Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Με σύνθημα «Δημιουργία Τώρα» ανοίγει το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας

ΤΟΑΥΤΟΝΟΗΤΟ: Μα καλά τι έχει το νερό εκεί στην Ημαθία και οι άνθρωποι, μεταξύ πολλών άλλων, έχουν βιβλιοθήκη - παγκόσμιο πρότυπο, μέγαρο μουσικής και κάνουν και Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου!!!!, ενώ στην όμορη Πιερία με το ζόρι λειτουργεί μια (ηρωική και αξιέπαινη μεν, μικρή δε) κινηματογραφική λέσχη με 5-6 προβολές ετησίως; Ας προβληματιστούμε......

ΘΑ ΔΙΑΡΚΕΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ


Με 209 σκηνοθέτες από 49 χώρες και με σύνθημα «Δημιουργία Τώρα!» αρχίζει σήμερα το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας, με φρέσκες ιδέες και δημιουργίες από διάφορες γωνιές του πλανήτη

Το Φεστιβάλ θα διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου και θα φιλοξενηθεί στους χώρους του Δημοτικού Θεάτρου Νάουσας, με δωρεάν είσοδο για όλους.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Νάουσας Τάσο Καραμπατζό το Φεστιβάλ αυτό είναι μία γιορτή του πολιτισμού, με
κοινωνικό παράλληλα πρόσωπο, που θα ενισχύσει οικονομικά φοιτητές από την ευρύτερη περιοχή που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα προβληθούν ταινίες μυθοπλασίας, πειραματικές και κινουμένων σχεδίων, ενώ θα διοργανωθεί το τμήμα σπουδαστικών και νεανικών ταινιών Digital View South East Europe με την ιδιαίτερη οπτική νέων σκηνοθετών από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το τμήμα ταινιών κινητών τηλεφώνων θα παρουσιάσει τις δυνατότητες που μας προσφέρει η τεχνολογία, δίνοντας σε όλους τη δυνατότητα να αναδείξουν το δημιουργό που κρύβεται μέσα τους!

Το αφιέρωμα στον ιταλικό κινηματογράφο περιλαμβάνει ταινίες του σκηνοθέτη Michelangelo Antonioni, αλλά και νέων Ιταλών κινηματογραφιστών παρουσιάζοντας διαχρονικά την εξέλιξη της ιταλικής κινηματογραφικής δημιουργίας.

Στον εκθεσιακό χώρο του Φεστιβάλ θα παρουσιαστούν επίσης- μεταξύ άλλων- δύο εκθέσεις φωτογραφίας: έκθεση πανοραμικής φωτογραφίας από τον Νίκο Μπιλιούρη και έκθεση με θέμα τη Νάουσα και την περιοχή της από τον Νίκο Κεραμίδη. Ενώ στο χώρο του καφέ-μπαρ του Φεστιβάλ θα υπάρξει έκθεση επανάχρησης βιομηχανικών χώρων από τη Φανή Αντωνίου.

Στον εξωτερικό χώρο της Αίθουσας 2, τέσσερις νέοι δημιουργοί εμπνέονται από τον κόσμο των κινουμένων σχεδίων και ζωντανεύουν αγαπημένους ήρωες, μέσα από δημιουργίες street art, υπό την «επιτήρηση» του Optimus Prime, του θηριώδους γλυπτού του Δημήτρη Γκιαούρη, που «ταξιδεύει» τους επισκέπτες στη γνωστή σειρά κινουμένων σχεδίων «Transformers».

Στο φουαγιέ της Αίθουσας 1 το γλυπτό μοντέρνας τέχνης της Φανής Αντωνίου καλεί τους επισκέπτες να «κρατήσουν τις αναμνήσεις τους ζωντανές», ενώ παράλληλα θα «τρέχουν» δύο διαγωνισμοί: ο φωτογραφικός διαγωνισμός με τίτλο «my festival» δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να αποτυπώνει με το φωτογραφικό του φακό στιγμές του φεστιβάλ. Επίσης, διαγωνισμός με ερωτήσεις για τον κινηματογράφο θα δοκιμάζει τις γνώσεις των σινεφίλ επισκεπτών.

Στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ συγκαταλέγεται και η διημερίδα με θέμα «Πολιτική και Κινηματογράφος: Μια ιδιαίτερη σχέση», με ομιλητές από τον ακαδημαϊκό, τον καλλιτεχνικό και τον πολιτικό χώρο, που θα επιχειρήσουν να αναλύσουν τη σχέση πολιτικής και σινεμά.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Free Blog Counter