Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Συζήτηση «επιστημονικής φαντασίας» με τον Ενκί Μπιλάλ

Μέσα από το κλειστοφοβικό τους σύμπαν και τις αρρωστημένες όψεις της πραγματικότητας, εκκεντρικές φιγούρες από το μέλλον έρχονται από τους ζοφερούς και παρακμιακούς τους κόσμους, συνοδεύοντας τον μεγάλο δημιουργό τους.
Μέσα από το κλειστοφοβικό τους σύμπαν και τις αρρωστημένες όψεις της πραγματικότητας, εκκεντρικές φιγούρες από το μέλλον έρχονται από τους ζοφερούς και παρακμιακούς τους κόσμους, συνοδεύοντας τον μεγάλο δημιουργό τους.

Ένας από τους σημαντικότερους ευρωπαίους εκπροσώπους του κόμικ επιστημονικής φαντασίας, ο Ενκί Μπιλάλ, επισκέπτεται τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, όπου θα πραγματοποιήσει συζήτηση με την ελεύθερη συμμετοχή του κοινού, σήμερα, Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου, στις 7 το απόγευμα.

Με συνομιλητή τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Γιώργο Αρχιμανδρίτη, ο διεθνούς φήμης κομίστας θα μιλήσει για τα κόμικς, το σινεμά, την πολιτική και οικολογική διάσταση του έργου του, τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκε, αλλά και για τα Βαλκάνια, τους απόηχους των συνεχών πολέμων, την «ιστορία που τον πήρε από τα μούτρα» από παιδί, όπως είχε πει κάποτε, αφού γεννήθηκε το 1951 στο Βελιγράδι της πρώην Γιουγκοσλαβίας, από πατέρα Γιουγκοσλάβο και μητέρα Τσέχα και εγκαταστάθηκε με τους γονείς του στο Παρίσι, πριν ακόμα κλείσει τα δέκα του χρόνια, έχοντας βιώσει πολέμους και καταστροφές.

Σκοτεινή λογοτεχνία πολιτικής φαντασίας

Επηρεασμένος από τον Κάφκα, τον Λόβκραφτ, τα γαλλικά κείμενα που διάβασε στην εφηβεία του αλλά και την ίδια τη γαλλική γλώσσα, όπως ο ίδιος έχει πει, δημιούργησε με τη μορφή του κόμικ μία πολιτική λογοτεχνία του φανταστικού, ταξιδεύοντας μας σε μελλοντικούς κόσμους, όπου το ανθρώπινο είδος, διατηρώντας τα συναισθήματα της αγάπης, του έρωτα και του πόνου, προσπαθεί να βρει την ταυτότητά του σε σκοτεινές και μεταλλαγμένες εποχές παρακμής.

Στα 20 του μόλις χρόνια, κέρδισε το βραβείο του περιοδικού Pilote και γνώρισε τον Ρενέ Γκοσινί, απέσπασε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Κόμικ της Αγκουλέμ, το 1987, ενώ χαρακτηριστικό της γενικής αναγνώρισης του έργου του είναι ότι το βιβλίο του «Ισημερινό ψύχος» αναδείχθηκε από το γαλλικό λογοτεχνικό περιοδικό Lire ως το καλύτερο βιβλίο του 1993, ανεξαρτήτως λογοτεχνικής κατηγορίας.

Πληροφορίες

Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών – Κεντρική Σκηνή, Λεωφόρος Συγγρού 107 - 109, Αθήνα. Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά μία ώρα πριν την εκδήλωση. Η συζήτηση θα γίνει στα γαλλικά με ταυτόχρονη μετάφραση και θα αναμεταδοθεί ζωντανά μέσω της ιστοσελίδας της Στέγης: www.sgt.gr. Άνετη & οικονομική στάθμευση εντός του κτιρίου της Στέγης (είσοδος από την οδό Λεοντίου), 5 ευρώ / 3 ώρες, ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Κυριακή: 8:00 – 1:00.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Free Blog Counter