Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Κουρέλλας: Βιολογικό χτύπημα στην Αμερική από τα Γρεβενά

ΤΟΑΥΤΟΝΟΗΤΟ: ΚΑΠΟΙΑ ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΞΑΓΟΥΝ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΕΝΩ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΑ.....ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ.

Την αμερικανική αγορά ετοιμάζεται να χτυπήσει η εταιρεία Κουρέλλας από τα Γρεβενά, η πρώτη ελληνική εταιρεία που παρήγαγε και προώθησε στην εγχώρια και την ευρωπαϊκή αγορά βιολογικά προϊόντα γάλακτος

της Αθανασίας Μπίδιου
abidiou@voria.gr
Ελληνικά βιολογικά τυριά στα αμερικανικά ράφια αναμένεται να τοποθετήσει προσεχώς η εταιρεία Κουρέλλας από τα Γρεβενά, η πρώτη ελληνική εταιρεία που παρήγαγε και προώθησε στην εγχώρια και την ευρωπαϊκή αγοράβιολογικά προϊόντα γάλακτος. Η εταιρεία εξάγει το 80% της παραγωγής της σε όλη την Ευρώπη, ενώ από το 2011 έχει μπει με τη βιολογική φέτα και στην Αυστραλία.
Στην παρούσα φάση, όπως αποκαλύπτει στη
Voria.gr o πρόεδρος της επιχείρησης Σωκράτης Κουρέλλας πραγματοποιεί προχωρημένες συζητήσεις για την είσοδό της στην αμερικανική αγορά με τα βιολογικά της προϊόντα και δη με τη φέτα, το μοσχοτύρι, σκληρά τυριά, το τοπικό τυρί ΠΟΠ ανεβατό και ειδικά προϊόντα όπως το τυρί grill eat.
«Στόχος μας είναι να αναδεικνύουμε τις ξεχασμένες γεύσεις της ελληνικής τυροκομίας παράγοντας νέα βιολογικά προϊόντα», τονίζει ο κ.Κουρέλλας ο οποίος ανέλαβε το 1984 μαζί με τα δυο αδέρφια του το μικρό τυροκομείο που λειτουργούσε  από τη δεκαετία του ’60 στο χωριό Μέγαρο των Γρεβενών για να τη μετατρέψουν σε μία επιχείρηση με τζίρο 14 εκατ.ευρώ το 2011.
Η Κουρέλλας ολοκλήρωσε το 2011 επενδυτικό πρόγραμμα ύψους περί τα 4,6 εκατ.ευρώ για τη δημιουργία της δικής της αγελαδοτροφικής μονάδας και μονάδας παραγωγής βιολογικών ζωοτροφών δυναμικότητας 1.200 τόνων τον μήνα. Η αγελαδοτροφική μονάδα σέβεται την ευζωία των περίπου 150 μεγάλων ζώων έχει βιολογική σήμανση και έχει δημιουργηθεί με βάση τις προδιαγραφές της βιώσιμης διαχείρισης. Κάθε μέρα παράγονται από την εν λόγω μονάδα 5 τόνους βιολογικό γάλα το οποίο κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά υπό την επωνυμία Αξία.
Η εταιρεία σχεδιάζει τη δημιουργία δυο νέων προβατοτροφικών μονάδων1.000 προβάτων έκαστη εντός της διετίας, ενώ μέχρι το τέλος του α΄εξαμήνου του 2012 θα ολοκληρώσει επένδυση ύψους 1 εκατ.ευρώ στη μονάδα των ζωοτροφών για μια νέα γραμμή παραγωγής ζωοτροφών για γουνοφόρα ζώα.
Η εξωστρέφεια αποτέλεσε σημαντική ασπίδα έναντι της κρίσης για την εταιρεία, η οποία κατέγραψε αύξηση του τζίρου της το 2011 στα 14 εκατ.ευρώ σε σχέση με 12 εκατ.ευρώ το 2010 και μικρά κέρδη λόγω των επενδύσεων παραπάνω επενδύσεων. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ.Κουρέλλα, η επιχείρηση πλήττεται από την κρίση αξιοπιστίας που υπάρχει στο εξωτερικό προς την Ελλάδα, ενώ αγκάθια αποτελούν και η έλλειψη ρευστότητας και οι καθυστερήσεις στις επιστροφές του ΦΠΑ. Προτείνει δε ως διέξοδο για τις επιχειρήσεις το κούρεμα των υποχρεώσεων τους από τις ελληνικές τράπεζες. «Οι άνθρωποι της παραγωγής πρέπει να πείσουμε τους κυβερνώντες ότι για να γίνει η επανεκκίνηση της οικονομίας είναι απαραίτητο οι τράπεζες να κουρέψουν ένα μεγάλο μέρος των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων», σημειώνει. 
Βιολογικά προϊόντα από το 1996
Η Κουρέλλας το 1996 έγινε η πρώτη ελληνική εταιρεία που παρήγαγε και προώθησε στην εγχώρια και την ευρωπαϊκή αγορά βιολογικά προϊόντα γάλακτος με το εμπορικό σήμα BioPan σύμφωνα με γερμανικές προδιαγραφές του οργανισμού Naturland, καθώς στην Ελλάδα δεν υπήρχαν πρότυπα και κανονισμοί για ζωικά βιολογικά προϊόντα. Από τότε κτίζει ένα ολοκληρωμένο αυτοτροφοδοτούμενο σύστημα παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων συνεργαζόμενοι με συμβόλαια με 100 παραγωγούς σε Γρεβενά, Βόιο Κοζάνης, Δράμα και Σέρρες. 
Η εταιρεία διαθέτει περίπου 35 κωδικούς βιολογικών και συμβατικών προϊόντων με την αναλογία βιολογικών και συμβατικών να είναι 60-40, ενώ συνεχίζει να δημιουργεί νέα προϊόντα προσαρμοσμένα στις διατροφικές συνήθειες των χωρών, όπου έχει παρουσία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κουρέλλας ταυτοποίησε, κατοχύρωσε, παράγει και διακινεί το τοπικό τυρί «ανεβατό» ως προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης κάνοντάς το γνωστό στην Ευρώπη.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Free Blog Counter