«ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΟΥ ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ»
Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε στον Διεθνή Τύπο το πακέτο συμφωνίας που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση στους ευρωπαίους εταίρους κατ' απαίτηση της τρόικας.
Με σαφή θέση υπέρ της Ελλάδας οι «New York Times», στο κύριο άρθρο τους επιτέθηκαν με δριμύτητα κατά της πολιτικής λιτότητας που ακολουθούν οι Ευρωπαίοι και ιδιαίτερα η Ανγκελα Μέρκελ απέναντι στην Ελλάδα.
«Η Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, η βασική αρχιτέκτονας της καταστροφικής διαχείρισης της ευρωπαϊκής κρίσης, μπορεί να εξακολουθήσει να παριστάνει ότι οι μεγαλύτερες δόσεις σκληρής λιτότητας θα αποκαταστήσουν τα προβλήματα της Ελλάδας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Ή μπορεί να καταλάβει ότι μόνο συνδυασμός μεγαλύτερης δημοσιονομικής ευελιξίας και μεταρρυθμίσεων υπέρ της ανάπτυξης – όπως το άνοιγμα των κλειστών αγορών, η διάλυση των κρατικών μονοπωλίων και η εξάλειψη της γραφειοκρατίας – μπορούν να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ομως η οριζόντια περικοπή των μισθών, των θέσεων εργασίας και των δημόσιων
δαπανών που απαιτεί η Ευρώπη θα βαθύνει την ύφεση» γράφει χαρακτηριστικά η αμερικανική εφημερίδα.
Το δημοσίευμα, αναφέρθηκε και στην Τρόικα την οποία κατηγόρησε πως δεν είναι δυνατόν
«να συνδυάζονται λογικές απαιτήσεις για μεταρρυθμίσεις στην αγορά με καταστροφικές απαιτήσεις για μέτρα λιτότητας. Με το να αναγκάζουν (η τρόικα) τους Ελληνες να υποφέρουν χωρίς προοπτική, η Ευρώπη ενώνει τη χώρα, που τώρα πλήττεται από απεργίες, ενάντια σε επιπλέον μεταρρυθμίσεις».
«Οι Ελληνες δίνουν και το τελευταίο τους πουκάμισο» ανέφερε η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt». Αντίθετα η «Passauer Neuen Presse» φιλοξενούσε δηλώσεις της καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία καλούσε την Ελλάδα να εφαρμόσει τα μέτρα.
«Η Ελλάδα ένα κενό», ήταν το σχόλιο της εφημερίδας «Süddeutsche Zeitung» του Μονάχου. Η εφημερίδα συμπληρώνει πως «
Αυτό το κενό δε γεμίζει ούτε με τις φωνές των ανθρώπων, ούτε με τους τακτικισμούς των πολιτικών και τις πανικόβλητες προειδοποιήσεις των πιστωτών. Είναι απλά εκεί. Αυτή τη στιγμή θα βοηθούσε τουλάχιστον λίγη ειλικρίνεια. Η επισήμανση απευθύνεται κυρίως στους Έλληνες πολιτικούς. Ο βαθμός της ανευθυνότητάς τους έναντι του ίδιου τους του λαού αλλά και των υπόλοιπων Ευρωπαίων δεν μπορεί να εκφραστεί πλέον με λόγια».
Η «Die Zeit» αναφέρει πως μπορεί να μην υπάρχει η νομική βάση για την έξοδο της χώρας μας από τη ζώνη του ευρώ ωστόσο
«είναι πιθανό είναι ότι οι προϋποθέσεις για μία νέα βοήθεια θα γίνουν τόσο σκληρές, ώστε οι Έλληνες θα εγκαταλείψουν μόνοι τους το ευρώ» και παραθέτει τις εκτιμήσεις του αμερικανικού τραπεζικού ομίλου Citigroup ο οποίος υπολογίζει την πιθανότητα επαναφοράς της δραχμής τους επόμενους 18 μήνες σε ένα ποσοστό άνω του 50%.
«Η Ελλάδα βάζει μπροστά τη μηχανή εκτύπωσης χρήματος», γράφει και η «Die Welt». Η γερμανική εφημερίδα παραθέτει στοιχεία έρευνας του ελβετικού τραπεζικού ομίλου UBS, τα οποία δείχνουν ότι ο ισολογισμός της Τράπεζας της Ελλάδας έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε σχέση με το 2010.
«Η ΕΚΤ παραχώρησε το δικαίωμα έκδοσης χρήματος στις κεντρικές τράπεζες των χωρών. Αυτό μπορεί να επιφέρει βαρύτατες συνέπειες», προειδοποιεί ο Στεφάν Ντεό ειδικός της UBS αξιολογώντας τις επιπτώσεις της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
Για σκληρά μέτρα και καχυποψία σε σχέση με τη δυνατότητα της Ελλάδας να τα καταφέρει κάνει λόγο και το BBC, το οποίο εστιάζει το ρεπορτάζ του στις κοινωνικές επιπτώσεις που θα επιφέρουν τα νέα μέτρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου