Του ΑΝΤΩΝΗ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Τον Σεπτέμβριο του 2010 βάραιναν ήδη τις πλάτες του ελληνικού λαού τέσσερις μήνες σκληρών μνημονιακών απαιτήσεων, με περικοπές μισθών και συντάξεων.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου πήρε στα χέρια του το αρχείο με τα 2.062 ονόματα της λίστας ΛαγκάρντΚαι ενώ η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διακήρυττε σε όλους τους τόνους ότι η πάταξη του «δράκου» της φοροδιαφυγής θα αποτελούσε ένα από τα ισχυρά κοινωνικά αντίβαρα των σκληρών δημοσιονομικών μέτρων, η «άφιξη» στη χώρα της λίστας Λαγκάρντ ή αλλιώς λίστας Φαλτσιάνι ήρθε να καταδείξει την απραξία και τις σκοπιμότητες σε βαθμό κακουργήματος κυβερνητικών στελεχών και κρατικών λειτουργών.
Ισπανία και Γαλλία με ταχύτατες και αποτελεσματικότατες διαδικασίες βρήκαν τρόπους, ξεπέρασαν «σκοπέλους» και εκατομμύρια ευρώ μπήκαν στα δημόσια ταμεία από τους υπηκόους τους που χρησιμοποίησαν το φορολογικό άβατο της Ελβετίας για να καταχωνιάσουν το παχυλό κομπόδεμά τους.
Αντίθετα, στη μνημονιόπληκτη Ελλάδα, τρία και πλέον χρόνια από τη στιγμή που ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου πήρε στα χέρια του το πολύτιμο αρχείο με τα 2.062 ονόματα των φυσικών και νομικών προσώπων της HSBC, ακόμη προσπαθούμε για το αυτονόητο: να αποδώσουμε ευθύνες στους υπαιτίους του φιάσκου και να φορολογηθούν όσοι υπέκρυψαν εισοδήματα.
Δυστυχώς και παρά τις δηλώσεις περί του αντιθέτου, η διαλεύκανση της υπόθεσης αποτέλεσε εξαρχής πεδίο πολιτικών συγκρούσεων και σκοπιμοτήτων.
Η τρικομματική κυβέρνηση, κυρίως Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, μέσα από παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και συνεννοήσεις, παρέδωσαν δικαίως, γνωρίζοντας ωστόσο ότι δεν θα υπάρξουν εσωκομματικές συνέπειες, τον «καμένο» πλέον Γιώργο Παπακωνσταντίνου στην προκαταρκτική επιτροπή με βασικό στόχο να ικανοποιηθεί, έστω και επίπλαστα, το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Την ίδια στιγμή ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που όλοι αναγνώριζαν ότι φέρει τουλάχιστον πολιτική ευθύνη για την αποτυχία διαχείρισης, παρέμεινε σε κλοιό προστασίας.
Η αντιπολίτευση από την πλευρά της πρόταξε σε μεγάλο βαθμό τις δικές της επιδιώξεις και βλέψεις, με βασικό άξονα την ηθική αποδόμηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Ανάλογες τακτικές επικρατούν και στις συνεδριάσεις της επιτροπής. Με διαλόγους φτηνής επιθεώρησης, που κάθε άλλο παρά τιμούν το κύρος του Κοινοβουλίου, «συνοδεία» μεγάλων καθυστερήσεων από την πλευρά των αρμόδιων φορέων στην ταυτοποίηση τυχόν επίορκων υπουργών και φοροφυγάδων συμπατριωτών μας, η επιτροπή κινδυνεύει να μείνει στην ιστορία ως ακόμη ένα παράδειγμα μεγαλόσχημων διακηρύξεων, με μηδενικό όμως αποτέλεσμα.
ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ - ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΜΑΧΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΟΝΤΑΡΟΥΝ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Ακόμη μαδούν τη μαργαρίτα
Του ΑΝΤΩΝΗ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αν και ο κεντρικός πρωταγωνιστής της υπόθεσης «λίστα Λαγκάρντ», Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δεν έχει ακόμη υποστεί τη βάσανο της εξέτασής του από την προκαταρκτική επιτροπή, τα μέλη της πόνταραν, για διαφορετικούς λόγους, στα πρόσωπα-κλειδιά της επίμαχης περιόδου.
** Γιώργος Παπανδρέου. Οι βουλευτές μαδούσαν επί ημέρες τη μαργαρίτα για να μαντέψουν εάν ο πρώην πρωθυπουργός θα έδινε το «παρών» στην πρό(σ)κλησή τους να περάσει την πόρτα της αίθουσας όπου συνεδριάζει η επιτροπή. Τα έκτροπα που έχουν κατά καιρούς εκδηλωθεί στις συνεδριάσεις, σε συνδυασμό με την παρουσία «σκληροπυρηνικών» βουλευτών, προσέφεραν ισχυρό άλλοθι στον Γ. Παπανδρέου ώστε να αποφύγει τη διά ζώσης αντιπαράθεση. Ετσι, αντί να «λογοδοτήσει» διά της φυσικής του παρουσίας ενώπιον της επιτροπής, επέλεξε την ασφαλή διέξοδο της αποστολής υπομνήματος, με το οποίο και αφηγήθηκε το μέτρο της δικής του εμπλοκής.
Ο κ. Παπανδρέου διαχώρισε απολύτως εαυτόν από τη διαχείριση της λίστας, παραδέχτηκε μόνο ότι ήταν ενήμερος για την άφιξή της στην Ελλάδα και την παραλαβή της από τις αρμόδιες πλευρές. Δήλωσε δε, ως να μην ήταν εκείνος που έφερε την ευθύνη λειτουργίας της κυβέρνησης, μη ικανοποιημένος από την εξέλιξη της υπόθεσης. Μετακύλισε εν πολλοίς την ευθύνη στις υπηρεσίες, υποστηρίζοντας πως θεωρούσε ότι, δεδομένης της πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης, θα εξαντλούσαν κάθε δυνατότητα αξιοποίησης της λίστας, και συνόψισε τη δική του συμμετοχή στην «πάγια εντολή τού να γίνουν οι δέουσες ενέργειες για την αξιοποίηση των στοιχείων».
«Επιδερμική» ήταν κατά τον ίδιο και η ενημέρωση που είχε από την ΕΥΠ, ενώ διέψευσε ότι η λίστα αποτέλεσε κύριο θέμα σε συσκέψεις στις οποίες μετείχε.
** Ευάγγελος Βενιζέλος. Τηλεοράσεις, blogs και εφημερίδες αναπαρήγαν επί πολλά 24ωρα τα όσα -κατώτερα των περιστάσεων- διαδραματίστηκαν κατά την παρουσία του ενώπιον της επιτροπής. Η φράση του «το διασκεδάζω», σε διάλειμμα της συνεδρίασης, κατέδειξε ότι ο κ. Βενιζέλος προσάρμοσε εξαρχής στα μέτρα του την εξέτασή του. Και αξιοποιώντας το εκρηκτικό κλίμα -στη διαμόρφωση του οποίου και ο ίδιος συνέβαλε-, απέφυγε να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις για τη δική του απραξία σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της λίστας. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χωρίς περιστροφές υπέδειξε ως ενόχους χωρίς ελαφρυντικά Παπακωνσταντίνου και Διώτη, τονίζοντας ενδεικτικά ότι, π.χ., αντήλλασσαν ηλεκτρονικά μηνύματα «πίσω από την πλάτη του και ερήμην του» εβδομάδες μετά τη μετακίνησή του στο ΥΠΟΙΚ.
Ειδικότερα, στον πρώην υπουργό Οικονομικών καταλόγισε ευθύνες τόσο για το άνοιγμα όσο και την απώλεια του αρχικού ηλεκτρονικού αρχείου, ενώ «χρέωσε» στον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ ότι εξαιτίας της δικής του πεποίθησης και στη συνέχεια καθοδήγησης περί προϊόντος «έκνομης ανταλλαγής» δεν αξιοποιήθηκε η λίστα. Σε αντιδιαστολή, δεν άσκησε κριτική στην ΕΥΠ. Αντιθέτως, εξήρε το ρόλο της, όχι μόνο στην υπόθεση (χωρίς πάντως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις), αλλά και συνολικά:
«Καλύτερα να μη συνεχίσουμε τη συζήτηση γι' αυτήν. Οπου βοηθά η ΕΥΠ την πολιτική διπλωματία μπορεί να βοηθήσει και την οικονομική», απεφάνθη.
** Ιωάννη Διώτης - Κώστας Μπίκας. Ο πρώτος ανέλαβε καθήκοντα στο ΣΔΟΕ έχοντας στο βιογραφικό του τις περγαμηνές από την εξάρθρωση της 17Ν. Ο δεύτερος, ως επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, χειριζόταν εκ του ρόλου του τα «ενδότερα» του κράτους. Και οι δύο δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν να αξιοποιήσουν τη λίστα προς όφελος της χώρας. Ο κ. Διώτης θεωρούσε -από την πληροφόρηση Παπακωνσταντίνου- ότι η λίστα είχε φτάσει στην Ελλάδα από τις μυστικές υπηρεσίες της Γαλλίας και δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί. Ο κ. Μπίκας ουδέποτε επιχείρησε να ξεκαθαρίσει την «παρεξήγηση», πιστεύοντας ότι ο κ. Διώτης γνώριζε ότι το ηλεκτρονικό αρχείο είχε έρθει από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών.
Οι βουλευτές έμειναν έκπληκτοι κατά την εξέτασή τους κατ' αντιπαράσταση. Ο κ. Διώτης ανασκεύασε εξάλλου προηγούμενες καταθέσεις του στους οικονομικούς εισαγγελείς για το χρόνο παράδοσης ενός από τα δύο USB - κλώνους, που ο ίδιος είχε δημιουργήσει, στον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ενώπιον των βουλευτών ισχυρίστηκε ότι παρέδωσε το σχετικό στικάκι στις 8 Ιουλίου του 2011 και όχι στις αρχές Αυγούστου του ίδιου χρόνου, όπως είχαν και οι δύο επιβεβαιώσει. Λεπτομέρεια κρισιμότατη για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, καθώς το βράδυ της 8ης Ιουλίου έγιναν τρία ανοίγματα στο USB...
Ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ εμφάνισε επίσης σειρά e-mails μεταξύ εκείνου και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, όταν ο τελευταίος είχε ήδη μετακινηθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος (7 Ιουλίου 2011).
Στα ηλεκτρονικά μηνύματα εμφανιζόταν ο κ. Μπίκας να ενημερώνει τον Γιώργο Παπανδρέου για την υπόθεση.
Ο κ. Διώτης, σε νέα του ανασκευή, απέδωσε σε κακή διατύπωση τη δική του φράση ότι «ο Κώστας Μπίκας μίλησε με τον πρωθυπουργό».
Αλλά και ο πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ διευκρίνισε ότι η συνομιλία του με τον Γιώργο Παπανδρέου περιορίστηκε στην πληροφόρηση για την πορεία της υπόθεσης. Βέβαια, αργότερα αποκάλυψε ότι για το ίδιο θέμα ρωτούσε κατά διαστήματα και τους Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Ρεγγίνα Βάρτζελη, Φίλιππο Σαχινίδη και Ευάγγελο Βενιζέλο.
** Γιάννης Καπελέρης. Ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ κατέθεσε δύο φορές στην επιτροπή. Υπήρξε καταιγιστικός κατά του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, χαρακτηρίζοντας ως μη ορθό και ενδεδειγμένο τον τρόπο που χειρίστηκε τη λίστα. «Επρεπε να είχε δώσει σαφή εντολή ελέγχου και έπρεπε να είχε παραδώσει όλα τα στοιχεία για να διεξαχθεί ο έλεγχος, αλλά δεν το έπραξε», φέρεται να δήλωσε.
Η δική του εμπλοκή στο φάκελο Λαγκάρντ ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με τη μαρτυρία του, με την παραλαβή από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου καταλόγου 10 καταθετών στην HSBC με εντολή να διεξαγάγει έρευνα.
** Μανώλης Σφακιανάκης. Αν και προσεκτικότατος στις διατυπώσεις του, ο επικεφαλής της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος δεν μάσησε τα λόγια του όταν ρωτήθηκε εάν η αντιγραφή του CD σε USB από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου για «λόγους ασφαλείας» και εν συνεχεία σε νέο USB από τον Ιωάννη Διώτη δείχνει οργανωμένη διάθεση αλλοίωσης.
«Ασφαλώς και θα μπορούσαμε να εξάγουμε αυτό το συμπέρασμα», φέρεται να δήλωσε απαντώντας σχετικώς.
Συγγενείς Γ. Παπακωνσταντίνου. Εχουν αποστείλει υπόμνημα, αλλά μετά την έκθεση του ΣΔΟΕ για το φορολογικό τους έλεγχο η επιτροπή θα επιχειρήσει νέα κλήτευση. Στις γραπτές τους εξηγήσεις υποστήριξαν ότι το νομίμως φορολογηθέν εισόδημά τους υπερκαλύπτει το ποσόν της κρίσιμης αποτίμησης του επίμαχου λογαριασμού. Προσέφεραν δε αμέριστη στήριξη στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, υιοθετώντας πλήρως τις διαβεβαιώσεις του ότι δεν νόθευσε τη λίστα.
Στη σέντρα ο Παπακωνσταντίνου
Ποδοσφαιρικές πρακτικές τεχνητών καθυστερήσεων σκέφτονται να εφαρμόσουν στην προκαταρκτική επιτροπή, ώστε να «δέσουν» το κατηγορητήριο εις βάρος του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Η απόφαση για αναστολή των εργασιών της επιτροπής δείχνει μονόδρομος, καθώς έπειτα από 40 συνεδριάσεις και 38 μάρτυρες, οι βουλευτές ανησυχούν ότι το Δικαστικό Συμβούλιο θα παραδώσει τον πρώην υπουργό στη Δικαιοσύνη καταλογίζοντάς του, στην καλύτερη περίπτωση, πράξεις πλημμεληματικού χαρακτήρα, που αντιστοιχούν στη νόθευση εγγράφου.
Τα μέλη της επιτροπής έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στο ΣΔΟΕ και στην αναμενόμενη έκθεσή του για το φορολογικό έλεγχο των συγγενών του κ. Παπακωνσταντίνου.
Η εν λόγω έκθεση κρίνεται σημαντική, αφού κατά κοινή ομολογία θα προσδιορίσει το ύψος της ζημίας εις βάρος του Δημοσίου και θα μετατρέψει το αδίκημα κατά του πρώην υπουργού σε κακούργημα.
Τα στοιχεία ωστόσο θα αργήσουν και παρά τις πιέσεις προς το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος για επίσπευση της διαδικασίας, δεν φαίνεται να γίνονται γνωστά πριν από τις 10 Ιουνίου.
Ακόμα όμως και τότε, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η έκθεση να μην εντοπίσει φορολογικές παραβάσεις εις βάρος των εξαδέλφων του πρώην υπουργού. Κάτι που έχει με σαφήνεια υπονοήσει στην κατάθεσή του στην αντεισαγγελέα Εφετών, ο επικεφαλής της αρχής για το «ξέπλυμα του βρόμικου χρήματος», Παναγιώτης Νικολούδης. Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου είχε θεωρήσει εξαιρετικά απίθανο το ενδεχόμενο τα πρόσωπα αυτά να έχουν τελέσει το αδίκημα της φοροδιαφυγής, διότι τα εισοδήματά τους υπερκαλύπτουν τις καταθέσεις τους στην ελβετική τράπεζα.
Βουλευτές της επιτροπής εξομολογούνται εξάλλου ότι διαβλέπουν κίνδυνο συνολικής κατάρριψης του κατηγορητηρίου από το Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο μπορεί να εγείρει ζήτημα παραγραφής με βάση τις σχετικές διατάξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Την ίδια στιγμή, η σκέψη να καταφύγει η επιτροπή στη συνδρομή της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών προκειμένου να διαπιστωθεί εάν κάποιοι από τους 2.062 καταθέτες είχαν προνομιακή ενημέρωση από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου σε ό,τι αφορά τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων τους, μάλλον δεν θα υλοποιηθεί διότι ο χρόνος που θα χρειαστεί για την εξαγωγή συμπερασμάτων θα είναι μεγάλος.
Το στικάκι από το Παρίσι κάνει... βόλτες στην Αθήνα
Τέλος Σεπτεμβρίου του 2010 ο κ. Παπακωνσταντίνου πήρε από την πρεσβεία μας στο Παρίσι το CD με τους 2.062 καταθέτες στην ελβετική τράπεζα HSBC. Μετέγραψε τα στοιχεία «για λόγους ασφαλείας» σε στικάκι, ενώ το αρχικό ηλεκτρονικό αρχείο το άφησε κάπου στο γραφείο του και από τότε αγνοείται η τύχη του.
Το USB το παρέλαβε λίγες ημέρες πριν από τον ανασχηματισμό του Ιουνίου του 2011 -κατά δήλωση του πρώην υπουργού- ο τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης. Και εκείνος με τη σειρά του -ως μη ώφειλε- το μετέγραψε σε νέο USB (το αρχικό το κατέστρεψε) και το παρέδωσε στον Ευάγγελο Βενιζέλο, που το άφησε στο γραφείο του επί μήνες χωρίς να προβεί σε καμία έρευνα. Οταν η υπόθεση «έσκασε», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το έστειλε στο μέγαρο Μαξίμου. Τον Δεκέμβριο του 2012 το νέο CD από τις γαλλικές αρχές «πρόδωσε» ότι έλειπαν από το στικάκι-κλώνο τα ονόματα των συγγενών του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής του USB στα χέρια των υπουργών και στα γραφεία των ελεγκτικών μηχανισμών υπήρξαν πολλά ανοίγματα σε αρχεία που αντιστοιχούσαν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα. Ο τρικομματικός σχηματισμός «αναγνώρισε» ενδεχόμενο τέλεσης ποινικών ευθυνών στο πρόσωπο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Απέρριψε την πρόταση της αντιπολίτευσης που τοποθετούσε στο ίδιο «κάδρο κυρίως τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά και τον Γιώργο Παπανδρέου, και σύστησε προκαταρκτική επιτροπή μόνο για τον πρώτο. Οι εργασίες της ξεκίνησαν στις 29 Ιανουαρίου.
Ο ΔΙΩΤΗΣ, ΤΟ ΣΤΙΚΑΚΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ
Λίγο πριν από τις διώξεις
Της ΑΝΤΩΝΙΑΣ ΞΥΝΟΥ
Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη από το ΣΔΟΕ η έρευνα στους λογαριασμούς των τριών συγγενών του Γιώργου Παπακωνσταντίνου που φέρουν την ιδιότητα του υπόπτου
Ονόματα βαρύνουσας σημασίας, ανατροπές, έφοδοι σε υπουργικά γραφεία, σκληροί δίσκοι, στικάκια USB και μία λίστα με χιλιάδες ονόματα, που ακόμα ελέγχονται για φοροδιαφυγή από το ΣΔΟΕ, συμπληρώνουν τους τελευταίους έξι μήνες το ποινικό «παζλ» της λίστας Λαγκάρντ, που θα ολοκληρωθεί όταν η Δικαιοσύνη παραγγείλει την άσκηση -ή μη- ποινικών διώξεων για τα μη πολιτικά πρόσωπα.
Οι συγγενείς του πρώην υπουργού, Συμεών Συκιαρίδης, Ελένη Παπακωνσταντίνου και Ανδρέας Ροσσώνης, πέρασαν στις αρχές του έτους το κατώφλι των εισαγγελέων Πεπόνη-ΜουζακίτηΗ αποκαλούμενη λίστα Λαγκάρντ έφτασε στην Ελλάδα το 2010. Διά χειρός Κριστίν Λαγκάρντ, τότε υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, η λίστα με τα ονόματα των περίπου 2.000 Ελλήνων -φυσικών και νομικών προσώπων-, με καταθέσεις στην ελβετική τράπεζα HSBC, παρελήφθη από τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου. Σκοπός της κίνησης αυτής ήταν η εξεύρεση πιθανών φοροφυγάδων, όμως, αντ' αυτού, αφού έμεινε 20 μήνες στα... συρτάρια, κατέληξε μέσα από διαδρομές και υπολογιστές να αποτελέσει ένα σκάνδαλο κυρίως πολιτικού περιεχομένου, με εμπλεκόμενους υπουργούς, συγγενικά τους πρόσωπα και κρατικούς αξιωματούχους.
Παρέλαση ονομάτων
Στα τέλη του περασμένου Σεπτέμβρη, οι οικονομικοί εισαγγελείς, Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης, ξεκίνησαν τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την περιβόητη λίστα. Από το εισαγγελικό γραφείο, μέχρι σήμερα, έχουν «παρελάσει» όλα τα πρωταγωνιστικά μη πολιτικά πρόσωπα: οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιω. Καπελέρης και Ιω. Διώτης, η πρώην συνεργάτιδα του Διώτη και δικηγόρος, Γαλάτεια Μανέ, καθώς και οι τρεις συγγενείς τού πρώην υπουργού, Ελένη Παπακωνσταντίνου-Συκιαρίδη, Συμεών Συκιαρίδης και Ανδρέας Ροσσώνης.
Ολοι έδωσαν προφορικές και γραπτές εξηγήσεις, με την ιδιότητα του υπόπτου, κατά περίσταση, για τις υπό διερεύνηση πράξεις κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα: παράβαση καθήκοντος, νόθευση εγγράφου, ηθική αυτουργία στα αδικήματα αυτά, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και φοροδιαφυγή.
Η εισαγγελική έρευνα με το πέρασμα των εβδομάδων άρχισε να θυμίζει όλο και περισσότερο... σενάριο αστυνομικής ταινίας, καθώς η παραμικρή λεπτομέρεια που γινόταν γνωστή άλλαζε τα δεδομένα. Ανάμεσα σε άλλα, κατά την ποινική έρευνα:
1 Προκλήθηκαν συνεχείς ανατροπές, κυρίως από τον Ιω. Διώτη, ο οποίος σχεδόν σε κάθε επαφή με τους οικονομικούς εισαγγελείς άλλαζε τα δεδομένα της έρευνας, αναφέροντας -πάντα με φειδώ- νέα στοιχεία ή αλλάζοντας πλήρως προγενέστερες καταθέσεις του.
Χαρακτηριστική ήταν η αποκάλυψη Διώτη ότι το στικ USB, που αρχικά θεωρήθηκε ως το μοναδικό αντίγραφο του πρωτότυπου CD της λίστας, κατέληξε να είναι... αντεγραμμένο. Τον Ιανουάριο, ο Ιω. Διώτης, ανατρέποντας τα όσα είχε υποστηρίξει, αποκάλυψε πως προχώρησε -με τη βοήθεια της συνεργάτιδάς του, Γαλάτειας Μανέ- στην αντιγραφή του USB που του είχε δώσει ο Γ. Παπακωνσταντίνου (σ.σ. φέρεται να κράτησε το πρωτότυπο CD), καταστρέφοντας στο τέλος ένα από τα δύο στικ, που είχε στην κατοχή του, χωρίς να διευκρινίζει ποιο.
Οταν κλήθηκε, η Γαλάτεια Μανέ ισχυρίστηκε: «Ο κ. Διώτης με κάλεσε να με ρωτήσει αν μπορώ να αντιγράψω ένα memory stick. Του απάντησα καταφατικά. Με παρακάλεσε να πάω η ίδια να αγοράσω ένα, προκειμένου να γίνει σε αυτό η αντιγραφή, πράγμα που έπραξα αμέσως. Στη συνέχεια μετέγραψα στο γραφείο του το στικάκι και απεχώρησα. Δεν ενθυμούμαι σχετικώς κάτι άλλο και δεν έδωσα την παραμικρή σημασία στο γεγονός, δεδομένου ότι ο κ. Διώτης κατά καιρούς με παρακαλούσε να τον βοηθήσω σε ζητήματα που αφορούσαν τη χρήση υπολογιστή».
2 Τα αρχεία του στικ USB, το οποίο μετέγραψε ο Ιω. Διώτης και βρίσκεται τελικά στη δικογραφία, εξετάστηκαν μέχρι το σημείο να ελέγχεται κυριολεκτικά το κάθε δευτερόλεπτο της «ημερομηνίας δημιουργίας» της συσκευής, που -όπως όλα δείχνουν- είναι η 8η Ιουλίου 2011. Ζητούμενο ήταν να εντοπιστεί αν και πότε το αρχείο αλλοιώθηκε και κατ' επέκταση πού θα μπορούσε να είναι ο φυσικός αυτουργός της αλλοίωσης αυτής.
Η αποκωδικοποίηση του «γρίφου» αναμενόταν να γίνει από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, η οποία δεν κατέληξε σε ασφαλή συμπεράσματα, αν και κατέδειξε ότι το αντίγραφο είχε ανοιχτεί πολλές φορές και από διαφορετικούς χρήστες, χωρίς όμως να εντοπιστούν ίχνη αλλοίωσής του.
3 Οργανώθηκε επιχείρηση κατάσχεσης ηλεκτρονικών υπολογιστών από ειδικό κλιμάκιο, το οποίο βρέθηκε στο γραφείο του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου. Οι δικαστικές αρχές υπολόγιζαν ότι θα εντόπιζαν σε αυτούς ψηφιακά ίχνη, τα οποία μπορεί να οδηγούσαν στον αυτουργό της αλλοίωσης της λίστας.
Η εντολή κατάσχεσης στο υπουργείο Οικονομικών είχε έρθει 27 ημέρες μετά την κατάθεση του Γιώργου Αγγελόπουλου, μετακλητού υπαλλήλου στο γραφείο του τότε υπουργού Παπακωνσταντίνου, εξειδικευμένου σε θέματα πληροφορικής. Οπως είχε υποστηρίξει, το 2010, κατ' εντολήν τού τότε υπουργού, αντέγραψε το CD με τη λίστα Λαγκάρντ στον υπολογιστή του γραφείου του, προκειμένου να βρει τα 20 μεγαλύτερα ποσά, τα οποία δόθηκαν στη συνέχεια προς διερεύνηση στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Καπελέρη.
4 Παραγγέλθηκε και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα του ΣΔΟΕ για τους λογαριασμούς των τριών συγγενών του Γ. Παπακωνσταντίνου, που φέρουν την ιδιότητα του υπόπτου. Ετσι, μέχρι σήμερα δεν έχουν επιβεβαιωθεί ούτε όμως και διαψευσθεί οι υπερασπιστικοί ισχυρισμοί τους, σύμφωνα με τους οποίους αρνούνται οποιαδήποτε σχέση με την υπόθεση, δηλώντας μάλιστα άγνοια για τη λίστα Λαγκάρντ. Οπως έχει γίνει γνωστό, το πόρισμα του ΣΔΟΕ αναμένεται να παραδοθεί περίπου στα μέσα Ιουνίου.
enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου