Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Wikileaks: "Ο μόνος λόγος που διατήρησε την ανεξαρτησία της η Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ήταν επειδή οι Αμερικανοί τη στήριξαν εναντίον των Σοβιετικών"




Του ΧΑΡΗ ΚΑΡΑΝΙΚΑ

Περίπου 90 δισ. δολάρια βοήθεια έλαβε η Ελλάδα από τις ΗΠΑ και την ΕΕ την περίοδο από το 1946 έως το 2008, υπολόγισαν οι αναλυτές της Stratfor κατά τις προσπάθειές τους να αποδείξουν ότι τα προβλήματα της χώρας μας θα μπορούσαν να προβλεφθούν από τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου. Το προαναφερόμενο ποσό είναι σαφώς μικρότερο συγκριτικά με τα δάνεια των 240 δισ. ευρώ που θα λάβει συνολικά η χώρα από την ημέρα που προσέφυγε στον μηχανισμό στήριξης.

Στις 5 Μαΐου 2010, δύο εβδομάδες μετά την υπογραφή του Μνημονίου, οι αναλυτές της Stratfor έχουν αναλάβει πρότζεκτ κατά το οποίο καλούνται να ερευνήσουν την οικονομική βοήθεια που έχει λάβει η χώρα μας. Στα στοιχεία που επισυνάπτονται σε μήνυμα της αμερικανικής ιδιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών φαίνεται ότι η εξωτερική βοήθεια που έλαβε η Ελλάδα από τις ΗΠΑ για την περίοδο 1946-2008 έφθασε τα 41,4 δισ. δολάρια (σε τιμές 2008). Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία της Stratfor, στη χώρα μας διατέθηκαν ευρωπαϊκά διαρθρωτικά κονδύλια 20 δισ. δολαρίων για την περίοδο 1994-1999, 24 δισ. δολ. από το 2000 έως το 2006 και άλλα 24 δισ. δολ. που είχαν προγραμματιστεί έως και το 2013.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τα ευρωπαϊκά κονδύλια οι αναλυτές στις σημειώσεις τους αναφέρουν ότι «η Ελλάδα έχει ωφεληθεί πάρα πολύ από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό - το 2009 τα χρήματα που μεταβιβάστηκαν στη χώρα από την ΕΕ έφθαναν το 2,35% επί του ΑΕΠ».  Επίσης επισημαίνουν ότι 20 δισ. δολάρια διατέθηκαν σε έργα για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου μεταφορών ώστε να είναι έτοιμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

«Μία από τις θεωρίες μου είναι ότι τα ελληνικά προβλήματα θα μπορούσαν να είχαν προβλεφθεί από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Οι Ελληνες είχαν όλες τιςπαροχές από το 1945 έως τον Ψυχρό Πόλεμο. Ηταν μια χώρα κρίσιμης σημασίας (εμπόδιζε τους Ρώσους να έχουν πρόσβαση στη Μεσόγειο), που επέτρεπε στη Δύση να περιορίσει τις σοβιετικές δυνάμεις στα Βαλκάνια. Οταν τελείωσε ο Ψυχρός Πόλεμος, δεν ήταν πλέον σημαντικοί»,έγραφε ο υπεύθυνος για την Ελλάδα αναλυτής.
Η γεωστρατηγική θέση της χώρας μας σε σχέση με τις οικονομικές εξελίξεις ανάμεσα στις χώρες της ευρύτερης περιοχής αποτελούσε προσφιλές θέμα στα μηνύματα που αντήλλασσαν οι υπάλληλοι της Stratfor. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση αναλυτή που τον Σεπτέμβριο του 2011 σχολιάζει τη στάση της Ελλάδας όσον αφορά τις έρευνες φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο: «Ο έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε σήμερα ότι η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων από την Κύπρο και το Ισραήλ αποτελεί κυριαρχικό τους δικαίωμα. Ο πρωθυπουργός τάσσεται κατά των τουρκικών κινήσεων που έχουν σκοπό να περιορίσουν τις γεωτρήσεις της Κύπρου… Η σύγχρονη Ελλάδα ήρθε στη "ζωή" επειδή οι Ευρωπαίοι (ειδικά οι Βρετανοί) την στήριξαν εναντίον των Οθωμανών. Επειτα, ο μόνος λόγος που διατήρησε την ανεξαρτησία της κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ήταν επειδή οι Αμερικανοί τη στήριξαν εναντίον των Σοβιετικών. Από το 1990 δεν έχει κανέναν, παρά μόνο φθηνή ευρωπαϊκή πίστωση που τώρα και αυτή εξαφανίστηκε όπως και τα υπόλοιπα. Μια σύγκρουση με την Τουρκία, με πιθανούς υποστηρικτές των Ελλήνων το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι μία επιλογή για την Ελλάδα ώστε να βγει από τη δύσκολη θέση», έγραφε αναλυτής της εταιρείας.

«Δεν αντέχουν λιτότητα πάνω από δύο χρόνια»
Την άποψη ότι οι έλληνες ψηφοφόροι μπορούν να αντέξουν τα μέτρα λιτότητας το πολύ για δύο χρόνια εκφέρει πληροφοριοδότης της Stratfor ο οποίος περιγράφεται από τους αναλυτές ως «καλά δικτυωμένη οικονομική πηγή».

Η συγκεκριμένη πηγή στο παρελθόν παρείχε στην αμερικανική εταιρεία πληροφορίες για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη χώρα μας, ενώ χαίρει ιδιαίτερη εκτίμησης για την αξιοπιστία του. Στο συγκεκριμένο μήνυμα που εστάλη τον Ιούνιο του 2011, ο πληροφοριοδότης με κωδικό OCH007 επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να ξεπληρώσει τα χρέη της και πως η ΕΚΤ, το ΔΝΤ και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις απλώς αγοράζουν χρόνο με τη χορήγηση νέων δανείων.

«Η μελλοντική σταθερότητα, ωστόσο, δεν εξαρτάται από τις ενέργειες των θεσμών και των κυβερνήσεων αλλά από τις αντιδράσεις των ψηφοφόρων». Και συνεχίζει επισημαίνοντας ότι «αυτό είναι αλήθεια ιδίως για την Ελλάδα η οποία λόγω εθνικής υπερηφάνειας θα θεωρήσει την πώληση περιουσιακών στοιχείων σε ξένους εντελώς απαράδεκτη. Το ίδιο ισχύει και για χώρες της ευρωζώνης που είναι επιβαρημένες με χρέη».

Πηγή

www.i-radar.blogspot.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Free Blog Counter