Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Δίλημμα “μετρό ή αρχαία” δεν υπάρχει!


Όταν πάρθηκε η απόφαση να κατασκευαστεί μετρό στην Θεσσαλονίκη, στην πρώτη μετά τη μεγάλη, δηλαδή τη δεύτερη πόλη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, οι πάντες γνώριζαν ότι θα πέσουν πάνω σε αρχαιότητες και μάλιστα Βυζαντινής εποχής και θα έπρεπε να το έχουν εξ’ αρχής προβλέψει και όχι εκ των υστέρων να προστρέχουν στο ΚΑΣ.
Η αλήθεια είναι προφανής, οι κυβερνήσεις και οι περί αυτών εντεταλμένοι δεν θέλουν. Βεβαίως τεράστια ευθύνη φέρει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ακόμα και όταν η ψήφος τους είναι αρνητική η ευθύνη τους είναι τέτοια που θα έπρεπε αν δεν εισακούονται να παραιτηθούν! ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΝ για να μάθει ο κόσμος όλος και οι πολίτες ποιοι είναι εκείνοι που καταργούν την ταυτότητα και τον πολιτισμό μας! Ποιοι είναι εκείνοι που διασύρουν τη χώρα, που όχι μόνο μας υποχρεώνουν να ζούμε μέσα σε σύγχρονη μιζέρια αποκόβοντάς μας από τον πολιτισμό μας αλλά επιπλέον μας αποδίδουν ηθική ευθύνη για την κατάσταση που έχουν φέρει τη χώρα και τη ζωή μας!

Στην Ravenna ανακαλύφθηκε πριν μερικά μόνο χρόνια ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ιταλίας, το Domus dei tappeti di pietra, ένα ιδιωτικό κτίριο με μωσαϊκά δάπεδα βυζαντινής εποχής (5-6ουαι.). Εντοπίστηκε 3 μέτρα κάτω από το δάπεδο της Αγίας Ευφημίας, εκκλησίας του 17ου αι. και παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν το παρέδωσαν στους επισκέπτες το 2002. Θεωρείται μοναδικό εύρημα, μέχρι στιγμής και είναι ένας σημαντικός πόλος έλξης επισκεπτών (τουριστών)!

Στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκε το πιο σημαντικό εμπορικό σταυροδρόμι της πιο σημαντικής Ευρωπαϊκής πόλης (4ου-6ου μ.Χ. αι.) και το θυσιάζουμε όχι γιατί δεν υπάρχει τεχνογνωσία αλλά για οικονομικά συμφέροντα της Εταιρείας Αττικό Μετρό και όποια άλλα υποψιάζομαι ή δεν γνωρίζω! Δίλημμα «μετρό ή αρχαία» δεν υπάρχει! Αν η Εταιρεία Αττικό Μετρό δεν έχει τεχνική λύση όπως δηλώνει ν’ αποχωρήσει. Όσο για το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) ο λόγος ύπαρξης του, όπως και του σύμβουλου της Αττικό Μετρό Μ. Τιβέριου, καθηγητή Αρχαιολογίας και ακαδημαϊκού, είναι η διάσωση και ανάδειξη των αρχαίων και μόνο! Στην προκειμένη περίπτωση στη θέση τους, διότι πρόκειται για τον ιστό της πόλης, την καρδιά της, εκτός αν θέλουν να τον εξαφανίσουν… μαζί με ολόκληρη τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, την εποχή της και την ταυτότητα μας.

Για το έργο που «προσφέρουν» δικαιολογίες δεν υπάρχουν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Free Blog Counter