Mε την Τρόικα να επανέρχεται, οι αγορές ομολόγων έχουν φέρει τα νέα ελληνικά ομόλογα που αντιστοιχούν στα 100 δισ. που έμειναν από το PSI στο 19-25% της ονομαστικής τους αξίας.Αναρωτιώνται λοιπόν στα dealing rooms γιατί δεν ξεκινούν κάποιοι, ακόμα και εγχώριες δυνάμεις, την επαναγορά του εναπομείναντος χρέους των 100 δισ. στις τρέχουσες τιμές, αφού με 25 δισ. όπως είναι τα πράγματα το αγοράζεις πίσω όλο και απαλλάσσεσαι από πρόσθετα 70-75;
Είναι και αυτό ένα από τα παράλογα που παίζονται γύρω από την ελληνική οικονομία την τελευταία διετία;
Την τελευταία εβδομάδα η αγορά ομολόγων που προεξοφλεί τις εξελίξεις επιδεινώθηκε περαιτέρω, ανέβασε τις αποδόσεις των νέων ομολόγων κι άλλο, περί το... 20% και έριξε τις τιμές τους.
Την ίδια ώρα η πραγματική οικονομία δείχνει το βάθος του προβλήματος καθώς η κατανάλωση καταβαραθρώνεται, η ύφεση βαθαίνει και τα αδιέξοδα πολλαπλασιάζονται. Τι λύση μπορεί σε αυτήν την κατεύθυνση να φέρουν τα νέα μέτρα που σχεδιάζονται αν δεν υπάρξει συντονισμένο σχέδιο επανεκκίνησης; Ο Πλούταρχος Σακελλάρης δηλώνει έτοιμος σαν ΕΤΕπ να βάλει πραγματικά λεφτά στην οικονομία περί το 1 δισ. για ξεκίνημα, όλα όμως εξαρτώνται από τις τράπεζες.
Την ίδια ώρα οι ποινές για την εισφοροδιαφυγή σκληραίνουν και μιλούν ακόμα και για φυλάκιση σε περίπτωση καθυστέρησης απέναντι στο ΙΚΑ. Και αυτή αφορά τους 3 μήνες σε περίπτωση καθυστέρησης των εισφορών του εργοδότη για 1 μήνα και 6 σε περίπτωση καθυστέρησης των εργασιακών γιατί θεωρείται υπεξαίρεση.
Ολα δείχνουν ότι πάμε σε ένα εκρηκτικό τρίμηνο, το τρίμηνο του διαβόλου, όπου αν δεν μπουν κεφάλαια στην αγορά η νέα περιπέτεια που θα έλθει, θα απαιτήσει ταχυδακτυλουργικά για να επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου.
Ο προβληματισμός που επικρατεί είναι έντονος σε όλα τα επίπεδα καθώς όλα δείχνουν ότι το ΑΕΠ φέτος θα χτυπήσει το όριο των 200 δισ. ευρώ και ότι όλοι οι επίσημοι φορείς παραμένουν σε σχέση με αυτό απλοί θεατές.
Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι το πρώτο τρίμηνο του 2008 τα έσοδα από ΦΠΑ ήταν μεγαλύτερα και κατά 10-12% από την αντίστοιχη περίοδο "εξορθολογισμού" του 2011.
Τουλάχιστον αν υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί Παντελή Οικονόμου για μείωση ΦΠΑ αλλά και κίνητρα στην αγορά ακινήτων με πραγματικό εξορθολογισμό των αντικειμενικών αξιών αλλά και προσαρμογές στον φόρο μεταβίβασης, όπως κατέγραφε το Πρώτο Θέμα, τα πράγματα μπορούν να αρχίσουν να αλλάζουν.
Όσο ηλίθιοι και αν είναι τα στελέχη του ΔΝΤ υπάρχουν περιθώρια αναπροσαρμογών σε όλα τα επίπεδα και κυρίως μια συστηματική μείωση των δημοσίων δαπανών, όπως διαφαίνεται από τα οικονομικά της υγείας.
Ολα αυτά όμως πρέπει να γίνουν γρήγορα γιατί το προεκλογικό σκηνικό κινδυνεύει να εξελιχθεί σε μια παρωδία με πολύ αβέβαιες για την οικονομία συνέπειες.
Παν.Μπουσμπουρέλης.
capital
Διαβάστε τη συνέχεια εδώ: http://greece-salonika.blogspot.com/2012/03/25-psi.html#ixzz1qINQYWqr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου