Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Ο Στουρνάρας δεν έθεσε ποτέ το θέμα της αναθεώρησης στο Eurogroup. Αφήστε τα ΜΜΕ της διαπλοκής να γράφουν ότι θέλουν


Γράφει ο Economikos
Έτρεξαν τα παπαγαλάκι της διαπλοκής να πουν ότι τέθηκε θέμα αλλαγής του προγράμματος λόγω του λάθους πολλαπλασιαστή από το ΔΝΤ.
Στο προχθεσινό Eurogroup ο Στουρνάρας δεν έθεσε επίσημα το θέμα του λάθους πολλαπλασιαστή, αντιθέτως όπως λένε πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, αρκέστηκε σε μια ολιγόλεπτη «ακαδημαϊκού» τύπου συζήτηση, προφανώς για να πει ότι κάτι έκανε. Το «ακαδημαϊκού τύπου» δεν το λέμε εμείς, αλλά ο νέος επικεφαλής του Eurogroup.
Στην Ελλάδα έσπευσαν κάποιοι να το κάνουν πρώτο θέμα, αλλά στη μισή έκτασή του!
Το γιατί όλοι το καταλαβαίνουν. Ο Στουρνάρας τυγχάνει προστασίας από το Μαξίμου και θέλει να φτιάξει ένα θετικό προφίλ γύρω από το όνομά του. Ωστόσο, το αίτημα αναδιαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης στηριγμένο στο λάθος του ΔΝΤ, και μάλιστα σε επίσημο επίπεδο δεν υπήρξε ποτέ. Το «εμμέσως» που έγραφαν ή έλεγαν είναι μόνο επικοινωνιακού τύπου τοποθετήσεις για να μπορέσουν να στρώσουν το έδαφος υπέρ του κ. Στουρνάρα.
Με δηλώσεις του ο επίτροπος Ολι Ρεν (έγιναν με δική του πρωτοβουλία), κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Ecofin, σχολιάζοντας τα περί λάθους του ΔΝΤ, υποστήριξε πως «αυτά είναι απλοϊκά και πως το πρόγραμμα είναι απολύτως σωστό», διαψεύδοντας τις κυβερνητικές προσδοκίες για χαλάρωση του προγράμματος της οικονομίας.
Η Ευρώπη δεν πρόκειται να ανοίξει το θέμα της χαλάρωσης του προγράμματος, αφού δεν θέλει να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και για άλλες οικονομίες, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.
Θέμα με τον πολλαπλασιαστή υπάρχει και δεν το αμφισβητεί κανείς, άλλωστε το παραδέχθηκαν και οι ίδιοι από το ΔΝΤ. Θα τολμήσει ποτέ η Ελλάδα να ζητήσει αλλαγή των όρων ή θα επιμείνει πιστή στο πρόγραμμα λιτότητας που έχει διαλύσει την πραγματική οικονομία και κάνει την ανάπτυξη μακρινό όνειρο;
Για όσους δεν το πήραν χαμπάρι, στην πρώτη του συνέντευξη ο νέος επικεφαλής του Eurogroup, Ολλανδός Γερούν Ντέισελμπλουμ, ερωτηθείς για το αν η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2014, ήταν κάτι παραπάνω από λακωνικός: ναι μεν είναι αισιόδοξος, όμως είναι και επιφυλακτικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Free Blog Counter