Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

ΕΤ3 ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ: Οι ρίζες και οι σύγχρονες τάσεις της Αναρχίας.Συζήτηση με Κοντογιώργη και Π. Λουδοβίκο.



Σπύρος Μαρκέτος επίκουρος καθηγητής Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, λέκτορας Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, Γιώργος Κοντογιώργης καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών, Αριστείδης Χατζής, αναπληρωτής καθηγητής φιλοσοφίας δικαίου και θεωρίας θεσμών Πανεπιστημίου Αθηνών και πατέρας Νικόλαος Λουδοβίκος καθηγητής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας και Ορθόδοξης Ακαδημίας του Καίμπριτζ.




Η Ελλάδα ταλανίζεται τα τελευταία αρκετά χρόνια από δημόσιες εκδηλώσεις αναρχικών κινημάτων που έχουν καταφέρει πολλές φορές να φέρουν σε ακραία κατάσταση αντοχής το πολιτικό σύστημα βοηθούσης, βεβαίως, και της οικονομικής κρίσης.

Τις τελευταίες ημέρες, η σύλληψη τεσσάρων ατόμων στη Βέροια ύστερα από καταδίωξη
λόγω ληστείας σε δύο τράπεζες στο Βελβενδό, συνδέθηκε, επισήμως, με την προετοιμασία οργάνωσης τρομοκρατικής ομάδας. Οι συλληφθέντες έφεραν εμφανή σημάδια κακοποίησης που, κατά την αστυνομία, υπέστησαν κατά τη στιγμή της σύλληψής τους, λόγω αντίστασης που προέβαλαν. Κατά τους συγγενείς, δε, και τους δικηγόρους των συλληφθέντων, τα σημάδια οφείλονται σε βασανισμούς κατά την ανάκριση.

Η φιλελεύθερη κοινοβουλευτική δημοκρατία και το γεγονός ότι η Ελλάδα θέλει να είναι κράτος δικαίου, επιβάλλουν να μην μείνουμε αδιάφοροι σε ανάλογα φαινόμενα αν, πράγματι, συνέβησαν.

Η τρομοκρατία αποτελεί,χωρίς καμιά επιφύλαξη και αμφιβολία, μια, απολύτως, καταδικαστέα δραστηριότητα αλλά, δεν μπορεί στο όνομά της και στο όνομα της διαφύλαξης της ασφάλειάς μας να καταπατώνται θεμελιώδεις αρχές λειτουργίας ενός φιλελεύθερου δημοκρατικού πολιτεύματος. Διότι, αν σήμερα αδιαφορήσουμε, αύριο θα μας στερήσουν και την ίδια τη δημοκρατία, εν ονόματι κάποιας ασφάλειας.

Η εξουσία από τη φύση της έχει αυτήν την τάση για αυτό και οι θεμελιωτές των δημοκρατικών πολιτευμάτων μερίμνησαν ώστε στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες να υπάρχουν θεσμικά αντίβαρα στην άσκηση, κυρίως, της κυβερνητικής εξουσίας.

Ένα από αυτά τα θεσμικά αντίβαρα είναι και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Είναι θεσμική υποχρέωση των ΜΜΕ και κυρίως των δημοσίων, να προσεγγίζουν ανάλογα φαινόμενα στο πλαίσιο της λειτουργίας μιας φιλελεύθερης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Με στόχο να τη διαφυλάξουν. Αυτό και θα κάνουμε. 

Τι είναι, λοιπόν, ο αναρχισμός και σε ποιόν πολιτικό και φιλοσοφικό προβληματισμό βασίζει την ύπαρξη και τη λειτουργία του; Ποιες είναι οι ρίζες του, η πορεία του και ποιες οι σημερινές τάσεις του; Έχει κάποια ομοιογένεια ή αποτελείται από πληθώρα διαφορετικών απόψεων και μεθόδων δράσης;

Τα παραπάνω, είναι μερικά από τα ζητήματα που θα απασχολήσουν την εκπομπή «Ανιχνεύσεις» την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου.

Προσκεκλημμένοι: Σπύρος Μαρκέτος επίκουρος καθηγητής Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, λέκτορας Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, Γιώργος Κοντογιώργης καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών, Αριστείδης Χατζής, αναπληρωτής καθηγητής φιλοσοφίας δικαίου και θεωρίας θεσμών Πανεπιστημίου Αθηνών και πατέρας Νικόλαος Λουδοβίκος καθηγητής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας και Ορθόδοξης Ακαδημίας του Καίμπριτζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Free Blog Counter