Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

ΑΠΟΦΑΣΗ Βασανισμός η ρίψη δακρυγόνων

ΤΟΑΥΤΟΝΟΗΤΟ: Βέβαια πρόκειται για  απόφαση από το ΕΔΑΑ για περιστατικό στην ...Τουρκία! Η Ελληνική Δικαιοσύνη βρίσκεται σε άλλη σφαίρα υπάρξεως......

Παραβίαση ανθρωπίνου δικαιώματος συνιστά η ρίψη δακρυγόνων εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών, σύμφωνα με απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο εκδικάζοντας την προσφυγή του εκπαιδευτικού Αλί Γκιουνές κατά της Τουρκίας αποφάσισε ότι ιδίως η ρίψη δακρυγόνων εναντίον μεμονωμένων προσώπων, συνιστά παραβίαση του άρθρου 3 της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με το οποίο απαγορεύεται η
πάσης φύσεως κακομεταχείριση και υποχρέωσε την Τουρκία να καταβάλει 10.000 ευρώ στον παθόντα και να πληρώσει 1.500 ευρώ για δικαστικές δαπάνες.

Στο σκεπτικό της απόφασης υπογραμμίζεται ότι η χρήση δακρυγόνων εναντίον ανθρώπων προκαλεί δυσκολίες στην αναπνοή, ναυτία, εμετούς, σπασμούς στο στήθος και σε ισχυρές δόσεις μπορεί να προκαλέσει βλάβη στους πνεύμονες και εσωτερική αιμορραγία και ως εκ τούτου συνιστά πράξη βασανισμού.

Ο εκπαιδευτικός είχε δεχθεί κατά πρόσωπο δακρυγόνο από την Αστυνομία, ενώ συμμετείχε σε ειρηνική διαδήλωση κατά της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, το 2004 στην Κωνσταντινούπολη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Free Blog Counter