Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Στο τέλος κερδίζουν οι δικαστές!


της Κατερίνας Κατσαβού
Ο «αγώνας» δικαιώθηκε. Μετά από τέσσερις μήνες αποχής από τα καθήκοντά τους δικαστές και εισαγγελείς αποφάσισαν να αναστείλουν προσωρινά τις κινητοποιήσεις τους και να επιστρέψουν στο «λειτούργημά» τους. Ούτε το «έμφραγμα» από τη συσσώρευση των δικαστικών υποθέσεων τους… ευαισθητοποίησε, ούτε οι άδειες έδρες τους «συγκίνησαν», ούτε το κόστος
ήταν δυσβάσταχτο, αφού η καταβολή των μηνιαίων αποδοχών τους γινόταν κανονικά. Υποχώρησαν –με αστερίσκο για νέες κινητοποιήσεις– όταν η κυβέρνηση άναψε το πράσινο φως προκειμένου να καταβληθεί η τέταρτη δόση των αναδρομικών τους μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, που είχε επιδικάσει το Μισθοδικείο.
Η απόφαση πέρασε με τροπολογία που υπέγραψαν οι υπουργοί Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Δικαιοσύνης και κατατέθηκε στο νομοσχέδιο που αφορά καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών του Δημοσίου. Σε μια περίοδο νέων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, φοροκαταιγίδας και επαχθών μέτρων για τον οικογενειακό προϋπολογισμό, η πίεση που άσκησε το δικαστικό σώμα στην κυβέρνηση και στην κοινωνία κόστισε στον κρατικό προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ.
Ζωηρό παρασκήνιο
Το ψήφισμα της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων –μέσα από την έκτακτη γενική συνέλευση της 19ης Ιανουαρίου– δεν ανέφερε καμία αιτιολογία για τους λόγους που αποφασίστηκε η προσωρινή αναστολή των κινητοποιήσεων μέχρι τις 3 Απριλίου. Στα αιτήματά τους διεκδικούν προκαταβολή από την πολιτεία των εξόδων που απαιτούνται προκειμένου να πηγαίνουν...
στις μεταβατικές έδρες των δικαστηρίων που υπηρετούν, οι οποίες πρέπει να διατηρηθούν μόνο εκεί που οι χωροταξικές ανάγκες το επιβάλλουν. Επίσης απαιτούν την «αξίωση της άμεσης καθιέρωσης αμοιβής των δικαστικών λειτουργών για τη συμμετοχή τους σε όλες τις επιτροπές».
Την ίδια στιγμή συνεχίζονται μαζικά οι προσφυγές των δικαστών στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να κριθεί αντισυνταγματικό και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου το Μνημόνιο 3. Οι αγωγές επικεντρώνονται στη διάταξη εκείνη που μειώνει αναδρομικά από την 1η Αυγούστου του 2012 τις αποδοχές και τις συντάξεις των δικαστικών λειτουργών και ρυθμίζει τμηματικά τον τρόπο επιστροφής των «αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών» στο Δημόσιο. Οι δικαστικοί υποστηρίζουν ότι οι αποδοχές τους, σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές, πρέπει να είναι ισότιμες με τις αποδοχές των άλλων δύο λειτουργιών (νομοθετικής και εκτελεστικής).
Διαμαρτυρίες και διεκδικήσεις
Γι’ αυτό αναφέρουν ότι οι αποδοχές των προέδρων των τριών ανώτατων δικαστηρίων της χώρας ανέρχονται το έτος 2013 στα 3.756 ευρώ, ενώ οι καθαρές αποδοχές των βουλευτών φτάνουν τα 6.568 ευρώ. Και επαναλαμβάνουν ότι οι περικοπές στις αποδοχές και τις συντάξεις των δικαστικών λειτουργών ανέρχονται στο 44% και πως το νέο μισθολόγιο των δικαστών συντάχθηκε κατά αντισυνταγματικό τρόπο, αφού έχει ενταχθεί σε άσχετο νόμο που ρυθμίζει και άλλα θέματα, ενώ, σύμφωνα με το άρθρο 88 του Συντάγματος, έπρεπε να ρυθμιστεί με ειδικό νόμο.
Για την κυβέρνηση είναι ένα ανοιχτό μέτωπο που πρέπει να κλείσει, γι’ αυτό και προγραμματίστηκε νέα συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των δικαστικών ενώσεων στο Μέγαρο Μαξίμου για την περασμένη Πέμπτη. Όμως το αδιέξοδο με τις απεργιακές κινητοποιήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς ανέβαλε το ραντεβού για την ερχόμενη εβδομάδα.
Κόντρα με τον Ν. Δένδια
Οι μέρες ωστόσο που μεσολαβούν προσθέτουν στην ατζέντα της συνάντησης ένα ακόμη θέμα-πονοκέφαλο για τις δύο πλευρές. Τη ρήξη που έχει επέλθει ανάμεσα στους δικαστές και στον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια με αφορμή την πρόσφατη δήλωσή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ότι «κάποιοι δικαστές εθελοτυφλούν απέναντι στην τρομοκρατία». Οργισμένη ήταν η αντίδραση της προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Βασιλικής Θάνου: «Δηλώσεις όπως του υπουργού Δημόσιας Τάξης σε βάρος του δικαστού (προέδρου Εφετών) πρέπει να αποφεύγονται. Παρόμοιες δηλώσεις και παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης προκαλούν κλονισμό της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών και αποτελούν πλήγματα στην ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος».
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος: «Δηλώσεις αυτού του περιεχομένου, προερχόμενες από μέλος της κυβέρνησης που έχει μάλιστα διατελέσει υπουργός Δικαιοσύνης, συνιστούν απαράδεκτη παρέμβαση στη λειτουργία αυτής και κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στους λειτουργούς της». Η κόντρα συνεχίστηκε, με κύκλους του υπουργείου Δημόσιας Τάξης να σχολιάζουν ότι «εξαιτίας παραλείψεων μιας μειοψηφίας δικαστικών λειτουργών, σήμερα διαφεύγουν των συνεπειών του νόμου όχι μόνο τρομοκράτες αλλά και κατηγορούμενοι για πάσης φύσεως εγκληματικές πράξεις», επικαλούμενοι υποθέσεις όπου κατηγορούμενοι φερόμενοι ως μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων αφέθηκαν ελεύθεροι λόγω παρέλευσης του 18μήνου και έχουν εξαφανιστεί από το καλοκαίρι.
Στο μέτωπο μεταξύ υπουργού και δικαστών αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη (Αθήνα 9.84): «Οι δηλώσεις του κ. Δένδια δεν προσωποποιούνταν σε κανένα δικαστή. Άρα δεν μπορώ και δεν έχω κανένα λόγο να υπερασπιστώ συγκεκριμένους δικαστές. Έκανε μια γενική αναφορά, δεν επιθυμώ να τη σχολιάσω. Μπορώ όμως να πω ότι ο δικαστής –που θέλω να πιστεύω ότι ο κ. Δένδιας δεν τον εννοούσε– ο οποίος χειρίστηκε την υπόθεση των δύο οι οποίοι κρίθηκαν μη προφυλακιστέοι έχει κατηγορηθεί άλλες φορές ότι με τον πιο εύκολο τρόπο αποφασίζει ότι πρέπει προσωρινώς να κρατούνται, να προφυλακίζονται πολίτες για τις πράξεις αυτές περί τρομοκρατίας […]. Θα παρακαλέσω να μην το κάνει άλλο μέλος της κυβέρνησης»
citypress.gr
http://online-pressblog.blogspot.gr/2013/01/blog-post_2115.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+blogspot/pHXNw+(ONLINE-PRESS)&utm_content=Google+Reader

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Free Blog Counter