Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Νίκος Αναστασιάδης: Απείλησαν την Κύπρο με άτακτη χρεοκοπία την ερχόμενη Τρίτη



τοαυτονοητο: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: "η λύση που επιλέχθηκε, αν και επώδυνη, "οδηγεί στην ιστορική και οριστική διάσωση της οικονομίας μας". Άλλος ένας "σωτήρας". Σαν τους Ελλαδίτες αντίστοιχους που από τον Απρίλιο του 2010 μας σώζουν, λεηλατώντας εμάς και τα δισέγγονά μας......
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: "κυβέρνηση του "βρέθηκε αντιμέτωπη με προειλημμένες αποφάσεις και τετελεσμένα".Δηλαδή ρε γιουσουφάκι, όταν έβαζες υποψηφιότητα δεν ήξερες τι θα βρεις εις τα Ευρώπας; Γιατί δεν άφηνες να εκλεγεί κάνας άντρας....Δόξα τω Θεώ το Νησί έχει πολλούς τέτοιους και πολιτικούς και το έχει αποδείξει. Αλλά όλα γίνονται βάσει συστήματος όπως και με τον ΓΑΠ......


Δραματικό μήνυμα του Νίκου Αναστασιάδη στον κυπριακό λαό. "Βρεθήκαμε προ τετελεσμένων στο Eurogroup" λέει χαρακτηριστικά. Θα απευθύνει διάγγελμα την Κυριακή

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θα απευθύνει
την Κυριακή διάγγελμα σχετικά με το πακέτο διάσωσης που συμφωνήθηκε νωρίτερα σήμερα στο Eurogroup, αναφέρεται σε Δελτίο Τύπου της προεδρίας.


Η απόφαση για επιβολή φόρου στις καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών προκάλεσε πανικό στους πολίτες της Κύπρου και ήδη επικρίνεται έντονα από οικονομικούς αναλυτές.

Το απόγευμα του Σαββάτου δημοσιεύθηκε γραπτή δήλωση του Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος προσπαθεί να εξηγήσει πώς δέχθηκε η Κύπρος αυτή την πρωτοφανή απόφαση.

Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι με την έκτακτη σύγκληση του Eurogrοup η κυβέρνηση του "βρέθηκε αντιμέτωπη με προειλημμένες αποφάσεις και τετελεσμένα".

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά έθεσαν την Κύπρο ενώπιον του διλήμματος: "Είτε της επιλογής του καταστροφικού σεναρίου της άτακτης χρεοκοπίας, την προσεχή Τρίτη, είτε του σεναρίου μιας επώδυνης, αλλά ελεγχόμενης διαχείρισης της κρίσης, που θα θέτει οριστικό τέρμα στην αβεβαιότητα και θα αποτελέσει την αφετηρία επανεκκίνησης της οικονομίας".

Στην πρώτη επίσημη αντίδραση του ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος επιστρέφει το βράδυ του Σαββάτου στην Κύπρο και θα προεδρεύσει σύσκεψης με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, σημειώνει ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν προέκυψε τις τελευταίες 15 μέρες και προσθέτει ότι η κρισιμότητα των στιγμών δεν επιτρέπει σε κανέναν να μπει στη λογική επίρριψης ευθυνών.

Επεξηγεί ταυτόχρονα ότι τυχόν επιλογή του καταστροφικού σεναρίου θα είχε ως συνέπεια, αμέσως μετά την αργία του τριημέρου, τον τερματισμό των εργασιών μιας εκ των δύο κυπριακών τραπεζών που διέρχονται κρίση, λόγω τερματισμού της παροχής ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η δεύτερη τράπεζα, αναφέρει, θα διέκοπτε τις εργασίες της, ενώ ούτε αυτή θα μπορούσε να αποφύγει την κατάρρευση. Ένα τέτοιο φαινόμενο θα οδηγούσε, από τη μια στιγμή στην άλλη, 8.000 οικογένειες στην ανεργία.

Επίσης, στην δήλωση του ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει:

- Το κράτος θα ήταν υποχρεωμένο να αποζημιώσει τους καταθέτες, ανταποκρινόμενο στην υποχρέωση του έναντι των εγγυημένων καταθέσεων. Το κεφάλαιο που θα απαιτηθεί σε μια τέτοια περίπτωση θα ανέλθει στα 30 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που θα αδυνατούσε να καταβάλει.

- Ανάλογο ποσό, που αντιστοιχεί στις καταθέσεις χιλιάδων καταθετών για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, θα οδηγείτο σε έναν φαύλο κύκλο εκκαθάρισης περιουσιακών στοιχείων, με τους εν λόγω καταθέτες να υφίστανται ζημιές πέραν του 60%.

- Χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και άλλες επιχειρήσεις θα οδηγούνταν στη χρεοκοπία λόγω της αδυναμίας να ανταποκριθούν στις εμπορικές τους συναλλαγές.

-Ως συνέπεια των πιο πάνω, ο τομέας των υπηρεσιών θα οδηγείτο σε πλήρη κατάρρευση με ενδεχόμενη έξοδο από το ευρώ. Αυτό, πέραν της εθνικής αποδυνάμωσης της Κύπρου, θα οδηγούσε σε υποτίμηση του νομίσματος τουλάχιστον κατά 40%.

Στην δήλωση του ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει ότι δεν ωραιοποιεί την κατάσταση, υποστηρίζει όμως ότι η λύση που επιλέχθηκε, αν και επώδυνη, "οδηγεί στην ιστορική και οριστική διάσωση της οικονομίας μας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Free Blog Counter