Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΙΑΤΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ;


Όχι αλλη ροκα με παρμεζάνα. Έλεος
      Γιατί σε μια τουριστική περιοχή όπως η Πιερία, τα εστιατόρια δεν σερβίρουν ποντιακά , μακεδονίτικα, θρακιώτικα πιάτα;
Γιατί δεν έχουν αποκλειστικά τοπικά προιόντα; Γιατί δεν σερβίρουν την κουζίνα που τρώμε οι ντόπιοι στα σπίτια μας από τις μανάδες και τις γιαγιάδες μας; Γιατί ο Έλληνας ή ξένος επισκέπτης ( αλλά και εμείς) να έρθει στην Πιερια για να φάει....παρμεζάνα με μπαλσάμικο ξύδι και κοτόπουλο γκόρντον μπλου;!!!!!!!! Μάλλον όλα αυτά θα τα βρίσκει
καλύτερα εκεί από όπου έρχεται.....
Δεν θα ήταν καλύτερα αν κάθε τοπικό εστιατόριο είχε ένα μέρος του μενού του με συνταγές της Πιερίας (3-4 για αρχή) και όσο το δυνατόν περισσότερα Πιερικά προιόντα και πρώτες ύλες; Ας ξεκινήσει η προσπάθεια από τα πιο σημαντικά εστιατόρια και τα ξενοδοχεία εκεί που οι πολιτικοί μας πηγαίνουν τους "υψηλούς" επισκέπτες τους (άσε που τα περισσότερα τους ανήκουν κιόλας.....). Δεν θέλει κόπο θέλει τρόπο και όλοι θα βγούμε κερδισμένοι από μια τέτοια εξέλιξη. 
Δείτε ένα πρόσφατο δημοσίευμα του Γαστρονόμου της Καθημερινής με συνταγές από νοικοκυρές από την Νέα Τραπεζούντα Πιερίας, που θα ήταν κόσμημα για κάθε εστιατόριο. 
Και δείτε ΕΔΩ, ΕΔΩ και ΕΔΩ το πως ένα χωριό στην Φλώρινα το Ξινό Νερό, (μακριά από θάλασσα, Όλυμπο, Θεσσαλονίκη, Λάρισσα κλπ) έχει γίνει υψηλός γαστρονομικός προορισμός από ένα εστιατόριο και μόνο, τον Κοντοσώρο, το όποίο σερβίρει περιποιημένες μακεδονίτικες συνταγές του χωριού....Τόσο απλά.




Ο πρώτος Γαστρονόμος της χρονιάς είναι αφιερωμένος στη μεγαλειώδη μαγειρική του ποντιακού ελληνισμού. Με την Καθημερινή της Κυριακής 20/01.




Διαβάσαμε, καταγράψαμε, δοκιμάσαμε και σας παρουσιάζουμε τις πιο αντιπροσωπευτικές ποντιακές συνταγές σε ένα πολυσέλιδο αφιέρωμα: από πισία, ωτία, μουχλαμά καιουν κεφτέμέχρι τα περίφημα μαντί, τα γιαννούτσια και το τελετουργικό κεσκέκι-αποκάλυψη σε δύο παραλλαγές, με κότα και με μοσχάρι.






Ταξιδεύουμε μέχρι τη Νέα Τραπεζούντα, έξω από την Κατερίνη, και συναντάμε μια παρέα γυναικών που ξαναζωντανεύει για μάς την αυθεντική ποντιακή κουζίνα.






Πίσω στην Αθήνα η Ελένη Γερασιμίδου μαγειρεύει 
την περίφημη σούπα «τανωμένο» σορβά.




Ακόμη, ένα χειμωνιάτικο γιορτινό τραπέζι...της τελευταίας στιγμής




Σαλάτες με λάχανο και μπρόκολο




Καθημερινές νοστιμιές, εύκολες και γρήγορες




Πρωινό με αξιώτικη γραβιέρα




Σοκολατένια γλυκά με καφέ από τον Στέλιο Παρλιάρο.






Αυτά και πολλά ακόμη θέματα στον Γαστρονόμο που κυκλοφορεί με την Καθημερινή της Κυριακής 20/01.
http://www.gastronomos.gr/eidiseis/3291/To-megaleio-tis-pontiakis-kouzinas?query=%CE%A4%CE%A1%CE%91%CE%A0%CE%95%CE%96%CE%9F%CE%A5%CE%9D%CE%A4%CE%91

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Free Blog Counter