τοαυτονοητο: Όχι ο Παπαθανασίου δεν απολογείται για τις προηγούμενες δημαρχιακές θητείες του, κάνοντας αυτοκριτική!!!!!! Μίλησε έτσι στον Τούρκο Δήμαρχο που επισκέπτεται το Λιτόχωρο. Παραμύθια είναι η γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας κύριε Παπαθανασίου ή κάτι άλλο εννοείται;
ΜΕ ΧΑΜΟΓΕΛΑ & «ΚΛΑΔΙΑ ΕΛΙΑΣ» Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟ SELCUK (ΕΦΕΣΟΥ ΤΟΥΡΚΙΑΣ) ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΦΕΣΟ Δ.ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ
* ΔΗΛΩΣΕ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ YUSUF YAVASΣΕ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥΡΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ
* «ΝΑ ΚΟΙΤΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ. ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΡΩΜΕ ΟΛΟΙ…», ΕΙΠΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ Γ.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΟΥ SELCUK, H.VEFA.
Την πρόθεση για κοινή πορεία στο μέλλον
με επιδίωξη αδελφοσύνης και ειρήνης μεταξύ των δύο λαών, Τουρκίας και Ελλάδας, ώστε να υπάρχει πάντοτε «ησυχία, ειρήνη και φιλία στο Αιγαίο», εξέφρασε σε δηλώσεις του, μεταξύ άλλων, ο αρχαιολόγος Yusuf Yavaş, επικεφαλής τουρκικής αποστολής δημοσιογράφων από το Selcuk Τουρκίας (Έφεσο) κατά τη διάρκεια επίσκεψής τους στον αδελφοποιημένο Δ.Δίου-Ολύμπου.
με επιδίωξη αδελφοσύνης και ειρήνης μεταξύ των δύο λαών, Τουρκίας και Ελλάδας, ώστε να υπάρχει πάντοτε «ησυχία, ειρήνη και φιλία στο Αιγαίο», εξέφρασε σε δηλώσεις του, μεταξύ άλλων, ο αρχαιολόγος Yusuf Yavaş, επικεφαλής τουρκικής αποστολής δημοσιογράφων από το Selcuk Τουρκίας (Έφεσο) κατά τη διάρκεια επίσκεψής τους στον αδελφοποιημένο Δ.Δίου-Ολύμπου.
Για παραμύθια που αποκαλύπτει η ιστορία έκανε λόγο ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Γιώργος Παπαθανασίου, απευθυνόμενος στον δήμαρχο του Selcuk (Εφέσου Τουρκίας) Huseyin Vefa Ulgur, επισημαίνοντας μάλιστα ότι «αυτό που πρέπει να κοιτάζουμε τώρα είναι το μέλλον κι όλα αυτά τα οποία μας ενώνουν, διότι αν διαβάσουμε την ιστορία θα δούμε ότι παραμύθια τρώμε όλοι…»!
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΓΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟSELCUK
Όπως ανέφερε ο αρχαιολόγος Yusuf Yavaş, σκοπός της επίσκεψης της αποστολής ήταν η συγκέντρωση ιστορικού υλικού και η δημιουργία τηλεοπτικού υλικού σχετικά με τους Έλληνες της Εφέσου που έφυγαν από τη Μικρά Ασία (κατά τη μικρασιατική καταστροφή του 1922, σκορπίστηκαν εδώ κι εκεί στη μητροπολιτική Ελλάδα ενώ ορισμένοι από αυτούς εγκαταστάθηκαν σε περιοχή της Πιερίας που ονομάστηκε «Νέα Έφεσος»).
Η συγκέντρωση του υλικού έγινε σε συνεργασία με τον πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου Ν.Εφέσου «Ηράκλειτος», Γιάννη Δημητριάδη. Ωστόσο, όπως ανέφερε και ο δήμαρχος του Selcuk,Huseyin Vefa Ulgur, ο χρόνος ήταν πολύ λίγος, γι αυτό και η αποστολή τους δεν ολοκληρώθηκε, αφήνοντας δηλαδή να εννοηθεί ότι θα χρειαστεί και νέα επίσκεψη στη Νέα Έφεσο Δ.Δίου-Ολύμπου.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ.
Ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Γιώργος Παπαθανασίου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου δημάρχου και των δημοσιογράφων στο γραφείο του, στο Λιτόχωρο, προσέφερε γλυκά αλλά και τσάι Ολύμπου, αρωματικό φυτό για το οποίο αναφέρθηκε όχι μόνο περί της γεύσης του αλλά και περί των θετικών ιδιοτήτων του στην ανθρώπινη υγεία (ζάχαρο, αλτσχάιμερ κλπ).
Επίσης, δώρισε βιβλία που εκδίδει ο δήμος καθώς και το «λεύκωμα» για τον Όλυμπο, του Ελβετού περιηγητή Boissonnas, ενώ μεταξύ των άλλων που είπε, μίλησε και για τη φιλία. «Αν έχεις καλούς φίλους, όπου και να πας θα περάσεις καλά», ανέφερε. Χαρακτήρισε δε «καρντάσια» (αδελφούς) τους Τούρκους φιλοξενούμενούς του.
Το δικό της δώρο (αντίγραφα αρχαιολογικών ευρημάτων από το μουσείο του Δίου) έδωσε στονHuseyin Vefa Ulgur η αντιδήμαρχος παιδείας, Μαρία Τσιμήτρη.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ SELCUK (ΕΦΕΣΟΥ ΤΟΥΡΚΙΑΣ], HUSEYIN VEFA ULGUR.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος του Selcuk, Huseyin Vefa Ulgur, αφού ευχαρίστησε για τη φιλοξενία, απηύθυνε πρόσκληση στον δήμαρχο Δίου-Ολύμπου για επίσκεψη στην Έφεσο Τουρκίας (Selcuk), πρόσκληση την οποία αποδέχθηκε ο κ. Παπαθανασίου, για επίσκεψη σε εύθετο χρόνο.
Επίσης, όπως υπενθύμισε ο κ. Vefa Ulgur, ο δήμος Selcuk είναι αδελφοποιημένος με τον τ. δήμο Δίου ο οποίος έχει συνενωθεί και με άλλους δήμους, με αποτέλεσμα υπάρχει σήμερα ένας νέος δήμος με την επωνυμία «Δ.Δίου-Ολύμπου». Γι αυτό, ζήτησε να επαναληφθούν οι διαδικασίες αδελφοποίησης και με τον νέο δήμο.
Απαντώντας στο αίτημα αυτό ο κ. Παπαθανασίου είπε ότι δεν θα είχε καμία αντίρρηση, παρότι οι διαδικασίες που έχουν γίνει με τον τ. δήμο Δίου αλλά και το πρωτόκολλο συνεργασίας που υπάρχει, ισχύουν και για τον νέο δήμο Δίου-Ολύμπου.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥ YUSUF YAVAS ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΩΝ
Οι Τούρκοι δημοσιογράφοι πέρα από τις επισκέψεις χώρων στη δημοτική ενότητα του Δίου, επισκέφθηκαν και το ναυτικό μουσείο Λιτοχώρου όπου και ξεναγήθηκαν από στελέχη της διοίκησης του συλλόγου. Στον ίδιο χώρο ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας των δημοσιογράφων, Yusuf Yavaş, παραχώρησε δηλώσεις για τον σκοπό της επίσκεψής τους:
«Είμαστε συγγενείς με αυτούς που είναι δεύτερης και τρίτης γενιάς με αυτούς (τους Έλληνες) που έφυγαν από την Έφεσο (της σημερινής Τουρκίας), είναι οι φίλοι μας, γι αυτό και βρισκόμαστε σήμερα εδώ.
Για εμάς είναι πολύ σημαντικό. Τους περιμένουμε στην Έφεσο (Selcuk Τουρκίας) αυτούς τους ανθρώπους που έχουν φύγει από εκεί.
Ξεκινήσαμε πριν από έξι χρόνια το ιστορικό μουσείο της Εφέσου (Selcuk Τουρκίας). Θέλουμε να ανοίξουμε τον Σεπτέμβριο του 2013 μια μεγάλη έκθεση σχετικά με όλα αυτά τα θέματα. Το υλικό που θα συγκεντρώσουμε, θα το παρουσιάσουμε στην έκθεση που θα γίνει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Είμαστε υποχρεωμένοι να διατηρηθεί αυτή η ιστορία που ξεκίνησε πριν από τα παλιά χρόνια και να τη γνωρίσουμε και αυτοί οι άνθρωποι που θα έρθουν στο μέλλον. Είναι καθήκον για εμάς.
Πρέπει να έχουμε ισχυρά (σταθερά) βήματα για την κοινή μας ιστορία για να τη μάθουν τα παιδιά μας στο μέλλον. Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε πάνω σ’ αυτό.
Εσάς τους ανθρώπους του δήμου Δίου-Ολύμπου σας θεωρούμε φίλους μας και θα σας περιμένουμε πάντοτε στην Έφεσο. Θα χαρούμε πάρα πολύ».
YUSUF YAVAS: ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΑΔΕΛΦΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Περί το τέλος της συνέντευξης ο δημοσιογράφος Ανδρέας Γαλανός παίρνοντας αφορμή από τα λεγόμενα του Yusuf Yavaş για συλλογή στοιχείων και ιστοριών από τη ζωή των Ελλήνων της Εφέσου, που σήμερα έχουν φύγει από εκεί και κατοικούν στη μητροπολιτική Ελλάδα, ρώτησε: Η ιστορία αυτής της χώρας, της Ελλάδας, αλλά και η ιστορία των γειτόνων μας, των Τούρκων, είναι πότε – πότε μια ιστορία φιλίας και πότε – πότε μια ιστορία δυσκολιών. Κι αυτή η ιστορία με τη φυγή των Εφεσίων από τη Μικρά Ασία στη μητροπολιτική Ελλάδα και στη Νέα Έφεσο Δ.Δίου-Ολύμπου είναι μια τέτοια ιστορία, μια ιστορία δυσκολιών. Το ερώτημα είναι, πώς βλέπουν τώρα οι γείτονές μας οι Τούρκοι αυτή την ιστορία αλλά και πώς βλέπουν το σήμερα, το μέλλον, το αύριο;
Yusuf Yavaş: «Η ζωή μας, αν κοιτάξουμε γύρω μας, δεν είναι πάντοτε ρόδινη. Έχουμε και δύσκολες περιόδους, έχουμε και εύκολες περιόδους. Έχουμε και χειμώνες, έχουμε και καλοκαίρια. Μήπως ακόμη και μέσα στις οικογένειες δεν έχουμε προβλήματα με τα αδέλφια μας και με τους γονείς μας;
Εμάς όμως μας ενδιαφέρει να δούμε μαζί με τους φίλους μας (τους Έλληνες) τι μπορούμε να κάνουμε για το μέλλον. Αυτό μας ενδιαφέρει…
Αν κοιτάξουμε προσωπικά τη ζωή μας θα δούμε ότι είναι πολύ σύντομη αυτή η ζωή. Κι επειδή έχουμε τόσο λίγα χρόνια στη ζωή μας, ας μη χάσουμε άδικα αυτά τα χρόνια που περνάμε, γι αυτό και πρέπει να προσπαθήσουμε για την αδελφοσύνη και για την ειρήνη των λαών, να έχουμε πάντοτε ησυχία, ειρήνη και φιλία στο Αιγαίο».
ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ
Στις δυο επισκέψεις της τουρκικής αποστολής στον δήμο Δίου-Ολύμπου (την πρώτη ημέρα οι δημοσιογράφοι, την επόμενη μέρα ο δήμαρχος του Selcuk μαζί με τους Τούρκους δημοσιογράφους), εκτός των προαναφερθέντων, παρόντες ήταν ο αναπληρωτής δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Γιώργος Φαρμάκης και η διευθύντρια του δήμου Ελένη Σοφιανίδου.
1 σχόλιο:
Ο Φαρμακης επειδη δεν εχει να κανονισει να δωσει καποιο δωρο, οπως εκανε η Τσιμητρη, τους ειπε ενα ανεκδοτο...
Δημοσίευση σχολίου