Διατροφικά αυτάρκης σε βασικά αγροτικά προϊόντα, σε ποσοστό που ξεπερνάει το 94%, είναι η Ελλάδα, όπως επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ (Πανελλήνια Συνομοσπονδία Γεωργικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων) Τζανέτος Καραμίχας, σε συνεδρίαση που έγινε στη Θεσσαλονίκη.
Παράλληλα ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ ζήτησε να σταματήσει η τρομοκρατία πως η Ελλάδα θα πεινάσει αν χρεοκοπήσει: «Πρέπει να σταματήσει η απαξίωση της ελληνικής αγροτικής παραγωγής και η τρομοκρατία ότι σε περίπτωση χρεοκοπίας δεν θα έχουμε να φάμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζανέτος Καραμίχας και κατέληξε: «Μπορούμε να πάμε σε υπεραυτάρκεια, να παράξουμε νέο πλούτο, να στηρίξουμε τη χώρα».
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία το ποσοστό αυτάρκειας στη φυτική παραγωγή ανέρχεται, κατά μέσο όρο, στο 99% περίπου, αλλά διαφοροποιείται μεταξύ επιμέρους κατηγοριών προϊόντων, όπως τα δημητριακά, όπου η αυτάρκεια ανέρχεται στο 82% περίπου, με το μικρότερο ποσοστό να καταγράφεται στο μαλακό σιτάρι (32%) και το υψηλότερο στο ρύζι (171%).
Στο ελαιόλαδο και τις ελιές η αυτάρκεια εμφανίζει υψηλό ποσοστό, μια και
όπως είναι γνωστό η χώρα παραμένει έντονα εξαγωγική στα δύο αυτά προϊόντα.
Στα εσπεριδοειδή τη μεγαλύτερη αυτάρκεια κατέχουν τα πορτοκάλια με ποσοστό 167% ενώ στα λεμόνια η αυτάρκεια περιορίζεται στο 63% , στα φρούτα η αυτάρκεια παραμένει υψηλή (128%), ενώ πολύ χαμηλή αυτάρκεια διαπιστώνεται και στην κατηγορία των οσπρίων με ποσοστό που κυμαίνεται στο 39%.
Στη ζωϊκή παραγωγή το ποσοστό αυτάρκειας ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 73%. Στο κρέας καταγράφεται αυτάρκεια 56%, με το μικρότερο ποσοστό στο βόειο κρέας (30%) και το υψηλότερο στο αιγοπρόβειο (94%).
Στην κατηγορία των γαλακτοκομικών-τυροκομικών προϊόντων, η φέτα με ποσοστό αυτάρκειας 147%μ υπερβαίνει το μέσο όρο της κατηγορίας, που κυμαίνεται στο 80%. Στο μέλι και στα αυγά, καταγράφεται ποσοστό αυτάρκειας 92% και 91% αντίστοιχα.
2 σχόλια:
Στο όνομα της νοημοσύνης του καθενός μας, λιγότερο από 100% επάρκεια = ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ!!
Απεναντίας που σε αυτή του τη δήλωση ο κ. Καραμίχας παραδέχεται ότι στα κύρια προϊόντα διατροφής μας έχουμε ΒΑΡΙΑ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ:
56% στο κρέας (30% στο μοσχαρίσιο, 38% στο χοιρινό)
39% στα όσπρια
32% στο σιτάρι για ψωμί (μαλακό)
Εκτός κι αν περιμένουμε να ζούμε με:
Ρύζι: 171% (μέχρι να σφίξουμε)
Φέτα: 147% (μέχρι να λισάξουμε) και
Φρούτα: 128% (έχουν και βιταμίνες)
Σκεφτείτε πάλι το άρθρο σας......
Θα μας επιτρέψεις να μην συμφωνήσουμε μαζί σου.
Το επιχείρημα περί πείνας κάνει στάση πληρωμών η χώρα, είναι σαθρό ούτως ή άλλως, αλλά αλλά καταρίπτεται και από αυτά τα στοιχεία.....
Ναι τις πρώτες βδομάδες και αν για κάποιον 'αγνωστο λόγο ολόκληρη η υφήλιος κάνει εμπάργο στους Έλληνες εμπόρους τροφίμων (και πετρελαίου και πρώτων υλών και και και ....)δεν θα τρώμε φιλέτο μοσχάρι αλλά πολλές φακές και κατσίκι στην σούβλα. Πάντως για πείνα δεν το βλέπουμε
Δημοσίευση σχολίου