones team in Brussels
April 23, 2013
Greece Internal Devaluation Update
By Matthew Dalton
Without the tool of currency devaluation, the euro zone is hoping “internal devaluation” can restore competitiveness to the bloc’s periphery. What’s that?
Το blog της Wall Street Journal στις Βρυξέλλες με την ονομασία Real Time Brussels, γράφεται σε συνεργασία του γραφείου Βρυξελλών της Wall Street Journal και του Dow Jones Newswires, με υπεύθυνο από το 2009, τον Stephen Fidler, ο οποίος στο παρελθόν ήταν ανταποκριτής και συντάκτης των Financial Times και του Reuters.
Στις 23 Απριλίου ασχολήθηκε με την έννοια της εσωτερικής υποτίμησης και την καταστροφή που έφερε στην Ελλάδα.
Ενημέρωση για την Εσωτερική Υποτίμηση της Ελλάδας
Χωρίς το εργαλείο της υποτίμησης του νομίσματος, η ευρωζώνη ελπίζει ότι η «εσωτερική υποτίμηση» μπορεί να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα στην περιφέρεια της ζώνης. Τι είναι όμως η «εσωτερική υποτίμηση»;

Είναι μια πτώση των μισθών σε ολόκληρο το εύρος της οικονομίας και, γενικότερα, στις τιμές. Οι αξιωματούχοι υπήρξαν προσεκτικοί μην πούν καν την λέξη «αποπληθωρισμός» – αλλά οι πολιτικές της Ευρώπης φέρνουν μια περίοδο αποπληθωρισμού στις χώρες της ευρωζώνης με τα χειρότερα προβλήματα ανταγωνιστικότητας.
Το πρωταρχικό παράδειγμα είναι η Ελλάδα. ‘Όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δήλωσε στην τελευταία έκθεσή του για την Ελλάδα:

“Οι μεγάλες εξωτερικές υποχρεώσεις απαιτούν τελικά μεγάλα εμπορικά πλεονάσματα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν και η επίτευξη αυτών των πλεονασμάτων απαιτεί ένα πιο υποτιμημένο επίπεδο της πραγματικής συναλλαγματικής ισοτιμίας. Σε μια νομισματική ένωση, η υποτίμηση πρέπει να επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό μέσω του αποπληθωρισμού, ο οποίος απαιτεί μια μεγαλύτερη αρνητική απόκλιση της παραγωγής”.

Οπότε πώς πήγε η αποπληθωριστική διαδικασία στην Ελλάδα; Όχι πολύ καλά.

Υπήρξε μια απότομη πτώση στο ονομαστικό ΑΕΠ στην Ελλάδα (αυτό είναι το οποίο δεν προσαρμόζεται στον πληθωρισμό) και το ΔΝΤ τώρα προβλέπει ότι θα έχει μειωθεί περισσότερο από 20% στο τέλος του τρέχοντος έτους, σε σχέση με το 2008.
Ωστόσο η τιμή του ετήσιου πληθωρισμού καταναλωτικών τιμών παρέμενε με θετικό πρόσημο. για τον περισσότερο καιρό κατά τον οποίο η Ελλάδα μάχεται την κρίση (ναι, αυτό εν μέρει οφείλεται στις φορολογικές αυξήσεις που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος λιτότητας στην Ελλάδα, αλλά και πάλι …).

Άρα ας δούμε την απότομη μείωση του κόστους εργασίας στην Ελλάδα:


(Το παραπάνω διάγραμμα έγινε μέσω των δεδομένων εργατικού κόστους του τρίτου τριμήνου του 2012, αλλά οι ενδείξεις είναι ότι οι μισθοί των Ελλήνων συνέχιζαν να μειώνονται κατά το τέταρτο τρίμηνο και ενδεχομένως και μετά).

Όλο αυτό απεικονίζει μια οικονομία στην οποία οι απλοί άνθρωποι έχουν δει την αγοραστική τους δύναμη να συνθλίβεται από ένα συνδυασμό αυξήσεων των τιμών και πτώσης των μισθών. Οι επιχειρήσεις δεν περνούν το χαμηλότερο κόστος εργασίας στις τιμές που χρεώνουν στους καταναλωτές και σε άλλες επιχειρήσεις.

Οι αρχές του ΔΝΤ και της ευρωζώνης έχουν κατηγορήσει για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα, τα ακόμη πανίσχυρα ολιγοπώλια της ελληνικής οικονομίας που δεν αισθάνονται ανταγωνιστική πίεση για να μειώσουν τις τιμές τους. Γι ‘αυτό διορθώσεις που προορίζονται για να σπάσουν αυτά τα ολιγοπώλια πρέπει να είναι τώρα ένα βασικό μέρος του προγράμματος διάσωσης στην Ελλάδα.

Τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό δίνουν μια ένδειξη ότι ορισμένα από τα μέτρα αυτά μπορεί να αρχίσουν να λειτουργούν. Τον Μάρτιο, οι καταναλωτικές τιμές μειώθηκαν κατά 0,2% από τον Φεβρουάριο. Σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, ωστόσο, ο πληθωρισμός ήταν ακόμα στο 1%.

Ότι τα πρώτα σημάδια πραγματικού αποπληθωρισμού μπορεί να φαίνονται μόλις τώρα, στο έκτο συνεχόμενο έτος ύφεσης, υπογραμμίζει ότι ο δρόμος προς την εσωτερική υποτίμηση στην Ελλάδα παραμένει πιθανόν μακρύς και δύσβατος.

Mετάφραση : LEFTeria-news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Free Blog Counter