Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Telegraph: Να διαβάσουν οι Έλληνες Θουκυδίδη για να μάθουν τι έκαναν οι αδύναμοι πρόγονοί τους...

Άρθρο -παρέμβαση της για το πως διαπραγματεύεται σήμερα η Ελλάδα


Με νέο δημοσίευμα για την Ελλάδα επανέρχεται η εφημερίδα Τelegraph. Αυτή τη φορά ο αρθρογράφος κάνει μια αναδρομή σε γεγονότα που συνέβησαν στην αρχαία Ελλάδα και τα οποία επιχειρεί να παραλληλίσει με όσα συμβαίνουν σήμερα.

Ειδικότερα το άρθρο αναφέρεται στα χρόνια του Πελοποννησιακού Πολέμου και συγκεκριμένα στις προσπάθειες της Αθήνας να λάβει τον έλεγχο της Μήλου, ενός στρατηγικού σημείου για τη διαμάχη με της με την Σπάρτη.

Τότε οι Αθηναίοι, συνεχίζει η Τelegraph, φέρεται να είχαν θέσει προς τους κατοίκους της Μήλου το εξής τελεσίγραφο: Ή δηλώνετε υποταγή στην Αθήνα ή σας αφανίζουμε...

Οι κάτοικοι της Μήλοι επέλεξαν να αψηφήσουν το αυστηρό τελεσίγραφο των Αθηναίων. Αποτέλεσμα οι άντρες του νησιού να σφαγιαστούν και τα γυναικόπαιδα να πουληθούν ως σκλάβοι.

"Η συμπεριφορά των Αθηναίων απέναντι στους κατοίκους της Μήλου προκάλεσε φόβο στους υπόλοιπους Έλληνες, αλλά σηματοδότησε την αρχή του τέλους των Αθηναίων, καθώς τα αδύναμα κράτη τότε έσπευσαν να συμμαχήσουν με τη Σπάρτη για να προστατευθούν. Η υπεροψία των Αθηναίων ηττήθηκε περίτρανα...", σχολιάζει η Τelegraph, η οποία μάλιστα στη συνέχεια παραθέτει διάλογο μεταξύ Αθήνας και Μήλου, όπως τον περιγράφει ο Θουκυδίδης και ζητά από τους αναγνώστες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους...

Να σημειωθεί ότι η ιστορία Αθήνας - Μήλου αποτελεί ένα από τα πιο ενδεικτικά παραδείγματα μελέτης των διεθνών διπλωματικών σχέσεων, καθώς παρά το γεγονός ότι οι Αθηναίοι, αν και ήταν πιο ισχυροί από τους κατοίκους της Μήλου, οι δεύτεροι δεν δίστασαν να υπερασπιστούν την ανεξαρτησία τους, προβάλλοντας επιχειρήματα - πρότυπα στο πλαίσιο της τέχνης της πειθούς.

Ο παραλληλισμός με το σήμερα δικός σας...

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Free Blog Counter