Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Νέες τριβές μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ για το θάνατο τρίχρονου υιοθετημένου παιδιού από τη Ρωσία


Οι υιοθεσίες παιδιών από τη Ρωσία σε αμερικανούς πολίτες, έχουν απαγορευθεί προσφάτως με νόμο από τη ρωσική κυβέρνηση
Με θυμό και καχυποψία αντέδρασαν ρώσοι αξιωματούχοι μετά τη δήλωση των αρχών των ΗΠΑ, ότι το θάνατος ενός τρίχρονου υιοθετημένου Ρωσόπουλου οφείλεται σε ατύχημα.

Αμφιβολίες για την εγκυρότητα της έρευνας εξέφρασε η επικεφαλής της επιτροπής ασφάλειας της Ρωσικής Βουλής Ιρίνα Γιαρόβα, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους ότι "οι προφανείς αντιφάσεις και το μυστήριο γύρω από το σκάνδαλο, συνιστούν σοβαρό λόγο για να μην πιστέψουμε αυτή την ανακοίνωση," ενώ συμπλήρωσε ότι οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ επιχείρησαν να κρατήσουν μυστικό το θάνατο του αγοριού από Ρωσία.
Το υπουργείο Εξωτερικών επίσης κατηγόρησε τις αμερικανικές αρχές, δια του εκπροσώπου του, Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα δικαιώματα, Κονσταντίν Ντολγκόφ, ότι το γεγονός γνωστοποιήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης και όχι από τις αρμόδιες αρχές, ζητώντας παράλληλα να κατατεθούν επισήμως όλα τα στοιχεία του θανάτου του μικρού αγοριού. 
Ο Μαξ Σάτο, γνωστός επίσης με το όνομα Μαξίμ Κουζμίν πέθανε στις στις 21 Ιανουαρίου στο Έκτορ Κάουντι του Τέξας, προκαλώντας οργή στη Ρωσία, όπου ο θάνατός του χρησιμοποιήθηκε για δικαιολογήσει την απαγόρευση που εισήχθη πρόσφατα για τους υπηκόους των ΗΠΑ να υιοθετούν παιδιά από τη Ρωσία. 
Ο Εισαγγελέας του Εκτορ Κάουντι, Μπόμπι Μπλαντ ανακοίνωσε ότι η ιατροδικαστική έρευνα αποφαίνεται ότι ο θάνατος του παιδιού προκλήθηκε από ατύχημα. 
Ο Ρώσος Διαμεσολαβητής για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Πάβελ Αστάκοφ, ωστόσο, έγραψε στο Twitter, ότι "οι μώλωπες του παιδιού εξαφανίστηκαν, το φάρμακο εξαφανίστηκε, οι θετοί γονείς του αθωώθηκαν και οι αρχές έχουν οπισθοχωρήσει…το τρίχρονο αγόρι έπεσε θύμα της υψηλής πολιτικής".
Ο Αστάκοφ πρόσφατα είχε κατηγορήσει στην θετή μητέρα του παιδιού ότι δολοφόνησε το παιδί χορηγώντας του «ψυχοτρόπες ουσίες».
Η Ρωσία Τώρα 
Οι ιατροδικαστές του Τέξας όμως δήλωσαν ότι δεν βρέθηκαν ίχνη φαρμάκου στο σώμα του παιδιού προσθέτοντας ότι οι μώλωπες προήλθαν από αυτοτραυματισμούς
Η Ρωσία εδώ και καιρό έχει εκφράσει ανησυχία για τη μεταχείριση των υιοθετημένων ρωσόπουλων στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς περίπου 20 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους, είτε από αμέλεια είτε από ενδοοικογενειακή βία από το 1991. Οικογένειες από τις ΗΠΑ έχουν υιοθετήσει περίπου 60.000 παιδιά σε αυτό το διάστημα, ενώ σήμερα στη Μόσχα περίπου 12.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης, για να ζητήσουν από το Κρεμλίνο να απαγορεύσει όλες τις υιοθεσίες από ξένους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Free Blog Counter